Varhainen tunnistaminen ja ennaltaehkäisy - liikennevalot toimintakyvyn tason tunnistamisen tukena

Toimintamallin avulla ammattilainen voi tunnistaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ikääntyneen toimintakyvyn heikentymiseen liittyvät mahdolliset riskitekijät. 

Toimintamallin nimi
Varhainen tunnistaminen ja ennaltaehkäisy - liikennevalot toimintakyvyn tason tunnistamisen tukena
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Toimintamallin avulla ammattilainen voi tunnistaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ikääntyneen toimintakyvyn heikentymiseen liittyvät mahdolliset riskitekijät. 

Toteutuspaikka
Varsinais-Suomen hyvinvointialue
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Varsinais-Suomen hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus
Liitteet ja linkit

Tekijä

Mari Luonsinen

Luotu

14.12.2023

Viimeksi muokattu

14.12.2023
Ratkaisun perusidea

Tavoitteena on, että ammattilainen tunnistaa liikennevalomallin avulla ikääntyneen toimintakyvyn tason, ja huomioi mahdolliset riskitekijät toimintakyvyn heikentymiselle. Tarkoituksena on myös, että ikääntynyt voidaan ohjata hyvinvointia ja toimintakykyä edistävien toimintojen pariin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Toimintamalli perustuu liikennevalomalliin, joka on kuvattuna Innokylässä täällä https://innokyla.fi/fi/toimintamalli/liikennevalomalli-toimintakyvyn-tason-tunnistamisen-tukena 

Toimintamallista on tehty lyhyt infovideo sote-ammattilaisille yhteistyössä Tussitaikureiden kanssa. Videon löytää täältä https://www.youtube.com/watch?v=JcWrOu61Y8w 

Toimintaympäristö

Varsinais-Suomessa ei ole ollut yhdenmukaista toimintamallia tunnistaa ikääntyneitä, jotka tulisi ohjata hyvinvointia ja toimintakykyä edistäviin toimintoihin ennen varsinaisiin sote-palveluihin ohjautumista. On tarpeen parantaa ja ylläpitää ikäväestön hyvinvointia kehittämällä toimintakykyä edistäviin palveluihin liittyviä asiakaspolkuja. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Tavoitteena on ohjata ikääntyneet hyvinvointia ja toimintakykyä edistäviin ennaltaehkäiseviin palveluihin, jotka tukevat heidän toimintakykyään. Näitä palveluita järjestävät muun muassa kuntien liikuntapalvelut, järjestöt ja seurakunnat. 

Olemme koonneet tietoa ikääntyneiltä, sote-ammattilaisilta, seurakunnilta, järjestöiltä ja kuntien liikuntatoimijoilta. Kooste tiedonkeruista löytyy myös Innokylästä täältä https://innokyla.fi/fi/toimintamalli/toimintakykya-lapi-elaman-evaita-ikaantyneille-suunnatun-toiminnan-jarjestamiseen 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Toimintamallia on laadittu yhteistyössä sote-ammattilaisten kanssa. Tärkeä yhteistyötaho on ollut ikääntyneiden asiakasohjausta tekevät tahot. 

Toimintamallin käyttö ei vaadi erillisiä resursseja, vaan kyse on toimintakulttuurista: vaikka ikääntyneellä ei olisi vielä varsinaisten sote-palveluiden tarvetta, hänellä saattaa olla haasteita ja tarpeita, joihin voisi löytyä vastaus muiden toimijoiden parista.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Toimintamallin hyötynä on se, että ikääntynyt ohjataan varhaisessa vaiheessa hänelle sopivaan toimintaan ja mahdolliset riskitekijät tunnistetaan ajoissa.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Toimintamallista laadittu kuva on ollut ammattilaisten mukaan selkeä ja kiteyttää asian ytimen yhdellä silmäyksellä. Se toimii muistutuksena, että vaikka kriteerit sote-palveluihin eivät täyty, voidaan ikääntyneen kohtaamisessa ottaa esille myös muiden toimijoiden palveluita. 

Kansikuva
Ikääntynyt ja sote-ammattilainen keskustelevat.

Kehittämisen vaihe

Valmis

Kohderyhmä