MIEPÄ-kioski - kokeilu liikkuvasta matalankynnyksen mielenterveys-, päihde- ja riippuvuuspalvelusta Kainuun hyvinvointialueella
MIEPÄ-kioskissa kuntalaisilla on mahdollisuus asioida ilman ajanvarausta matalalla kynnyksellä ja anonyymisti mielenterveyteen, päihteisiin tai riippuvuuksiin liittyvissä omissa tai läheiseen liittyvissä huolenaiheissa.
Kainuun hyvinvointialuetta haastaa pitkät välimatkat ja palveluiden keskittyminen kuntakeskuksiin. Vuoden 2023 alussa uudistuneella mielenterveys- ja päihdelainsäädännöllä pyritään parantamaan vaikeimmin tavoitettavien asiakkaiden pääsyä palvelujen piiriin. Laki edellyttää, että jatkossa etsivällä työllä tunnistetaan ja löydetään tuen tarpeessa olevia henkilöitä ja ohjataan heitä tarkoituksenmukaisten palvelujen ja hoidon piiriin. Laki korostaa terveydenhuollossa annettavan hoidon monimuotoisuutta, jolla pyritään vähentämään hoidon saamisen viivästymistä ja siitä seuraavaa kroonistumista, ongelmien vaikeutumista tai päivystyksellisen avun tarvetta.
Kohtaavalle ja jalkautuvalle työlle on Kainuussa tarvetta niiden kuntalaisten kohdalla, joilla ei vielä ole asiakkuutta mielenterveys- tai päihdepalveluissa. Palveluiden piiriin hakeutumisen esteenä voi olla pelko stigmasta eli leimaantumisesta oman kunnan palveluissa sekä pelko siitä, mitä merkintöjä potilastietojärjestelmään esim. päihteiden käytöstä tulee. Läheisten tilanne on usein myös haasteellinen ja pahimmillaan sairastuttaa omaisen, joka on myös mahdollisesti palveluiden ulkopuolella.
MIEPÄ-kioskissa kuntalaisilla on mahdollisuus asioida ilman ajanvarausta matalalla kynnyksellä ja anonyymisti mielenterveyteen, päihteisiin tai riippuvuuksiin liittyvissä omissa tai läheiseen liittyvissä huolenaiheissa. MIEPÄ-kioski toimi Kainuun alueella pop up -tyyppisesti kuntien kirjastoilla, joihin psykiatrinen sairaanhoitaja jalkautui työparinaan kokemusasiantuntija tai järjestönedustaja. MIEPÄ-kioskissa tarjottiin luottamuksellista keskusteluapua sekä ohjausta ja neuvontaa alueen julkisista sekä järjestöjen tarjoamista palveluista.
Kainuun päihdetoimijaverkostossa syyskuussa 2022 yhteisiksi kehityskohteiksi Kainuun alueelle nostettiin seuraavat asiat:
- aito yhteistyö ja luottamus - vastakkainasettelusta pois
- moniammatillisuus ja asiantuntijuus,
- avun löytyminen, palveluiden kokemuksellisen saavutettavuuden parantuminen
- matalan kynnyksen palveluiden kehittämistä ja jalkautumista, "walk-in" toimintaa
- kokemusasiantuntijakoulutusta ja heidän roolinsa tunnustaminen
Verkosto muodostuu sote-ammattilaisista, kokemusasiantuntijoista sekä järjestöjen ja seurakunnan edustajista, jotka työskentelevät päihteitä käyttävien ja riippuvuuksista kärsivien sekä heidän läheistensä kanssa. Toimijaverkostolla on siis selkeä näkemys siitä, mitä palveluita Kainuun hyvinvointialueella tarvitaan. Verkoston jäsenillä on myös ollut yhteistä tahtotilaa lähteä kokeilemaan jotain uutta yhdessä - keväällä 2023 lähdettiin kokeilemaan yhteistä liikkuvaa palvelua ilman suurempia etukäteissuunnitelmia.
MIEPÄ-kioskissa voi asioida omissa tai läheiseen liittyvissä huolissa, jotka liittyvät mielenterveys-, päihde- tai riippuvuushaasteisiin. Asiointia MIEPÄ-kioskissa pyrittiin madaltamaan sillä, että palvelut tuotiin kuntien kirjastoihin - paikkaan, joka on kunnan avoin olohuone ja jossa voi asioida ilman pelkoa leimaantumisesta.