Liikkumisen edistämisen mini-interventiomalli
Mallin tavoitteena on auttaa ammattilaista ottamaan liikkuminen puheeksi monipuolisissa asiakaskohtaamisissa, kuten sosiaali-ja terveydenhuollon palveluissa, herättää asiakkaan motivaatiota liikkumisen lisäämiseksi sekä auttaa palveluohjauksessa.
Suomalaisista työikäisistä valtaosa liikkuu riittämättömästi suhteessa liikkumisen suositukseen ja viettää valveillaoloajastaan liikaa aikaa paikallaan. Säännöllisen liikunnan ja liikkumisen on todettu ennaltaehkäisevän, hoitavan ja kuntouttavan lukuisia pitkäaikaissairauksia. Terveyden kannalta liian vähän liikkuva saa terveyshyötyjä jo korvaamalla paikallaanoloa kevyellä liikuskelulla, joten kaikki liikkeen lisääminen on merkityksellistä.
Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset kohtaavat palveluissaan runsaasti vähän liikkuvia ihmisiä ja heillä on merkittäviä mahdollisuuksia edistää yksilön liikkumista muun muassa käyttämällä luotettavan asiantuntijan asemaa. STYLE –tutkimushankkeen politiikkasuosituksissa kehotetaankin hyödyntämään tuhannet terveydenhuollon kohtaamiset liikkumisen puheeksi ottamisessa. Käypä hoito -suositus suosittelee terveydenhuollon ammattilaisia kysymään liikuntatottumuksista ja liikkumisesta, kirjaamaan tiedot ja kannustamaan liikkumaan, mutta tätä varten kehitetyt työkalut eivät ole toistaiseksi juurtuneet asiakastyökäytäntöihin. Miehistä ja naisista vain 11 % oli saanut terveydenhoitajalta kehotuksen lisätä liikuntaa.
Liikkumisen edistämisen mini-interventiomalli liittyy Helsingin kaupungin hyvinvointisuunnitelmaan (2022–2025), johon on koottu toimenpiteitä, joiden avulla liikkumista edistetään toimialojen yhteistyöllä kohdentaen tavoitteita vähiten liikkuviin kaupunkilaisryhmiin. Yhtenä liikkumisen edistämisen toimenpiteenä kehitetään liikkumisen puheeksi oton työkaluja osana sosiaali- ja terveydenhuollon ydinprosesseja useissa sen eri palveluissa.
Mallia on kehitetty Helsingin kaupungin liikuntapalveluiden aloitteesta yhteistyössä Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan, Opiskelijoiden Liikuntaliiton, Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön, Tuki- ja liikuntaelinliitto Tule ry:n sekä Liikkuva opiskelu -ohjelman kanssa. Suunnitteluprosessissa on sosiaalipsykologian ja liikunta-alan ammattilaisten lisäksi ollut mukana sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia ja kokemusasiantuntijoita.
Osana mallin suunnitteluprosessia valmistui myös opinnäytetyö aiheella Puheeksiottamisen mallit ja vaikuttavuus perusterveydenhuollossa, tarkasteltuna erityisesti fyysisen aktiivisuuden osalta (Huttunen 2023). Toinen malliin liittyvä opinnäytetyö on parhaillaan tekeillä Jyväskylän ammattikorkeakoulussa. Työssä on tarkoitus pilotoida mallia opiskelijoiden kanssa toimivien terveydenhoitajin parissa.
Mallia kokeiltiin tammikuusta 2023 alkaen noin puolen vuoden ajan valituissa Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluissa. Syksyllä 2023 mallia kokeiltiin valituissa opiskeluterveydenhuollon toimipisteissä. Mallin toimivuudesta asiakastyössä kerättiin palautetta mallia kokeilleilta ammattilaisilta. Kokeilusta saatu palaute oli kannustavaa.
Mallin avulla pyritään lisäämään liikkumisen puheeksi ottamista monipuolisissa asiakaskohtaamisissa, kuten sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa ja auttaa ammattilaisia palveluohjauksessa. Motivoivaan ja vahvuuslähtöiseen lähestymistapaan perustuvan mallin avulla pyritään herättämään asiakkaan motivaatiota liikkumisen lisäämiseksi. Jos pystytään systemaattisesti saavuttamaan laajasti terveytensä kannalta liian vähän liikkuvia ja suurentuneessa sairastumisriskissä olevia henkilöitä ja antamaan heille edes kohtalaisen hyvä mini-interventio, pienilläkin muutoksilla voidaan saavuttaa merkittävää kansanterveyshyötyä.
Malli saadaan rakenteiseksi osaksi Helsingin kaupungin käyttämään Apotti asiakas- ja potilastietojärjestelmää tiettyjen sotepen palveluiden osalta keväällä 2024 (THL:n toimenpidekoodi aob77). Tämä edistää mallin juurruttamista potilaskäyttöön sekä mahdollistaa mallin käytön ja vaikutusten seurannan.
Mallin tämä hetkinen versio on suunniteltu sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten työkaluksi nuorten ja aikuisten parissa käytettäväksi. Mallin periaatteita ja lähestymistapaa on kuitenkin mahdollista soveltaa myös muissa yhteyksissä, joissa kohdataan vähän liikkuvia ihmisiä ja voidaan edistää yksilöiden hyvinvointia ja terveyttä.
Helsingin kaupungin sotepen toimiala on hyväksynyt mallin rakentamisen osaksi asiakas- ja potilastietojärjestelmä Apottia. Malli voidaan ottaa rakenteisesti käyttöön tietyissä sotepen palveluissa Helsingissä keväällä 2024. Helsingissä Sotepen henkilöstöä koulutetaan mallin käyttöön ja rakenteiseen kirjaamiseen vuosien 2024-2025 aikana.
Mallia jalkautetaan valtakunnalliseen käyttöön mm. mallin projektitiimin jäsenten toimesta heidän kattavien valtakunnallisten verkostojensa kautta.
Mallin suunnitteluprosessissa on sosiaalipsykologian ja liikunta-alan asiantuntijoiden lisäksi ollut myös mukana myös sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia ja paljon palveluita tarvitsevia kokemusasiantuntijoita.
Suunnitteluprosessin aikana kysymyksiä kokeiltiin tiettyjen Helsingin terveysasemat ja sisätautien poliklinikan sekä yksikköjen työntekijöiden kanssa joulukuussa 2021 ja helmikuussa 2022. Kysymyksiä niin ikään kokeiltiin myös Opiskelijoiden Liikuntaliiton sektoritapaaminen toukokuussa 2022.
Paljon palveluita tarvitseville kokemussiantuntijoille järjestettiin työpaja toukokuussa 2022, jossa osallistujat arvioivat kysymyksiä ja niiden käytettävyyttä.
Vuonna 2023 mallia kokeiltiin tietyissä Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluissa asiakastyössä lupaavin tuloksin. Kokeilusta saatujen palautteiden pohjalta malliin tehtiin muutoksia ja mallista teetettiin uudet versiot Helsingin ja valtakunnalliseen käyttöön. Vuonna 2024 mallin kokeilua jatketaan myös Helsingin kaupungin kanslian työllisyyspalveluissa.