mobiilien luovien taidetyöpajojen tarjoaminen Ukrainan pakolaisille
Toimintamallissa kuvataan Ukrainalaisille pakolaisille tarjottavien luovien työpajojen saavutettavuus, kokemukset ja edelleen jalkauttamiseen huomioitavat toimenpiteet.
Toimintamallin nimi
Toimintamallissa kuvataan Ukrainalaisille pakolaisille tarjottavien luovien työpajojen saavutettavuus, kokemukset ja edelleen jalkauttamiseen huomioitavat toimenpiteet.
Lähtötilanne oli haastava koska yhteistä kontaktilistaa alueella majoittuvista pakolaisista ei ollut. Tässä tilanteessa hyödyksi oli kaupungin ylläpitämä Alueellinen integraatiopalvelupiste, Alipi, joka tarjoaa maahanmuuttoon liittyvää ohjausta ja neuvontaa palvelualueen maahan muuttaneille maahanmuuttoon ja kotoutumiseen liittyvissä asioissa. Lisäksi Päijät-Hämeen SPR ja aktiiviset talkoolaiset joilla ollut aiempaa toimintaa Ukrainalaisille mm. vaate- ja ruoka-apukeräyksien muodossa.
Taidelähtöiseen kulttuuri- ja taideharrastustoimintaan on kirjaamishetkellä tukea antanut mm. Suomen kulttuurirahaston kautta Suomen Lasten kulttuurikeskus, joka jakaa rahoituksia mm. kuntien kulttuuripalveluiden kautta.
Kohderyhmä on Ukrainasta saapuneita pakolaisia, lähinnä naisia ja lapsia ja vanhuksia.
Multicultissa järjestetyssä tilaisuudessa ja tapahtumaa järjestettäessä saimme arvokasta tietoa minkä tyyppistä toimintaa kaivataan. Tapahtumaan osallistuneita Ukrainalaisia osallistettiin mm, yhteislauluilla ja joulun teeman mukaisesti erilaisten jouluisten askartelupajojen muodossa kuten joulukortti- koru, perinteisen tuohitähti koriste pajan muodossa. Työpajat olivat tarkoitettu kaikenikäisille. Tilaisuuden pohjalta luotiin myös kuntasektorille tarkoitetut maksulliset työpajat tukemaan hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä. Työpajoissa on hyödynnetty luovien menetelmien avulla toteutettavia taideterapeuttisia menetelmiä. Ohjaajina toimii alan ammattilaiset.
Luodaan alueelle Ukrainalaisia pakolaisia tukeva talkoolaisryhmä.