Maahan muuttaneiden palvelujen toimintamalli, Helsinki (RRP, P4, I1)

Luodaan toimintamalli, johon on koottu maahan muuttaneiden tarvitsemia palveluita ja vahvistettu yhteistyörakenteita.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Maahan muuttaneen alkuterveystarkastusprosessin kehittäminen: Helsingin terveyspalveluissa oli havaittu haasteita maahan muuttaneiden henkilöiden ohjautumisessa maahantulotarkastuksiin. Niihin liittyvät prosessi ja vastuut koettiin epäselvinä​.

Yhteensovitettujen palvelujen kehittäminen aikuissosiaalityössä: maahan muuttaneita kohdataan kaikissa palveluissa. Maahan muuttaneiden erityispalvelujen ja alueellisen sosiaalityön yhteisen työn tunnistamiselle nähtiin selkeä tarve.

Monialaisen työn mallinnus: koettiin, että maahan muuttaneiden erityispalveluissa tehtävää sote-yhteistyötä tulisi kuvata ja selkeyttää​.

Tiedonkokonaisuuden kehittäminen maahan muuttaneiden kanssa työskentelevien tueksi: kaikissa palveluissa kohdataan maahan muuttaneita/vieraskielisiä asiakkaita. Joissain tilanteissa asiakkaan asia saattaa vaatia maahanmuuttajaerityistä tietoa. Tällaisen tiedon on koettu olevan hyvin pirstaleisesti ammattilaisten käytössä.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Maahan muuttaneen alkuterveystarkastusprosessin kehittäminen: sote-ammattilaisista koostuva kehittäjäjoukko sekä laaja sidosryhmäyhteistyö ja kokemusasiantuntija.

Yhteensovitettujen palvelujen kehittäminen aikuissosiaalityössä: esihenkilöverkosto maahan muuttaneiden erityispalvelujen ja sosiaalihuollon yhteisen kehittämisen tukena.

Monialaisen työn mallinnus: monialaista yhteistyötä tekevät ammattilaiset sekä esihenkilöt.

Tiedonkokonaisuuden kehittäminen maahan muuttaneiden kanssa työskentelevien tueksi: maahan muuttaneiden palveluja kehittävien ammattilaisten yhteistyöverkosto.

Tavoiteltu muutos

Maahan muuttaneen alkuterveystarkastusprosessin kehittäminen: prosessi ja vastuunjako on kuvattu, ammattilaisten osaamista on vahvistettu ja asiakkaiden tiedonsaantia on parannettu​.

Yhteensovitettujen palvelujen kehittäminen aikuissosiaalityössä: esihenkilöverkosto on järjestetty ja sieltä nousevia kehittämistarpeita on tunnistettu sekä edistetty.

Monialaisen työn mallinnus: on luotu selkeä ja yhtenäinen rakenne monialaiselle työlle sekä sisäisen että ulkoisen yhteistyön osalta​.

Tiedonkokonaisuuden kehittäminen maahan muuttaneiden kanssa työskentelevien tueksi: (sotepe-)ammattilaisilla on käytössään tarvittavaa tietoa maahan muuttaneiden kanssa työskentelyn tueksi. Tiedon löydettävyyttä ja saatavuutta ammattilaisille maahan muuttaneiden kanssa työskenneltäessä on vahvistettu.

Muutoksen mittaaminen

Maahan muuttaneen alkuterveystarkastusprosessin kehittäminen:

  • Maahan muuttaneiden alkuterveystarkastusprosessi on kuvattu​
  • Prosessiin liittyvää ammattilaisten osaamista on vahvistettu​
  • Alkuterveystarkastukseen liittyvää tietoa on saatavilla asiakkaille​
  • Maahan muuttaneen alkuterveystarkastus -verkkokoulutuksen suorittaneiden määrä​
  • Työpajojen määrä ja arvio/ka osallistujamääristä​
  • Tuotetut dokumentit: ohjeet, verkkokoulutukset, esittelyt, asiakasesite, verkkosivujen sisällöt, mallinnukset ja kuvaukset​
  • Kysely hoitajille (seurantatieto)
  • Kts. vielä erillinen toimintamalli Innokylässä

Yhteensovitettujen palvelujen kehittäminen aikuissosiaalityössä: 

  • Yhteistyötä on kehitetty ja rakenteita luotu moniammatilliseen työskentelyyn 
  • Ohje palvelusiirtymästä on tehty
  • Asiakasymmärrystä on lisätty palvelumuotoilun menetelmin
  • Asumiseen liittyvä..
  • Kysely esihenkilöverkostolta verkoston työskentelyyn liittyen (vaikuttavuus)​

Monialaisen yhteistyön mallinnus: 

  • Yhteistyötä on kehitetty ja rakenteita luotu moniammatilliseen työskentelyyn​
  • Monialaisen työn työntekijät maep: konsultaatiotavat, -määrät yms.​

Tiedonkokonaisuuden kehittäminen maahan muuttaneiden kanssa työskentelevien tueksi: 

  • Maahanmuuttajaerityistä tietoa on koottuna ja saatavilla ammattilaisille 
  • Olemassa olevaa tietoa on viety verkkosivuille
Toteutussuunnitelma

Maahan muuttaneen alkuterveystarkastusprosessin kehittäminen: Sujuvat palvelut -valmennus, yhteistyö sidosryhmien kanssa​, prosessin ja vastuunjaon selkeyttäminen, ammattilaisille suunnatun verkkokoulutuksen tekeminen​, asiakkaille suunnattujen esitteiden tuottaminen​, tiedon tuottaminen verkkosivuille​, maahan muuttaneiden alkuterveystarkastusten seurannan edistäminen THL:n kanssa​ sekä prosessin ja materiaalien jalkautus yksiköille.

Yhteensovitettujen palvelujen kehittäminen aikuissosiaalityössä: Maahan muuttaneiden erityispalvelujen ja alueiden sosiaalityön esihenkilöiden esihenkilöverkoston (työpaja)työskentely​, asiakasymmärryksen lisääminen palvelumuotoilun menetelmin, palvelusiirtymä-ohjeen tuottaminen alatyöryhmässä​ sekä asumiseen liittyvä..

Monialaisen yhteistyön mallinnus: nykytilan kartoitus (kysely ammattilaisille, olemassa olevien materiaalien koonti​), Helvi-integraatio johtaminen -työpajat esihenkilöille​ sekä kuvaus ammattilaisten tehtävistä ja työnjaosta.

Tiedonkokonaisuuden kehittäminen maahan muuttaneiden kanssa työskentelevien tueksi: kyselyt (kartoitetaan tarkemmin tarpeita ja ideoita​), tiedon jäsentäminen, työpajat hanketyöntekijöille ja esihenkilöverkostolle tilannekuvan haasteiden kartoittamiseksi, kootaan olemassa olevaa tietoa sekä luodaan koontisivu, johon olemassa olevat sivustot linkitetään.