mobiilien luovien taidetyöpajojen tarjoaminen Ukrainan pakolaisille
Toimintamallissa kuvataan Ukrainalaisille pakolaisille tarjottavien luovien työpajojen saavutettavuus, kokemukset ja edelleen jalkauttamiseen huomioitavat toimenpiteet.
Lähtötilanne oli haastava koska yhteistä kontaktilistaa alueella majoittuvista pakolaisista ei ollut. Tässä tilanteessa hyödyksi oli kaupungin ylläpitämä Alueellinen integraatiopalvelupiste, Alipi, joka tarjoaa maahanmuuttoon liittyvää ohjausta ja neuvontaa palvelualueen maahan muuttaneille maahanmuuttoon ja kotoutumiseen liittyvissä asioissa. Lisäksi Päijät-Hämeen SPR ja aktiiviset talkoolaiset joilla ollut aiempaa toimintaa Ukrainalaisille mm. vaate- ja ruoka-apukeräyksien muodossa.
Taidelähtöiseen kulttuuri- ja taideharrastustoimintaan on kirjaamishetkellä tukea antanut mm. Suomen kulttuurirahaston kautta Suomen Lasten kulttuurikeskus, joka jakaa rahoituksia mm. kuntien kulttuuripalveluiden kautta.
1.
Hankkeen alussa olimme ratkaisemassa kulttuurin- ja hyvinvoinnin keinoin tarjottavien työpajojen saavutettavuutta pakolaisille ja kuinka saamme tiedon kulkemaan osallistumisesta kiinnostuneille järjestöille. Koska pakolaiset saapuivat maahan alkuun yksittäin ja ilman mitään organisoitua, viranomaisen puolesta ohjattua toimintaa paikallisesti ei ollut, järjestimme itse tiedotus- ja kartoitustilaisuuden. Tilaisuus järjestettiin Monikulttuurikeskus Multi-cultissa, mikä toimii osana Lahden nuorisopalveluita. Multi-Cultin toimintamallissa erilaisten ihmisten yhteisen tekemisen avulla edistetään moninaisuutta ja yhdenvertaisuutta sekä tuetaan osallisuutta ja kotoutumista Päijät-Hämeessä, tuntui tilaisuuden järjestäminen luontevalta juuri siellä, missä pakolaiset tulisivat palveluita käyttämään tulevaisuudessa. Ensimmäiseen tilaisuuteen osallistui noin 50 henkilöä. Lähinnä äitejä ja lapsia. Heti alkuun kävi ilmi että ihmiset todella halusivat jatkaa mahdollisimman normaalia ja kulttuurillisesti rikasta elämää myös saapumisen jälkeen. Tapahtuman antina saimme hyvän käsityksen, minkälaisia taide- ja kulttuuri palveluita tulisimme tarjoamaan.
2. Lähdimme myös toteuttamaan mallia jossa luovien alojen toimijoilla olisi mahdollisimman yksinkertaista tarjota palveluita kohderyhmälle luovia palveluita alueellisesti. Selvitimme Lahden kaupungin maahanmuuttopalveluiden kautta mahdolliset rahoitus- ja tai ostopalvelu mahdollisuudet, jota kautta voisimme tarjota palveluita, ilman että yksittäinen taiteilija joutuisi byrokratiaviidakkoon. Toteutimme esitteen tarjottavista työpajoista jota tarjosimme Lahden kaupungille ja Suomen Punaisen ristin yksikölle Lahteen. Syntynyt tarjotin koostui monipuolisista, alueella toimivien taiteilijoiden ja ryhmien osaamisesta käsin toteutettavista työpajoista. Tarjotin toteutettiin fyysiseksi katalogiksi ja PDF:nä lahetettävänä tiedostona(liite)
Kehitettävä hanke linkittyy kulttuuri-ja hyvinvointipalveluiden kehittämiseen luovien toimialojen keskuudessa ja kuinka kulttuuri- ja taidepalveluita saadaan toteutettua asiakasystävällisesti ja monipuolisesti yli sektorirajojen.
Työpajakonsortioon ja lopulta Joulu hennalassa tapahtuman toteuttamiseen oli verrattain helppoa saada toimijat mukaan koska on kaikkia osapuolia koskettava tilaisuus.
Toiminnasta vastaa yhdistys jolla on kokemusta tilaisuuksien ja tapahtumien järjestämisestä.
Roolit:
-Tuottaja
-Tiedottaja
-Graafikko
-Talkoolaiset
-Taiteilijat
Tavoitteena on saada pakolaisille tarjottaville työpajoille tunnettavuutta jotta aihe olisi jatkossa helpommin lähestyttävissä kuin vain Päijät-Hämeessä. Tavoitteena olisi saada jatkuvarahoitteinen koordinoitu työpajojen ja järjestäjien verkosto jotka voivat aktiivisesti edistää maakunnissa työpajoja eri sektorien kanssa yhteistyössä.
Hanke toteutui yhden kerran tilaisuutena, Joulu- Hennalassa -tapahtumana, eli ja varsinaista seurantaa tai kyselyä ei toteutettu jonka tarkoituksena olisi todentaa muutosta niin saimme arvokasta kokemusta, ideoita ja ennenkaikkea kohtaamisen Multicultissa järjestettävässä tilaisuudessa jossa kartotimme ihmisten taustoja ja harrastuneisuutta kulttuurinaloilla ja tiedustelua suhteesta terapiaksi miellettäviin palveluihin. Tilaisuuteen valmistuimme ottamaan vastaan monipuolisesti erilaisia tarpeita ja kysymyksiä ja pyrimme luottamuksen ja yhteyshenkilöiden löytämiseen ja yhteystietojen saamiseen. Jouluiseen tapahtumaan valmistuessa saimme hyviä kommentteja ja tietoja aikaisempien tilaisuuksien järjestäjiltä sekä Ukrainalaisilta yhteyshenkilöiltä.
Lopulta työpaja kokonaisuus päädyttiin järjestää tapahtumana jossa voimme myös yhdistää Joulun tuleva ajankohta.
Joulu Hennalassa- tapahtuman konsepti voi toimia hyvänä tapana kohtauttaa palvelun tarjoajat ja asiakkaat sekä aloittaa pidempikestoisia työpajoja ja esitellä toimintoja.
Joulu- Hennalassa tapahtumaan oli mahdollista paikallisten tuoda joululahjoja ja osallistua myös kaikille avoimiin työpajoihin. Työpajan toteutuksessa oli aktiivisesti mukana myös yritykset. Yritysten tuella pystyimme tarjoamaan mm. jouluruokia ja työpajatarvikkeita.
Toteutuksessa huomioitava hyvä tiedotus ja yhteistyö eri sektorien ja toteuttajien välillä.
Kohderyhmä on Ukrainasta saapuneita pakolaisia, lähinnä naisia ja lapsia ja vanhuksia.
Multicultissa järjestetyssä tilaisuudessa ja tapahtumaa järjestettäessä saimme arvokasta tietoa minkä tyyppistä toimintaa kaivataan. Tapahtumaan osallistuneita Ukrainalaisia osallistettiin mm, yhteislauluilla ja joulun teeman mukaisesti erilaisten jouluisten askartelupajojen muodossa kuten joulukortti- koru, perinteisen tuohitähti koriste pajan muodossa. Työpajat olivat tarkoitettu kaikenikäisille. Tilaisuuden pohjalta luotiin myös kuntasektorille tarkoitetut maksulliset työpajat tukemaan hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä. Työpajoissa on hyödynnetty luovien menetelmien avulla toteutettavia taideterapeuttisia menetelmiä. Ohjaajina toimii alan ammattilaiset.