Maakunnan tai hyvinvointialueen ihmislähtöinen hyvinvointikäsite
Toimintamallissa kehitetään maakunnan tai hyvinvointialueen käyttöön yhteinen hyvinvointikäsite, joka kuvaa kansantajuisesti ihmisen arkea ja elämää sekä kokonaisuutena että osa-alueittain. Käsite konkretisoi usein abstraktiksi ja vaikeaksi koettua hyvinvointi-sanaa.
Maakunnissa on tehty pitkään hyvinvoinninedistämistyötä. Kunnilla ja tulevilla hyvinvointialueilla on lakisääteinen velvollisuus yhdessä muiden julkisen sektorin toimijoiden, yleishyödyllisten yhteisöjen, yksityisen sektorin ja muiden toimijoiden kanssa edistää asukkaidensa hyvinvointia (Laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä, 6-7 §).
Hyvinvointi on sanana laaja ja abstrakti. Siksi keskustelu voi jäädä vellomaan sen ympärille, mitä hyvinvoinnilla tarkoitetaan ja mitä se on tai ei ole.
Hyvinvoinnista on olemassa useita määritelmiä. Niissä oli kuitenkin puutteita ja ongelmia (esim. vaikeita ilmaisuja).
Halusimme kehittää koko maakunnan käyttöön yhteisen hyvinvointikäsitteen,
- jonka keskiössä on ihminen
- jossa hyvinvointi esitetään mahdollisimman ymmärrettävällä tavalla
- jossa hyödynnetään visuaalisuutta.
Hyvinvointikäsite on tarkoitettu asukkaille, ammattilaisille ja muille toimijoille, joiden toiminta liittyy hyvinvoinnin ylläpitoon tai edistämiseen.
Käsitettä testattiin mm. kuntalaisille järjestetyissä tilaisuuksissa, joissa käsitteen avulla kerättiin tietoa kuntalaisten kokemasta hyvinvoinnista (esim. kyläyhdistysten tilaisuuksissa). Käsitettä kokeiltiin myös järjestöille kohdennetussa tilaisuudessa, jossa järjestöjen edustajat hahmottelivat omaa toimintaansa käsitteen avulla. Lisäksi käsitettä yhteiskehitettiin kuntien hyvinvointiyhdyshenkilöiden ja monien muiden toimijoiden kanssa.
Lopullinen käsite muodostettiin Pohjois-Pohjanmaan sivistys- ja sote-johtajille järjestetyn yhteisen työpajan pohjalta.
Hyvinvointikäsitteen valmistelussa sovellettiin Marika Kunnarin väitöskirjan (2017) viitekehystä. Viitekehys löytyy väitöskirjan sivulta 21.