Mielenterveysasiakkaiden lähityö, Helsinki (RRP, P4, I4)
Kehitetään etäpalvelumuoto kotona asuville mielenterveysasiakkaille, jossa sosiaaliohjauksen keinoin tuetaan mielenterveysasiakkaan kotona asumista, hyvinvointia, toimintakykyä sekä arjessa selviytymistä digitaalisia työvälineitä hyödyntäen.
Helsingin kaupungin asumisen tuessa on havaittu puute kunnan järjestämissä kotiin vietävissä palveluissa helsinkiläisille mielenterveysasiakkaille. Sosiaalihuoltolain (2014/1301) 21§ mukaan asumispalveluja järjestetään henkilöille, jotka erityisestä syystä tarvitsevat apua tai tukea asumisessa tai asumisensa järjestämisessä. Kotiin annettavat palvelut ovat ensisijaisia suhteessa palveluihin, jotka edellyttävät muuttamista ja sisältävät sekä asumisen että palvelut.
Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan palvelustrategia vuosille 2023–2025 korostaa etäpalveluiden merkitystä osana palvelujen kehittämistä ja saatavuuden parantamista. Etäpalvelut, kuten etävastaanotot ja digitaaliset terveyspalvelut, ovat keskeisessä roolissa strategian tavoitteissa, jotka pyrkivät tarjoamaan helsinkiläisille entistä parempia ja saavutettavampia palveluja. Etäpalveluiden avulla pyritään muun muassa vähentämään fyysisten käyntien tarvetta, parantamaan hoidon jatkuvuutta ja lisäämään palvelujen joustavuutta. Tämä on erityisen tärkeää, kun pyritään vastaamaan kasvaviin palvelutarpeisiin ja varmistamaan, että kaikki asukkaat saavat tarvitsemansa hoidon ja tuen ajasta ja paikasta riippumatta.
Etätapaamisia kehittämällä voidaan säästää resursseja sekä kehittää palveluita asiakkaiden tarpeiden mukaan. Resurssi- ja kustannustehokkuuden tarkasteleminen on yksi tärkeä aihe, johon etäsosiaaliohjauksen kehittämistyössä pyritään saamaan vastauksia. Etätapaamisten kehittäminen mahdollistaa palveluiden räätälöinnin asiakkaiden tarpeiden mukaan sekä resurssien säästämisen, sillä etätapaamiset voivat vähentää kotikäynteihin kuluvaa matka-aikaa ja mahdollistaa tiheämmät asiakaskontaktit. Kotiin annettava tuki etätapaamisten avulla voi johtaa merkittäviin kustannussäästöihin, erityisesti yhteisöllisen ja ympärivuorokautisen asumispalvelun tarpeen vähentämisen kautta. Lisäksi on arvioitu, että työntekijä pystyy ottamaan 40 % enemmän asiakkaita päivässä etätapaamisten kautta kuin perinteisten kotikäyntien.
Tavoitteena on luoda uudenlainen palvelumuoto kotona asuville helsinkiläisille mielenterveysasiakkaille. Tavoitteena on, että mielenterveysasiakkaan kotona asumista tuetaan niin, että asiakkaan ei tarvitsisi muuttaa omasta kodistaan raskaampiin asumispalveluihin. Sosiaaliohjauksen keinoin vahvistetaan asiakkaan hyvinvointia, toimintakykyä arjessa ja yhteiskunnassa sekä kehitetään digitaalisten välineiden käyttöä asiakastyössä. Toimintamallissa tarkastellaan kotiin annettavan palvelun kustannuksia sekä kotiin annettavan palvelun tuottavuutta ja vaikuttavuutta sekä skaalattavuutta muille asiakasryhmille. Tavoitteena on myös kartoittaa asiakkaiden profiili ja asiakkuuden kriteerit.
Muutoksena on pysyvä kotiin annettava palvelu helsinkiläisille mielenterveysasiakkaille, mikä tukee itsenäistä elämänhallintaa sekä mahdollisuutta asua omassa kodissa mahdollisimman pitkään. Palvelussa painotetaan etätapaamisia ja digitaalisten välineiden käyttöä päivittäisessä työssä. Pääpaino työskentelyssä on etätapaamiset perinteisten kotikäyntien sijaan. Etätapaamisten avulla säästetään matkustamisaika asiakkaan luokse ja näin asiakasta pystytään tapaamaan useammin tai asiakkaita voi olla yhtä työntekijää kohden enemmän kuin perinteisiä kotikäyntiasiakkaita. Lisäksi etätapaamisten avulla voidaan tavoittaa niitä asiakkaita, ketkä eivät aiemmin ole esimerkiksi päästäneet omaan kotiinsa työntekijää tai muutoin etätapaamiset ovat asiakkaan elämäntilanteeseen sopivampia.
Kehittämistyössä mitataan asiakasmääriä ja tapaamisten kestoa. Jokaisesta asiakastapaamisesta kerätään tietoa muun muassa siitä, kuinka kauan tapaaminen kesti ja minkälaista tukea asiakas tapaamisella sai. Lisäksi tarkastellaan eroaako tuen tarpeet etä- tai kotikäynneillä.
Asiakaskohderyhmänä ovat täysi-ikäiset mielenterveyskuntoutujat, ketkä asuvat omissa kodeissaan ja tarvitsevat apua ja tukea itsenäisen asumisen onnistumisessa. Mielenterveysdiagnoosi voi olla psykoosi- tai mielialahäiriödiagnoosi. Asiakkaat ohjautuvat asiakkuuteen yleensä avohoidon kontaktin kautta.
Asiakaskohderyhmä on laaja: nuorin asiakas on tällä hetkellä 18-vuotias ja vanhin 69-vuotias. Miehiä ja naisia on lähes yhtä paljon, muun sukupuolisia on muutamia. Asiakastyössä käytetään FIT-palautetietoista työskentelyä, joka osallistaa asiakkaita ja mahdollistaa heidän vaikutusmahdollisuutensa jokaisella tapaamiskerralla. Lisäksi asiakkaille laaditaan henkilökohtainen toteuttamissuunnitelma, ja asiakastyytyväisyyskyselyitä toteutetaan vuosittain.
Selkeää asiakasprofiilia ei ole mahdollista tehdä pelkkien diagnoosien perusteella, vaan asiakkaiden yksilölliset tarpeet sekä digitaidot ovat perusteena, keille palvelu sopii. Olemme kuitenkin tehneet asiakasprofilointia, keille etäpalvelu etenkin sopii ja keille asiakkaille se on haastavaa. Tietoa on kerätty asiakastyötä tekevien sosiaaliohjaajien haastatteluilla sekä asiakkaita lähettävän tahon eli psykiatrian poliklinikan sosiaalityöntekijöiden palautekyselystä. Lisäksi asiakastyötä tekevät sosiaaliohjaajat täyttävät jokaisen asiakastapaamisen jälkeen Questback-kyselyn, jossa mitataan muun muassa onko tapaaminen ollut etä- vai lähitapaaminen ja mihin asioihin asiakas on tapaamisella saanut tukea.
Palvelu on erityisesti hyödyllinen asiakkaille, joiden psyykkinen sairaus on hoitotasapainossa ja toimintakyky on riittävä etätapaamisten toteuttamiseen. Erityisesti mielialahäiriöistä kärsivät asiakkaat, joiden motivaatio on korkea, soveltuvat hyvin etäpalveluun. Myös psykoosidiagnoosilla olevat asiakkaat, joiden sairaus on tasapainossa ja jotka ovat sitoutuneet lääkitykseensä, voivat hyötyä etätapaamisista. Neuropsykiatrisista haasteista kärsiville asiakkaille palvelun on huomattu olevan toimiva. Etäpalvelu voi kuitenkin olla haasteellista asiakkaille, joiden toimintakyky on merkittävästi alentunut. Mielenterveysasiakkaiden lähityöstä hyötyvät parhaiten ne mielenterveyskuntoutujat, ketkä eivät vielä tarvitse raskaampaa asumispalvelua yhteisöllisessä tai ympärivuorokautisessa asumispalvelussa. Kotiin annettava tuki ennaltaehkäisee raskaamman asumispalvelun tarvetta.
Asiakasosallisuus on merkittävässä roolissa työskentelyn aikana. Asiakkaiden kanssa tehdään yhdessä palvelun toteuttamissuunnitelma, johon kirjataan asiakkaan yksilölliset tavoitteet työskentelylle ja sitä päivitetään puolen vuoden välein. Lisäksi palvelussa on käytössä FIT-palautetietoinen työskentely, missä seurataan reaaliaikaisesti asiakkaan hyvinvointia ja asiakas antaa jokaisesta tapaamisesta mittariasteikolla työntekijälle palautetta mm. tapaamisen sisällöstä ja toteutustavasta. Näin pystymme kehittämään palvelua nopeasti asiakkaan tarpeiden mukaiseksi.