Yhteistyö Metsähallituksen kanssa
Luontoa toimintaan - Yhteistyömalleja osallisuuteen -hankkeessa on hyödynnetty ja kehitetty toimintamalleja ja toimintakulttuuria, jossa annetaan luonnolle takaisinkin päin. Yhteistyö Metsähallituksen kanssa on tarjonnut uudenlaista asiantuntijayhteistyötä, avannut uusia toimintaympäristöjä ja innostunutta yhdessä tekemistä.
Esimerkkejä Metsähallitusyhteistyöstä:
Esimerkki 1. Jättiläissaaren kuntoutusympäristö on Metsähallituksen omistama suo- ja metsäalue Muhoksella. Metsähallitus on laatinut alueen käytöstä käyttöoikeussopimuksen Oulun kaupungin nuorten työpajatoiminnan kanssa.
(Sanomalehti Kalevan juttu)
Aluetta voidaan hyödyntää monipuolisesti työpajatoiminnassa kuntoutusympäristönä:
- luonnontuotteiden keräämiseen
- rakennus-, huolto- ja kunnostustöiden tekemiseen, alueella on kymmeniä työpajanuorten tekemiä linnunpönttöjä, lisäksi alueelle on työpajan toimesta tulossa opasteviitat, wc ja puuliiteri
- ympäristötaiteen tekemiseen, esimerkkinä syksyllä 2020 toteutettu valokuvanäyttely luontopolun varrella.
- alueella sijaitsee myös muinaisjäännös, joka mahdollistaa luonnon- ja kulttuuriperinnön suojeluun liittyviin asioihin tutustumisen.
Esimerkki 2. Yhteistyö Metsähallituksen Liminganlahden luontokeskuksen kanssa. Nuorten työpajat suunnittelivat ja toteuttivat luontokeskukselle hyönteishotellin eri pajojen yhteistyönä. HyönteisHiltonia tullaan hyödyntämään luontokeskuksen luonto-opastuksissa.
(Sanomalehti Kalevan juttu)
Yhteistyönä toteutettavan luontolähtöisen kuntoutustoiminnan järjestämiseen vaikuttavat erityisesti käytettävissä olevat resurssit, motivaatio, saavutettavuus ja luottamus. Koko yhteistyön perusta on molemminpuolinen motivaatio tai yhteinen tahtotila, ilman tätä toimintaa ei voida järjestää vaikka käytettävissä olisikin resursseja. Käytännön toiminnan kannalta myös saavutettavuus on tärkeä huomioitava asia, koska Metsähallituksen luontokohteet sijaitsevat usein kaukana kuntoutusasiakkaista. Yhteistyössä luottamus on yksi perustekijä, jonka kasvaessa esimerkiksi tiettyyn luonnonhoitotyöhön perehdytetty työpajaporukka ohjaajineen voi tehdä vastaavaa työtä toisessakin kohteessa itsenäisesti.
Luontolähtöisessä toiminnassa huomioitavaa
Luontolähtöinen valmennus- ja kuntoutustoiminta perustuu ajatukseen luonnon positiivisista vaikutuksista niin fyysiseen, psyykkiseen kuin sosiaaliseen hyvinvointiin. Tutkimusten mukaan luonnossa oleskelulla on monia myönteisiä vaikutuksia, se mm. vähentää stressiä, parantaa keskittymiskykyä ja saa aikaan myönteisiä tunteita. Lisäksi luonto tukee ihmisten välistä tasavertaisuutta, edistää luottamuksen kehittymistä ja helpottaa keskustelua vaikeista aiheista. Aiheisiin voidaan tarvittaessa palata myöhemmin perinteisissä toimistokohtaamissa. Luontotoiminnoilla voidaan lisätä liikunnan määrää tai tukea haastavasta elämäntilanteesta selviytymisessä.
Hyvinvointia ja osallisuutta syntyy luonnon elämyksellisyydestä, mutta myös toiminnan ja yhteisen hyvän tekemisen avulla. Omaan elinympäristöön ja lähialueen luontoon tutustuminen lisää tunnetta lähiyhteisöön kuulumisesta ja herättää huomaamaan, että omilla toimilla voi vaikuttaa omaan elämäänsä ja myös oman elinympäristönsä hyvinvointiin. Luontotoiminnoissa on mahdollisuus oppia uusia taitoja ja hyödyntää jo olemassa olevaa osaamista.
Luonnossa liikkuminen antaa kokonaisvaltaista tietoa asiakkaan toimintakyvystä. Fyysisen liikuntakyvyn lisäksi huomataan, onko henkilö varautunut olosuhteisiin sovitulla tavalla (esim. vaatetus ja eväät), miten vuorovaikutus muiden kanssa sujuu, miten hän reagoi muuttuviin tai yllättäviin tilanteisiin. Luonnossa liikkuminen edistää myös työntekijöiden hyvinvointia ja lisää motivaatiota oman kunnon ylläpitämiseksi. Toimintatapa on lisännyt työntekijöiden välistä yhteistyötä ja vuorovaikutusta.
On huomioitava, että luonnossa toimiminen ei kiinnosta kaikkia ja luonnossa liikkumiseen voi myös liittyä pelkoja ja ennakkoluuloja. Näistä asioista on hyvä keskustella osallistujien kanssa jo etukäteen. Toisaalta pelot voivat myös hälventyä käytännön toiminnan ja kokemusten myötä sekä ohjaajien ja ryhmän tuen avulla.
Kehittäjät
Tässä kuvattu ja Sokran arvioima toimintamalli perustuu Luontoa toimintaan - Yhteistyömalleja osallisuuteen Oulun osahankkeessa (ESR 2018-2020) tehtyyn kehittämistyöhön. Osahankkeen toteuttaja oli Oulun kaupungin nuorten työpajatoiminta. Hanke toteutettiin Oulun kaupungin alueella.
Kehittäjän yhteyshenkilöt:
Oulun kaupungin osahanke:
Anu M. Puhakka, osahankkeen projektipäällikkö, etunimi.m.sukunimi@ouka.fi, p. 044 7038283, Oulun kaupunki nuorisopalvelut
Anu Kuustie ja Esa Salonen, projektityöntekijät, etunimi.sukunimi@ouka.fi, Oulun kaupungin Nuorisopalvelut
Metsähallituksen osahanke:
Hannele Kytö, osahankkeen projektipäällikkö, etunimi.sukunimi@metsa.fi, 020 639 6352, Metsähallitus Luontopalvelut
Samankaltaista toimintaa on kehitetty myös:
Luontoa elämään! - Toimintakykyä ja osallisuutta luontolähtöisillä menetelmillä ja palveluilla -hankkeessa (ESR 2015-2017) on vahvistettu toimintaan osallistuvien toimintakykyä ja osallisuutta luontoon tukeutuvin menetelmin. Työpajatoimintaa eli niin sanottuja seinättömiä luontopajoja on toteutettu niin koiratarhalla, hevostallilla kuin luontoympäristössä.
Seinätön luontopaja (Innokyla.fi)
LUONNOLLISESTI – valmennusmalli tuo Green Care -menetelmät osaksi sosiaalista kuntoutusta – hankkeessa (ESR 2019-2021) on vahvistettu osallistujien, mm. perheiden, osallisuutta sekä työ- ja toimintakykyä luontolähtöisin menetelmin.