Maahanmuuttaneiden tuettu vapaaehtoistoiminta
Toimintamalli ohjaa vapaaehtoistoimintaa järjestäviä ja koordinoivia tahoja tuetun vapaaehtoistoiminnan mahdollistamisessa maahanmuuttaneille. Sen tavoitteena on edistää vapaaehtoisten osallisuutta ja yhdenvertaisuutta sekä ammattilaisten osaamista.
Toimintamalli on kehitetty ja sitä on sovellettu Lahden Diakoniasäätiön Tuettua vapaaehtoistoimintaa maahanmuuttaneille -hankkeessa (ESR+ 2023–2025), jossa maahanmuuttaneille etsittiin heidän toiveitaan vastaavia vapaaehtoistoiminnan paikkoja, ja heille tarjottiin yksilöllistä tukea vapaaehtoisena toimimisessa.
Tuettu vapaaehtoistoiminta alkaa olla Suomessakin jo hyvin tunnettu käsite, mutta käytännön tasolla varmasti kaivataan edelleen selkeitä malleja toiminnan tueksi. Tuettua vapaaehtoistoimintaa ei ole aiemmin mallinnettu siten, että siinä huomioidaan erityisesti maahanmuuttaneet kohderyhmänä. Tällä toimintamallilla on pyritty vastaamaan siihen tarpeeseen.
Toimintamallia voidaan soveltaa kaikessa vapaaehtoistoiminnassa, jossa on riittävät resurssit tukea maahanmuuttaneita vapaaehtoisia yksilöllisesti.
Toimintamalli sopii erityisesti vapaaehtoistoiminnan koordinaattoreille, jotka haluavat mahdollistaa maahanmuuttaneiden osallistumisen tuettuun vapaaehtoistoimintaan. Malli soveltuu myös kaikille vapaaehtoistoimintaa järjestäville tahoille, jotka kohtaavat työssään maahanmuuttaneita.
Maahanmuuttaneet nähdään usein vapaaehtoistoiminnassa toiminnan kohteena ja avun saajina, eivät toimijoina. Useissa vapaaehtoistoiminnan paikoissa kaivattaisiin lisää vapaaehtoisia, ja maahanmuuttaneiden mukaan ottaminen on yksi keino vastata tarpeeseen. Monilla maahanmuuttaneilla on paljon tietoa ja osaamista jaettavaksi sekä intoa ja voimavaroja osallistua toimintaan, ja ainoaksi haasteeksi saattaa jäädä puutteellinen kielitaito ja suomalaisen yhteiskunnan ja tapakulttuurin tuntemus. Tuen tarve on yksilöllistä: osalle riittää apu sopivan vapaaehtoistehtävän löytämisessä, osa puolestaan toivoo saattajaa tai mentoria mukaan toimintaan. Vapaaehtoistoiminnassa alkuun päästyään he pärjäävät yleensä mainiosti pienelläkin tuella.
Vapaaehtoistoiminta voi tarjota maahanmuuttaneelle
- osallisuuden, merkityksellisyyden ja onnistumisen kokemuksia,
- uusia sosiaalisia suhteita, yhteisöllisyyttä ja yhteenkuuluvuutta,
- suomen kielen ja kulttuurin tuntemusta,
- vaikuttamismahdollisuuksia,
- mahdollisuuden osallistua vapaaehtoisille suunnattuihin koulutuksiin ja virkistystilaisuuksiin,
- mahdollisuuden tutustua itseä kiinnostavaan alaan opintoja ja työllistymistä ajatellen, sekä
- todistuksen vapaaehtoistoimintaan osallistumisesta, mikä voi olla hyödyksi työ- tai opiskelupaikkaa hakiessa.
Monet maahanmuuttaneet kaipaavat mahdollisuuksia uuden kotimaansa kielen, kulttuurin ja tapojen oppimiseen. Usein erityisesti pakolaisena tai turvapaikanhakijana Suomeen saapuneet haluaisivat lisäksi sisältöä ja tekemistä arkeensa, jos he joutuvat odottamaan pitkään oleskeluluvan, pysyvämmän kodin ja opiskelu- tai työpaikan saamista. Kuitenkin Suomeen muutetaan monista eri syistä (esim. työn, opiskelupaikan tai rakkauden perässä), ja siksi maahanmuuttaneet eivät ole yhtenäinen ja tasalaatuinen ryhmä, jossa kaikilla on samat tarpeet. Maahanmuuttaneita tulee kohdella yksilöinä, ei vain asemansa, kulttuurinsa tai uskontonsa edustajina.
Toimintamalli on jatkoa Tuetun vapaaehtoistoiminnan toimintamallille, joka luotiin osana Tuettu vapaaehtoistoiminta Lahdessa -hanketta (ESR 2018–2020).
Toimintamallin pohjana on hyödynnetty myös Tukea vapaaehtoisuuteen -hankkeen (STEA 2018-2021) Tuen timanttia.