Liikkuva sote-tiimi 2024 - Pirkanmaan HVA (RRP, P4, I1)
Liikkuvan monialaisen työmallin tavoitteena on vastata mielenterveys-ja päihdeongelmaisten henkilöiden hoito-, kuntoutus- ja palveluvelkaan. Tiimi asemoituu sosiaalipalveluihin. Monialainen tiimi koostuu sosiaali-ja terveydenhuollon ammattilaisista.
Suomen kestävän kasvun ohjelma – Hoitoon pikaisesti Pirkanmaalla uusilla toimintamalleilla (Hoppu) -hankkeen lähtökohtana on vuoden 2022 lopussa hyväksytty hyvinvointialuestrategia ja sen toimeenpano-ohjelma, jotka ohjaavat kaikkien hyvinvointialueen kehittämishankkeiden sisältöjä. Hoppu kytkeytyy tiiviisti muihin alueen erillisrahoitteisiin hankkeisiin ilman päällekkäisyyksiä.
Hankkeen kohderyhmänä ovat henkilöt, joiden fyysinen ja psykososiaalinen hyvinvointi heikentyi arjen muuttuessa sekä kohtaamisten ja liikunnan rajoittuessa pandemian vuoksi. Hankkeessa vahvistetaan ja käyttöönotetaan aiempaa laajemmin matalan kynnyksen palveluita ja digitaalisia palveluita sekä kehitetään palvelupolkuja ja -kokonaisuuksia kohti alueellista sote-palvelutuotantoa.
Liikkuva työmuoto on kehittynyt Tampereella ja Pirkanmaalla erityisesti asunnottomuutta vähentävien valtakunnallisten toimenpideohjelmien kehittämistyön tuloksena. Tarve kotiin vietäville palveluille on syntynyt samaan aikaan, kun laitosmuotoista asumista on purettu Suomessa. On puhuttukin niin sanotusta kotikäänteestä, jossa oma koti on määrittynyt asunnottomuuspolitiikassa ensisijaiseksi tavoitteeksi ja auttamistyön paikaksi. (Jokinen ym. 2022, 446.) 10 Asumisen tuen hankkeen aikana 2020-2023 kehitetyssä Nopsajalka-työn työskentelymenetelmissä korostuivat joustavuus ja asiakkaan oman rytmin kunnioittaminen. Nopsajalka kehittyi hankevuosien aikana asunnottomuustyön erityiseksi työmuodoksi, johon ohjauduttiin helposti, ilman lähetettä tai muita monimutkaisia käytäntöjä. Nopsajalka keskittyi asiakkaalle sopivien asumisratkaisujen löytämiseen ja asunnottomuuteen liittyvän asiantuntijuuden jakamiseen työparityöskentelyn ja konsultaatioiden kautta. Hyvinvointialueille siirtyminen haastoi kuitenkin työmuodon vakiintumisen ja tarvittavien resurssien osoittamisen Nopsajalka-työhön. Liikkuvan monialaisen työn kehittäminen jatkuu edelleen vuosina 2023–2024 Suomen kestävän kasvun ohjelman RRP-rahoituksella käynnistyneessä HOPPU2- hankkeessa (Hoitoon pikaisesti Pirkanmaalla -hanke), jonka tavoitteena on vastata koronapandemian aiheuttamaan hoito- ja palveluvelkaan.
Liikkuvan tiimin tarkoituksena on tavoittaa niitä henkilöitä, joita ei muutoin tavoiteta palveluiden piiriin tai joiden on vaikeaa itse päästä asioimaan tarkoituksenmukaisiin ja oikea-aikaisiin palveluihin.
Vuonna 2022 Pirkanmaalla toteutettiin osana Suomen Kestävän kasvun ohjelmaa RRP-hanke ”Hoitoon pikaisesti Pirkanmaalla uusilla toimintamalleilla (Hoppu)”. Hanke jatkuu vuosina 2023- 2025 osana pidempää hankekautta, jolle on myönnetty erillinen valtionavustus. Pirkanmaan RRP-hankkeen ensimmäinen hankevuosi 2022 olikin ennen kaikkea tähän pidempään hankekauteen 2023-2025 valmistautumista. Tarkoituksena ei siten ollut hankesuunnitelmassa määriteltyjen koko hankekauden tavoitteiden saavuttaminen, vaan pidemmän hankekauden suunnittelu, tekemisten käynnistäminen sekä rajattu toteutus tietyillä kriittisillä alueilla. Pidemmän hankekauden 2022-2025 tavoitteena on koronasta aiheutuneen hoito-, kuntoutus- ja palveluvelan purkaminen; ennaltaehkäisevien toimintamallien vahvistaminen sekä monialaisen hyvinvointiyhteistyön lisääminen alueen toimijoiden kesken; hoidon ja palvelun vaikuttavuuden ja tietoon perustuvan päätöksenteon vahvistaminen; sekä digitaalisten palvelujen yhdenmukaistaminen ja saatavuuden parantaminen hyvinvointialuetasoisesti. Alkuperäisen hankesuunnitelman mukaan tällä RRP-hankkeella oli kolme kokonaistavoitetta: • Koronasta aiheutuneen hoito-, kuntoutus- ja palveluvelan purkaminen • Digitaalisten palvelujen yhdenmukaisuus ja saatavuus koko hyvinvointialueella • Synkronoitu toteutusmalli Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toimintamallien uudistamishankkeen (= PirSOTE) ja peruspalveluiden skaalautuvuutta digitalisaation avulla -hankkeen (= RRP) kesken Hankkeen tarkoituksena oli tukea muiden hankkeiden aikana tehdyn kehittämisen pitkäjänteistä toimeenpanoa ja se kytkettiin tiiviisti muihin alueella oleviin erillisrahoitteisiin hankkeisiin. Vuoden 2022 hanke toteutettiin samanaikaisesti Pirkanmaan tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus kehittämisohjelma PirSOTE:n, Tulevaisuuden kotona asumista tukevat palvelut iäkkäille Pirkanmaalla PirKoti, PirKATI (Pirkanmaa – kotona asumisen teknologiat ikäihmisille) -hankkeen sekä ICT-muutosohjelman kanssa. RRP-rahoituksen avulla haluttiin puuttua epäkohtiin ja edistää Pirkanmaan sosiaali- ja terveyspalveluiden saatavuutta sekä yhdenvertaisuutta, useiden eri palveluiden, asiakasryhmien ja tarpeiden tilanteiden parantamiseksi. Pirkanmaalla kohderyhmiksi valittiin seuraavat asiakasryhmät, joilla on tuen tarpeita monella eri palvelualueella tai vaara jäädä palvelujen ulkopuolelle ja vuoden 2022 hankkeessa selvitettiin ensisijaisesti, millaista hoito- ja palveluvelkaa näissä kohderyhmissä on:
• Nuoret tai nuoret aikuiset, joilla on tunnistettuja tai vielä tunnistamattomia päihde- tai mielenterveyshäiriöitä
• Moninaisen tuen tarpeessa olevat palvelun käyttäjät, joiden hoitovelka on lisääntynyt koronan takia tai ovat haavoittuvimpia koronasta huolimatta
• Ikääntyneet, joilla on todettua tai piilossa olevaa fyysiseen, psyykkiseen tai sosiaaliseen toimintakykyyn liittyvää tuen, hoidon tai kuntoutuksen tarvetta RRP-hankehakemuksen kehittämistoimenpiteet valittiin siten, että ne olivat linjassa muiden käynnissä olevien valtionavustushankkeiden, Pirkanmaan sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämissuunnitelman 2020-2025 sekä Pirkanmaan alueellisen hyvinvointikertomuksen ja – suunnitelman 2021-2024 kanssa.
Liikkuvan ja jalkautuvan sote- tiimin työmuodon kehittäminen hyvinvointialueelle Hoppu-hankkeen tavoitteiden mukaisesti on koko tiimin yhteinen tehtävä.
Liikkuvan sote-tiimin sosiaaliohjaajan ammatilliset tehtävät: sosiaaliohjauksen tekeminen palveluiden piiristä syrjäytyneiden asiakkaiden kanssa, joilla on mm. vaikea -asteisia päihde- ja mielenterveysongelmia, pitkäaikainen sairaus tai vamma ja tarve useille palveluille.
Työmuodot:
-
Konsultointi, etäpalvelujen hyödyntäminen
-
Psykososiaalinen tukeminen erityisen haastavissa olosuhteissa
-
Yksilö – ja työparityöskentely
-
Monialainen verkostotyö keskeisten yhteistyökumppaneiden kanssa: päihde- ja mielenterveyspalvelut, terveydenhuollon palvelut, sosiaalihuollon palvelut, 3. sektori, asumis- ja päihdepalvelut, Kela, Rise jne.
-
Asiakkaan elinympäristöihin jalkautuva ja etsivä työ: luottamuksen vaiheittainen rakentaminen asiakkaan omista lähtökohdista/tarpeista käsin
-
Asiakastyössä tarpeen mukaisesti ohjausasiointi anonyymisti / sosiaali- ja terveydenhuollon viranomaistehtävät (palvelutarpeen arviointi ja palveluiden järjestäminen jne.)
-
Arjen asioissa tukeminen, rinnalla kulkeminen
-
Liikkuvan sote-tiimin sosiaalityöntekijän ammatilliset tehtävät: sosiaalityön tekeminen palveluiden piiristä syrjäytyneiden asiakkaiden kanssa, joilla on mm. vaikea -asteisia päihde- ja mielenterveysongelmia, pitkäaikainen sairaus tai vamma ja tarve useille palveluille.
-
-
Työmuodot:
-
Konsultointi, etäpalvelujen hyödyntäminen
-
Psykososiaalinen tukeminen erityisen haastavissa olosuhteissa
-
Yksilö – ja työparityöskentely
-
Monialainen verkostotyö keskeisten yhteistyökumppaneiden kanssa: päihde- ja mielenterveyspalvelut, terveydenhuollon palvelut, sosiaalihuollon palvelut, 3. sektori, asumis- ja päihdepalvelut, Kela, Rise jne.
-
Asiakkaan elinympäristöihin jalkautuva ja etsivä työ: luottamuksen vaiheittainen rakentaminen asiakkaan omista lähtökohdista/tarpeista käsin
-
Asiakastyössä tarpeen mukaisesti ohjausasiointi anonyymisti / sosiaali- ja terveydenhuollon viranomaistehtävät (palvelutarpeen arviointi ja palveluiden järjestäminen jne.)
-
Rakenteellinen sosiaalityö kohderyhmän osalta
Sairaanhoitaja
Sairaanhoitaja toimii ns. asiakkaan äänenä.
-
asiakkaan hoidon tarpeen arvio, ajanvarausten teko, eri hoitotahojen kanssa asioiden järjestely ja asioiden selvittely
-
vastaanotolle ja tutkimuksiin saattaminen ja yleensä myös mukaan vastaanotolle
-
jatkohoitojen järjestäminen, tarvittaessa myös saattaminen
-> pyrkimys asiakkaan itsenäiseen toimimiseen heti, kun omat voimavarat siihen riittävät (sh on taustatuki)
-
yhteistyö terveyspalveluiden ja muiden asioita hoitavien tahojen kanssa mm.sosiaalityö, omaiset, seurakunnan diakoniatyö
-
yhteydenpito asiakkaaseen vielä asioiden järjestämisen jälkeen
-
voinnin seuranta
-
varmistus, että asiat sujuvat myös jatkossa
-
vahvistus omiin kykyihin hoitaa ja huolehtia asioitaan
Tarkoituksena on edistää hoitotakuun toteutumista sekä purkaa koronavirustilanteen aiheuttamaa sosiaali- ja terveydehuollon hoito-, kuntoutus- ja palveluvelkaa. ”Tärkeintä ihminen” sekä ”Yhdenvertaiset, ennaltaehkäisevät ja vaikuttavat palvelut”. Asukkaiden ja yhteisöjen luottamuksen ansaitseminen, erinomainen asiakaskokemus, saavutettavat palvelut, turvallisuus, tarpeeseen ja tutkimustietoon perustuva palvelutoiminta, sujuvat hoito- ja palveluketjut sekä monikanavaiset palvelumallit ja moniammatillinen hoito.
Asiakastyötä seurataan ja siitä raportoidaan Forms-lomakkeelle:
Tällä lomakkeella raportoidaan Hoppu -hankkeen liikkuvan sote-tiimin tekemää työtä
1.SukupuoliYksi vaihtoehto.
Nainen
Mies
Muu
2.IkäYksi vaihtoehto.
18-24
25-29
30-39
40-49
50-64
yli 65
3.AsuminenYksi vaihtoehto.
Asunto
Asunnoton
4.Tilanne työmarkkinoillaYksi vaihtoehto.
Työssä
Työtön työnhakija
opiskelija
Sairauslomalla
eläkkeellä
5.Mista ohjautunut asiakkuuteen (täytetään ensimmäisellä kerrallaYksi vaihtoehto.
Ilmoitus/yhteydenotto sosiaalihuollon tuen tarpeesta
Järjestöt, seurakunnat
Suosittelun kautta
Turvakoti
Rise (vankilat ja yhdyskuntaseuraamuslaitos)
Terveyspalvelut
6.AsiakastyöYksi vaihtoehto.
1. tapaaminen
Tapaaminen (Vastuu liikkuvalla sote-tiimillä)
Työparitapaaminen (vastuu asiakkuudesta toisella viranomaisella, esim. soteasematiimin sosiaalityöntekijällä)
Konsultaatio, terveyspalvelut
Konsultaatio, järjestöt ja seurakunta
konsultaatio, sosiaalipalvelut
Yleinen ohjaus ja neuvonta
Etävastaanotto (teams, videovisit)
Puhelinkeskustelu
7.Työmuoto (missä asiakasta tavattu)Yksi vaihtoehto.
Kotikäynti
etävastaanotto
Lähitapaaminen (yhteisökeskukset, päivätoimintakeskukset)
Hukkakäynti / asiakasta ei tavoitettu
8.Tehty hoidon- ja palvelutarpeen arviointiYksi vaihtoehto.
PTA
HTA
PTA+HTA
Minun tiimini-mallin mukainen työskentely
9.Tilanne palvelun päätyttyäYksi vaihtoehto.
Saatettu sosiaalipalveluihin
Saatettu terveyspalveluihin
Saatettu sote-palveluihin
Muutto toiselle hva:lle
Saatettu 3. sektorin palveluihin
Palvelu päätetty asiakkaan toiveesta
Ei tarvetta omatyöntekijälle
Myös yhteistyökumppaneilta ja sidosryhmiltä kerätään tasaisesti palautetta, jota käydään yhteisesti läpi koko tiimin kanssa. Lisäksi kerätään hyvistä käytännöistä, onnistumisista ja etenemisestä Case-kuvauksia, joiden avulla on mahdollista jäljittää onnistuneita asiakasprosesseja ja hyödyntää näitä jatkossa Hyvinvointialuetasoisesti.
Liikkuva moniammatillinen työskentely tiimissä ja työparistyöskentely ja verkostotyö asiakkaan tarpeen mukaan. Asioiden selvittäminen, rinnalla kulkeminen, tarraava työote ja asiakkaan sian edistäminen parhaalla mahdollisella tavalla. Asiakasta autetaan pääsemään palveluihin ja hänen tilannettaan voidaan selvittää ja edistää yhteistyössä muiden ammattilaisten kanssa.
Kohderyhmänä ovat palveluiden ulkopuolella syystä tai toisesta olevat erityisesti mielenterveys-ja päihdeproblematiikan kanssa kamppailevat asunnottomat, asunnottomuuden uhkaa kokevat, syrjäytyneet ja syrjäytymisvaarassa olevat henkilöt, vapautuvat vangit sekä henkilöt, joilla voi Olla hyvin monisyisiä kietoutuneita ongelmia joiden selvittämiseen tarvitaan moniammatillista liikkuvaa työtä, jotta asiakas tavoitetaan palveluun.