mobiilien luovien taidetyöpajojen tarjoaminen Ukrainan pakolaisille

Toimintamallissa kuvataan Ukrainalaisille pakolaisille tarjottavien luovien työpajojen saavutettavuus, kokemukset ja edelleen  jalkauttamiseen huomioitavat toimenpiteet.

 

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
mobiilien luovien taidetyöpajojen tarjoaminen Ukrainan pakolaisille
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Toimintamallissa kuvataan Ukrainalaisille pakolaisille tarjottavien luovien työpajojen saavutettavuus, kokemukset ja edelleen  jalkauttamiseen huomioitavat toimenpiteet.

 

Toteutuspaikka
Lahden kaupunki, vastaanottokeskus, vaihtuvat kohteet
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Lahti
Toimintamallin rahoittaja
Taiteen edistämiskeskus (Taike)
Liitteet ja linkit

Tekijä

Pekka Litmanen

Luotu

01.11.2022

Viimeksi muokattu

05.03.2023
Toimintaympäristö **

Lähtötilanne oli haastava koska yhteistä kontaktilistaa alueella majoittuvista pakolaisista ei ollut. Tässä tilanteessa hyödyksi oli kaupungin ylläpitämä Alueellinen integraatiopalvelupiste, Alipi, joka tarjoaa maahanmuuttoon liittyvää ohjausta ja neuvontaa palvelualueen maahan muuttaneille maahanmuuttoon ja kotoutumiseen liittyvissä asioissa. Lisäksi Päijät-Hämeen SPR ja aktiiviset talkoolaiset joilla ollut aiempaa toimintaa Ukrainalaisille mm. vaate- ja ruoka-apukeräyksien muodossa.

Taidelähtöiseen kulttuuri- ja taideharrastustoimintaan on kirjaamishetkellä tukea antanut mm. Suomen kulttuurirahaston kautta Suomen Lasten kulttuurikeskus, joka jakaa rahoituksia mm. kuntien kulttuuripalveluiden kautta.

 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Kohderyhmä on Ukrainasta saapuneita pakolaisia, lähinnä naisia ja lapsia ja vanhuksia. 

Multicultissa järjestetyssä tilaisuudessa ja tapahtumaa järjestettäessä saimme arvokasta tietoa minkä tyyppistä toimintaa kaivataan. Tapahtumaan osallistuneita Ukrainalaisia osallistettiin mm, yhteislauluilla  ja joulun teeman mukaisesti erilaisten jouluisten askartelupajojen muodossa kuten joulukortti- koru, perinteisen tuohitähti koriste pajan muodossa. Työpajat olivat tarkoitettu kaikenikäisille. Tilaisuuden pohjalta luotiin myös kuntasektorille tarkoitetut maksulliset työpajat tukemaan hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä. Työpajoissa on hyödynnetty luovien menetelmien avulla toteutettavia taideterapeuttisia menetelmiä. Ohjaajina toimii alan ammattilaiset.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Luodaan alueelle Ukrainalaisia pakolaisia tukeva talkoolaisryhmä.

Kansikuva
workshop results

Kehittämisen vaihe

icon/bulb Created with Sketch. Kehitteillä