Monialainen asiakasohjaus, Keski-Pohjanmaan HVA (RRP, P4, I1)
Monialaisen asiakasohjauksen kokeilupilotti, jossa keskitetysti ja monialaisesti ohjattiin Keski-Pohjanmaan alueen kaiken ikäisiä asukkaita saamaan tarvitsemansa palvelut, digitaalisia välineitä hyödyntäen.
Keski-pohjanmaan hyvinvointialue Soite aloitti toimintansa 1.1.2023, jolloin astui voimaan lainsäädännöllinen Sote-uudistus. Soite vastaa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista sekä pelastustoimesta ja järjestää palvelut väestölle kahdeksan kunnan alueella Keski-Pohjanmaalla. Hyvinvointialueen asukasmäärä on noin 68 000.
Geneerisen asiakasohjauksen kehittäminen on ollut mukana Soiten kahdessa kehittämishankkeessa (Soite 2.1 ja RRF Keski-Pohjanmaa), jotka ovat olleet osa STM:n koordinoimaa Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskusohjelmaa sekä RRP Kestävän kasvun ohjelmaa. Asiakas- ja palveluohjaus on keskeinen osa sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmää. Asiakas- ja palveluohjaus auttaa mm. varmistamaan, että asiakkaat saavat tarvitsemansa palvelut oikea-aikaisesti ja saumattomasti. Palveluohjaus edistää eri organisaatioiden ja hallinnonalojen välistä yhteistyötä, mikä parantaa palvelujen vaikuttavuutta ja tehokkuutta. Asiakas- ja palveluohjaus toimii kulttuurisensitiivisesti huomioiden asiakkaan taustan, kielen ja kulttuurin. Hyvin toimiva palveluohjaus voi auttaa ennaltaehkäisemään ongelmien pahenemista ja vähentämään raskaampien palvelujen tarvetta. (THL/STM)
Keskitetyn asiakasohjauksen kehittämistyö lähti liikkeelle tarpeesta tarjota toimialuekohtaisten neuvontapalveluiden sijaan keskitetty neuvontapalvelu laajoilla aukioloilla. Soiten digistrategia tähtää siihen, että digitaalinen asiointi olisi ensisijaista, joten asiakkaille suunnattu keskitetty sosiaali- ja terveyspalveluneuvonta päätettiin rakentaa pääosin digitaaliseksi, mutta varmistaa myös tavallinen puhelinpalvelu asiakkaille, jotka eivät pysty asioimaan verkossa.
Soiten visiona on olla Suomen toimivin hyvinvointialue. Missiona on tarjota hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta ihmiselle. Tavoitteena on yhteistyöllä rakentaa hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta alueen asukkaille sekä tarjota ennakoivat, yhdenvertaiset ja sujuvat palveluketjut ihmisten tueksi arkeen. Kriittisenä menestystekijöinä Soitessa on palveluiden saavutettavuus, monipuoliset palvelumuodot ja digitaalisten palveluiden ensisijaisuus. Yhteinen asiakasohjaus on osa Soiten palvelustrategiaa ja Soite 2030 suunnitelmaa. Monialaisen asiakasohjauksen pilottikokeilu alkoi Keski-Pohjanmaalla Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskusohjelmassa vuonna 2023. Pilottikokeilua jatkettiin RRP -hankkeessa vuoden 2024 ajan.
Valtakunnallinen sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmä sekä sosiaaliturvan rakenteet ovat kokonaisuudessaan haastavia hahmottaa. Palvelurakenteen muutosten vuoksi tutut palvelut ja toimipisteet ovat siirtyneet kauemmaksi, jonka vuoksi asiakkaiden ja myös alan ammattilaisten on vaikea hahmottaa kokonaisuuksia ja ohjata asiakkaita palvelujärjestelmässä. Tästä johtuen asiakkaat joutuvat ottamaan yhteyttä useisiin eri toimijoihin ennen kuin löytävät oikean palvelun. Tämä on asiakkaalle usein työlästä ja aikaa vievää sekä kuormittaa palvelujärjestelmää.
Monialaisessa asiakasohjauksessa asiakasta ohjattiin ja neuvottiin arjessa selviytymisessä, terveyden- ja sairaanhoitoon, sosiaaliturvaan sekä erilaisiin elämäntilanteisiin liittyvissä asioissa. Tavoitteena oli, että asiakas sai tarvitsemansa avun tai ohjauksen oikean palvelun piiriin yhdellä yhteydenotolla. Ohjasimme asiakasta myös alueen yksityisiin sekä 3. sektorin palveluiden piiriin.
Monialaiseen asiakasohjaukseen integroitiin:
- Terveyskeskusvastaanottojen terveyssosiaalityö
- Ikääntyneiden palveluneuvonta
- Monipalveluprosessin koordinointi
- Etädigituki Soiten palveluissa
- Sote-neuvonta ja neuvonnan chat
- Omaolo-terveystarkastukset ja muu yhteydenotto
- HYTE-tarjottimien pilotointi (Tarmoa)
- Kausirokotteiden ajanvaraus ja neuvonta
Monialaisen asiakasohjauksen kehittäjäjoukossa oli mukana kehittämiskoordinaattori sekä kaksi sairaanhoitajaa ja yksi sairaanhoitaja/sosionomi.
Yhteistyötä kehitettiin aktiivisesti Soiten eri yksiköiden, kuten terveyskeskusvastaanottojen, ikääntyneiden palveluneuvonnan, sekä terveys- ja aikuissosiaalityön kanssa.
Tiivistä yhteistyötä tehtiin myös muiden osahankkeiden kanssa, kuten kuntoutusneuvonnan ja digipalveluiden sekä HYTE-palvelukonseptin kehittäjien kanssa.
Monialaisen asiakasohjauksen tavoitteena oli luoda Keski-Pohjanmaan alueelle yhteinen, keskitetty palveluohjauskanava, jossa asiakas saa tarvitsemansa avun yhdellä yhteydenotolla ja vähentää näin ollen myös häiriökysyntää muissa yksiköissä. Pilotin aikana pyrimme kehittämään sisäisiä yhteydenotto- ja konsultaatiokanavia, jotta asiakkaan asian hoitaminen onnistuisi mahdollisimman sujuvasti. Asiakkaita opastettiin ja kannustettiin käyttämään digitaalisia yhteydenotto-, ajanvaraus- sekä omahoitokanavia.
Tavoitteet:
- Erinomainen asiakaspalvelu
- Nopea reagointi asiakkaan tarpeeseen
Mittarit:
- NPS, suositteluindeksi
- Reagointiaika, milloin asiakkaan asia otettu käsittelyyn
Asiakasohjaajat tilastoivat jokaisen asioinnin Webropol-lomakkeelle. Keräsimme Webropolin kautta tilastotietoa mm. yhteydenotto tavasta, yhteydenottajasta (asiakas, omainen, ammattilainen), asiakkaan kotikunnasta, yhteydenoton syystä, sekä siitä mihin asiakas on mahdollisesti ohjautunut, sekä ajasta mikä asiakkaan asiointiin oli käytetty.
Asiakaspalautteita saimme niin chatin kuin puhelimen kautta.
Monialainen asiakasohjaus käynnistyi 1.6.2023 Sote-keskushankkeessa. RRF -hankkeen aikana asiakasohjausta on uudistettu monikanavaisemmaksi. Chat-alusta uudistui helmikuussa 2024. Uuden chat-alustan myötä asiakkaat pystyvät tarvittaessa tunnistautumaan suomi.fi -tunnuksilla, jolloin asiakas saa henkilökohtaista apua digitaalisesti reaaliajassa. Asiakasohjaus auttaa chatissa myös tunnistautumattomia asiakkaita asioissa joissa tunnistautumista ei vaadita.
2024 vuoden alussa käynnistyi myös yhteistyö terveyskeskusten vastaanottojen kanssa. Tavoitteena oli sujuvoittaa asiakkaan ohjautumista sairaanhoitajan vastaanotolle silloin, kun hoidontarpeen arviointi on jo suoritettu, kuten haavan hoidot, ompeleiden poistot ja säännölliset injektiot.
Keski-Pohjanmaalla RRF -hankkeessa on kehitetty tänä vuonna myös Omaolon -terveystarkastusta. Terveystarkastuksen työjonot ovat ohjautuneet monialaiseen asiakasohjaukseen, josta asiakkaan tilannetta on voitu käsitellä kokonaisvaltaisen terveyden edistämisen näkökulmasta.
Monialaisen asiakasohjauksen kohderyhmänä oli alueen koko väestö, mutta erityisesti heikossa ja haavoittuvassa asemassa olevat asiakas- ja potilasryhmät. Kehittämistyön lähtökohtana oli toteuttaa matalan kynnyksen palvelu, jossa järjestelmän sisällä autetaan joustavasti ja nopeasti asiakas oikean palvelun piiriin.
Huhtikuusta 2024 alkaen Omaolon terveystarkastusten tulokset ohjautuivat monialaiseen asiakasohjaukseen. Aiheesta pidettiin työpajoja Omaolo-pääkäyttäjän ja terveyskeskusvastaanottojen kanssa, jotta asiakkaan polku saatiin mahdollisimman sujuvaksi.
Syksyllä 2024 pidetty työpaja Matalan kynnyksen kuntoutustoiminnan kanssa yhteistyökuvioiden hiomiseksi.
Terveyskeskusvastaanottojen kanssa kävimme keskustelua ja suunnittelimme yhteistyön muotoja. Monialainen asiakasohjaus voi antaa ns. kiireettömiä aikoja asiakkaille sekä hyödyntää etälääkärin listaa.
Yhteistyötä eri hankkeiden työntekijöiden kesken olisi hyvä lisätä, jotta vältytään päällekkäisen työn tekemiseltä. Asiakasohjauksen monialaisuus ja monikanavaisuus on antanut hyvät puitteet kokeilla erilaisia hankkeiden ratkaisuja.
Chat kanava osoittautui suosituksi. Anonyymisti on helppo kysyä neuvoa asioista, joista on vaikea puhua kasvotusten. Nuoret ja nuoret aikuiset ovat aktiivisia chatin käyttäjiä ja heitä on helppo ohjata ammattilaisten tuottamiin kanaviin saamaan oikeanlaista tietoa esim. seksuaaliterveydestä. Toisaalta asiakkaat herkästi kääntyvät chatin puoleen kysymään asiaa, joka saattaa olla hankalasti löydettävissä hyvinvointialueen nettisivuilta.
Palvelun tunnetuksi tekeminen ja mainostaminen vaatii aikaa ja panostusta. Jotta asiakkaat oppivat käyttämään sähköisiä palveluita, tarvitsevat varsinkin iäkkäämmät asukkaat henkilökohtaista opastusta palveluiden käyttöön. Kun huomataan etäpalvelun hyöty, niin silloin saadaan asukkaat käyttämään palveluita enemmän. Positiivinen kokemus lisää käyttäjäkuntaa.