MEIJÄN KAVERI -toiminta nuorille mielenterveystoipujille
MEIJÄN KAVERI -toiminta on vapaaehtoisuuteen perustuvaa kaveritoimintaa, jossa koulutettu vapaaehtoinen kulkee hetken ajan mielenterveystoipujan matkassa juttuseurana ja tsempparina.
Hankkeen suunnitteluvaiheessa olivat tiedossa kasvussa olevat nuorten yksinäisyyden kokemukset sekä mielenterveyden haasteet. Suunnittelu-, ja hakuvaiheessa Keski-Suomen mielenterveysindeksi oli maan 4.korkein. Tämän ohella hankkeen aikana maailmaa koettelivat erilaiset kriisit, jotka lisäsivät nuorten ja nuorten aikuisten pahoinvointia. Ja erityisesti ne heikensivät haavoittuvassa tilanteessa olevien henkilöiden tilannetta entisestään. Keskisuomalaisen julkaistussa artikkelissa (28.12.2022) todettiin, että korona-aika on lisännyt nuorten ahdistuneisuutta, yksinäisyyttä ja syrjäytymistä Keski-Suomessa. Nuorten hyvä elämä tutkimuksen loppuraportissa (2022) enemmistö (82 %) nuorista aikuisista arvioi, että korona-aika on lisännyt psyykkistä pahoinvointia heidän ikäryhmässään. Jopa yli puolet 20–29-vuotiaista (53 %) kantoi huolta henkisestä hyvinvoinnistaan. Valtaosa vastaajista (77%) piti mielenterveysongelmia nuorten pahoinvoinnin syynä. Mieli ry:n kyselytutkimuksessa (2021) kävi ilmi, että nuoret (18-34-vuotiaat) kaipaavat nykyistä enemmän tukea mielenterveyteensä eivätkä koe tämänhetkisiä palveluja riittävinä. Keski-Suomen kriisikeskus Mobilen tilastoinnin (1.1.-31.7.22) mukaan mielenterveyssyihin liittyvät yhteydenotot ovat lisääntyneet n. 38% verrattuna samaan ajanjaksoon vuonna 2021. Hankkeen toiminta-aikana koronapandemian ja Ukrainan sodan heijastuessa nuorten mielen hyvinvointiin oli yhä tärkeämpää kehittää nuorten tarpeita vastaavaa matalankynnyksen toimintaa, jossa nuorten ja nuorten aikuisten olisi mahdollista solmia sosiaalisia suhteita sekä saada apua matalalla kynnyksellä.
Pitkät perinteet omaavaa vapaaehtoisuuteen perustuvaa ystävätoimintaa on Keski-Suomessa ollut tarjolla, mutta erityisesti mielenterveystoipujien tukihenkilöistä on ollut pulaa jo pidemmän aikaa. Hokkasen (2023) harjoitteluun liittyvästä selvitystyöstä käy ilmi, että myös valtakunnan tasolla vapaaehtoisuuteen perustuvaa kaveritoimintaa on hyvin vähänlaisesti järjestetty mielenterveystoipujille ja usein toiminta on keskittynyt isoimpiin kaupunkeihin. Myös Keski-Suomen alueella tarvittiin koordinaatiota sekä uudenlaisia avauksia toiminnan elvyttämiseksi. Meijän Mieli-hankkeen toiminta kohdentui nuorille ja nuorille aikuisille (15-35-vuotiaille) mielenterveystoipujille.
MeijänMieli- kaveritoiminnan tavoitteena oli vahvistaa toimintaan osallistuneiden mielen hyvinvointia, vähentää yksinäisyyttä lisätä toimintaan osallistuneiden vapaaehtoisten mielenterveysosaamista sekä vähentää mielenterveyden haasteisiin liittyvää stigmaa.
Hankkeen kohderyhmänä 15-35-vuotiaat mielenterveystoipujat. Suvimäen klubitalo toteutti hankkeen suunnitteluvaiheessa kyselyn mielenterveystoipijien tuen tarpeesta. Vastaajisat 78% toivoi itselleen tukea/tukihenkilöä. Vastaajien melestä kaikkein tärkeintä oli saada seuraa ja juttukaveri. Toiseeksi tärkeintä oli saad apua asioiden hoitamisessa erilaisten viranomaisten kanssa. Lähes yhtä tärkeää oli saada tukea erilaisiin tapahtumiin lähtemisessä ) mm. elokuvat, konsertit, liikunta).
Livekaveritparitoiminnan rinnalle syntyi myös digikaveruuden muoto. Digikaveritoiminta on vapaaehtoisuuteen perustuvaa kaveritoimintaa, jossa koulutettu vapaaehtoinen kulki nuoren matkassa digitaalisesti SOS-lapsikylän Ylitse MentorApp- sovelluksessa https://innokyla.fi/fi/toimintamalli/ylitse-mentorapp. Vapaaehtoiset digikaverit koulutettiin yhteistyössä SOS-lapsikylän kanssa.
Hankkeen aikana digikaveruutta markkinointiin Keski-Suomen alueella nuorille aktiivisesti. Sovellus on valtakunnallinen, joten yhteyttä ottanut nuori saattoi olla mistäpäin Suomea tahansa. Digikaveruus lisäsi kaveritoiminnan yhdenvertaisuutta, koska tässä toiminnassa nuoren asuinpaikalla ei ollut merkitystäh