Matalan kynnyksen työtoiminta osana opioidikorvaushoitoa ja asumisen tukea
Alkuperäinen malli julkaistu / tekijä/ lähdeviittaus: Salomäki Pirjetta & Ville Peltonen. 2019. Innokylä.
Matalan kynnyksen työtoiminta on kuntoutukseen, hoitoon tai asumiseen liittyvää toimintaa palveluiden piirissä oleville asiakkaille / asukkaille.
Toimintamallin käyttöönotto edellyttää kulttuurin muutosta organisaatiossa, työryhmissä ja yhteisöissä sekä asiakkaiden ja ammattilaisten yksilöllistä kasvua ja kehitystä.
Kts. otsikko VINKIT TOIMINTAMALLIN SOVELTAJILLE
Kehittäjät: Hankekehittäjät, sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset ja opiskelijat, yhteistyökumppanit, hankkeen työntekijät Pirjetta Salomäki ja Ville Peltonen
Vastuuhenkilön yhteystiedot: Pirjetta Salomäki (pirjetta.salomaki@hoiva.fi, 0503106466)
Työtoimijat kantavat vastuun päihdepalveluyksiköiden yhteisten tilojen siisteydestä, uusien työtoimijoiden perehdytyksestä sekä omien työtuntiensa seurannasta.
Työtoimijat laativat yhdessä ohjaajien ja työvalmentajien kanssa yksilöllisen työtoimintasuunnitelman, joka rakentuu asiakkaan toiveiden ja tarpeiden mukaisesti.
Työtoimijat oppivat vastuullisuutta ja sitoutumista – työtoiminnan avulla monet arjen askareet helpottuvat, kun viikkoihin ja päiviin on selvät rakenteet. Oman elämän hallinnan tunne lisääntyy.
Henkilökunta omaksuu uuden työtavan ja ottaa vastuuta matalan kynnyksen työtoiminnan ohjaamisesta yhdessä työvalmentajan ja työtoimijoiden kanssa.
Työvalmentaja tukee, tsemppaa ja ohjaa työryhmiä sekä työtoimijoita pitkäjänteisesti kohti juurtunutta matalan kynnyksen työtoimintaa. Vähitellen päävastuu siirtyy työvalmentajalta kokonaan päihdepalveluyksiköiden työtoimijoille ja henkilökunnalle.
Arviointikysymykset, -kriteerit ja indikaattorit:
Aloituspalaveri uusien työtoimijoiden kanssa, jossa käydään läpi asiakkaan voimavarat, toiveet ja tavoitteet matalan kynnyksen työtoiminnan suhteen. Mukana asiakkaan lisäksi omahoitaja ja työvalmentaja/t, sekä tarvittaessa lääkäri.
Työtoimijoiden kanssa pidetään yhteisiä suunnittelu- ja kehittämispalavereita, joissa kaikkien ääni saadaan kuuluviin. Näin työtoimijat ovat suoraan mukana päätöksenteossa.
Yksilölliset työtoiminnan kehityskeskustelut, joihin osallistuu työtoimijan lisäksi omahoitaja ja työvalmentajat, sekä tarvittaessa lääkäri. Näissä käydään läpi työtoimijan tilanne ja muokataan työtoimintasuunnitelmaa elämän- ja kuntoutumistilanteen mukaisesti.
Yleinen keskustelu ja palaute matalan kynnyksen työtoiminnasta, palautteeseen reagoiminen tarvittaessa.
Fiiliskierrokset, joissa käydään läpi viikon tapahtumat, tunteet ja ajatukset, jotka ovat heränneet päivän tai viikon aikana.
Palveluiden asiakkaille ja asukkaille, jotka pystyvät tekemään työnsä osallistumispäivänä.
Matalan kynnyksen työtoiminnan avulla kynnystä takaisin työllistämispalveluihin, työ- ja opiskeluelämään madalletaan. Matalan kynnyksen työtoiminnan on tarkoitus antaa asiakkaille onnistumisen tunteen kokemus, jotta heidän itsetuntonsa kasvaisi ja sitä kautta he saisivat tunteen siitä, että se ovat tärkeä osa asumis- tai hoitoyhteisöä sekä "yhteiskuntakelpoisia" kansalaisia. Matalan kynnyksen työtoiminnan aikana asiakkaat löytävät piileviä voimavarojaan, joiden avulla heidän tulevaisuutensa visio kirkastuu niin ohjaajille, mutta ennen kaikkea heille itselleen.
Työtoimijoilla ei tarvitse olla ennakkotietoja tai taitoja. Jokainen osallistuu omien voimavarojen, toimintakyvyn ja tarpeiden mukaan yhdessä suunniteltuihin työtoiminnan tehtäviin keskimäärin 1-4 tuntia päivä, 1-5 kertaa viikossa.
Työtehtävien yksilöllinen suunnittelu edesauttaa niiden onnistunutta suorittamista. Diakonissalaitoksen Hoiva Oy:n asiakkuudessa oleville asiakkaille työtoiminnasta maksetaan tuloverolain mukaista toiminta-avustusta.