Monialainen asiakasohjaus, Keski-Pohjanmaan HVA (RRP, P4, I1)

Monialaisen asiakasohjauksen kokeilupilotti, jossa keskitetysti, monialaisesti ja digitaalisesti ohjattiin Keski-Pohjanmaan alueen kaiken ikäisiä asukkaita saamaan tarvitsemansa palvelut.  

Toimintamallin nimi
Monialainen asiakasohjaus, Keski-Pohjanmaan HVA (RRP, P4, I1)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Monialaisen asiakasohjauksen kokeilupilotti, jossa keskitetysti, monialaisesti ja digitaalisesti ohjattiin Keski-Pohjanmaan alueen kaiken ikäisiä asukkaita saamaan tarvitsemansa palvelut.  

Toteutuspaikka
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Luotu

15.02.2024

Viimeksi muokattu

31.12.2024
Ratkaisun perusidea

Monialaisen asiakasohjauksen-pilotin tavoitteena oli luoda palvelujärjestelmä, jossa asiakas saisi tarvitsemansa avun tai ohjauksen oikean avun piiriin, yhden yhteydenoton kautta. Asiakasohjaajien tavoitteena oli antaa asiakkaalle tietoa ja apukeinoja arjessa selviytymiseen, terveyden-  ja sairaanhoitoon, sosiaaliturvaan sekä erilaisiin elämäntilanteisiin liittyvissä asioissa. Ohjasimme asiakkaita myös 3. sektorin sekä yksityisen tahon palveluihin. Henkilökohtainen palvelu oli auki jokaisena arkipäivänä klo 9-15 välillä. Lisäksi asiakkailla oli käytössä ei- reaaliaikaisia sähköisiä viestikanavia. Sähköisiin viesteihin vastasimme viimeistään seuraavana arkipäivänä. Asiakkaiden lisäksi teimme yhteistyötä omaisten ja muiden ammattilaisten kanssa. Asiakasohjauksessa työskenteli niin sairaanhoitajia kuin sosiaaliohjaajia, joilla oli laaja palvelujärjestelmän sekä Keski-Pohjanmaan alueen tuntemus.

Toimintaympäristö

Keski-pohjanmaan hyvinvointialue Soite aloitti toimintansa 1.1.2023, jolloin astui voimaan lainsäädännöllinen Sote-uudistus. Soite vastaa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista sekä pelastustoimesta ja järjestää palvelut väestölle kahdeksan kunnan alueella Keski-Pohjanmaalla. Hyvinvointialueen asukasmäärä on noin 68 000.

Geneerisen asiakasohjauksen kehittäminen on ollut mukana Soiten kahdessa kehittämishankkeessa (Soite 2.1 ja RRF Keski-Pohjanmaa), jotka ovat olleet osa STM:n koordinoimaa Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskusohjelmaa sekä RRP Kestävän kasvun ohjelmaa. Asiakas- ja palveluohjaus on keskeinen osa sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmää. Asiakas- ja palveluohjaus auttaa mm. varmistamaan, että asiakkaat saavat tarvitsemansa palvelut oikea-aikaisesti ja saumattomasti. Palveluohjaus edistää eri organisaatioiden ja hallinnonalojen välistä yhteistyötä, mikä parantaa palvelujen vaikuttavuutta ja tehokkuutta. Asiakas- ja palveluohjaus toimii kulttuurisensitiivisesti huomioiden asiakkaan taustan, kielen ja kulttuurin. Hyvin toimiva palveluohjaus voi auttaa ennaltaehkäisemään ongelmien pahenemista ja vähentämään raskaampien palvelujen tarvetta. (THL/STM) 

Keskitetyn asiakasohjauksen kehittämistyö lähti liikkeelle tarpeesta tarjota palvelualuekohtaisten neuvontapalveluiden sijaan keskitetty neuvontapalvelu laajoilla aukioloilla. Soiten digistrategia tähtää siihen, että digitaalinen asiointi olisi ensisijaista, joten asiakkaille suunnattu keskitetty sosiaali- ja terveyspalveluneuvonta päätettiin rakentaa pääosin digitaaliseksi, mutta varmistaa myös tavallinen puhelinpalvelu asiakkaille, jotka eivät pysty asioimaan verkossa. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Monialaisen asiakasohjauksen kohderyhmänä oli alueen koko väestö, mutta erityisesti heikossa ja haavoittuvassa asemassa olevat asiakas- ja potilasryhmät. Kehittämistyön lähtökohtana oli toteuttaa matalan kynnyksen palvelu, jossa järjestelmän sisällä autetaan joustavasti ja nopeasti  asiakas oikean palvelun piiriin, ja pystytään tukemaan myös monialaisen palvelutarpeen omaavia asiakkaita, joilla on samaan aikaan monia sosiaalisia tai terveydellisiä huolia. 

Kehittäminen tapahtui koko ajan asiakastyön mukana. Kun asiakas antoi palautetta, että ei ole löytänyt jotain asiaa esimerkiksi Soiten sivuilta, kehittäjäasiakasohjaajat informoivat ko. yksikköä/viestintää korjaamaan asia. Asiakkaita ohjattiin paljon suoraan myös kokeilemaan digitaalista asiointia ja opeteltiin yhdessä, miten asiakas seuraavan kerran voi olla yhteydessä digitaalisesti omaan terveysasemaansa tai jättää jonkun hakemuksen. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Hyvinvointialueen henkilökunnan informointi koettiin tärkeäksi, jotta palvelu saatiin näkyväksi. Henkilökuntaa informoitiin sisäisen tiedotuskanavan kautta sekä pidimme yhteistyöpalavereita eri yksiköiden kanssa päällekkäisen työn ehkäisemiseksi, mm. ikääntyneiden palveluohjauksen, sosiaalineuvonnan ja terveyskeskusvastaanottojen henkilökunnan kanssa.

Asiakkaita informoitiin mm. sosiaalisen median kautta sekä osallistumalla erilaisiin hyvinvointialueen järjestämiin tapahtumiin. Jaoimme myös painettuja esitteitä, joita varsinkin ikäihmiset mielellään hyödyntävät. Sosiaali- ja terveyspalveluneuvonta oli näkyvästi linkitettynä Soiten etusivulle.

Palvelun juurruttamista osaksi Soiten vakituista toimintaa ei nähty mahdolliseksi hankerahoituksen jälkeen, joten pilottikokeilu päätettiin 31.12.2024.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Vuoden 2024 alkupuolella käyttöön otettu uudistettu tunnistautumisen mahdollistava chat -kanava lisäsi yhteydenottoja ja käyttömahdollisuuksia. 

1.11.24 alkaen Monialaisen asiakasohjauksen resurssi pieneni yhden työntekijän siirryttyä toisiin tehtäviin. Tämän seurauksena aukioloaikoja supistettiin. Supistaminen näkyi suorassa suhteessa yhteydenottojen määrän laskussa.

Vuoden 2024 aikana yhteydenottoja monialaiseen asiakasohjaukseen on tullut yhteensä noin 4700 kpl. 

  • Yhteydenotot:
    • puhelin 54%
    • chat 42%  
    • sähköiset, ei-reaaliaikaiset kanavat 4%
  • Yhteydenottaja:
    • asiakas 66%
    • omainen 19%
    • toinen ammattilainen 5%
    • ei tietoa 10%
  • Yhteydenoton syy:
    • terveydelliset 65%
    • sosiaaliset 14%
    • muut 36%
      • ajanvaraukset, ajanperumiset / siirrot
      • yhteystietojen kysely
      • digituki
      • omien asiakirjojen pyytäminen
      • toisen puolesta asiointi
  • Jatko-ohjaus, joko sisäisesti tai ohjattu asiakasta olemaan yhteydessä:
    • ei jatkohoidon tarvetta 73%
    • Soiten palveluihin 25%
      • perusterveydenhuolto
        • eniten ohjautunut terveyskeskusvastaanotolle
      • ikääntyneiden palvelut
        • eniten ohjautunut ikääntyneiden palveluohjaukseen, kotihoitoon ja vanhussosiaalityöhön
      • perheiden palvelut
        • eniten ohjautunut neuvolaan ja lapsiperheiden sosiaalipalveluihin
    • muihin palveluihin 2%
Vinkit toimintamallin soveltajille

Monialainen toimintamalli vaatii koko organisaation vahvan sitoutumisen kehittämiseen ja yhteisen toimintamallin käyttöönottoon. Palvelua aloitettaessa kannattaa varmistaa taloudelliset resurssit toiminnan jatkumiseen hankekauden jälkeen. 

Monialaista asiakasohjausta tekevien työntekijöiden osaaminen, laaja kokemus ja palvelujärjestelmän sekä alueen tunteminen on tärkeää. Myös positiivinen ja asiakaslähtöinen asenne jatkuvaan uuden opetteluun on tärkeää. 

Yhteistyö on tärkeää. Kaikki keskeiset tahot kannattaa ottaa mukaan kehittämiseen alusta lähtien.

Palvelu kannattaa rakentaa monikanavaiseksi, koska asiakkaat ovat erilaisia ja haluavat/pystyvät hyödyntämään eri kanavia. Meillä Chat ja puhelin olivat suosituimmat yhteydenottokanavat, mutta myös sähköisiä viestejä tuli tasaisesti koko ajan. Sama henkilö ei kuitenkaan pysty vastaamaan reaaliaikaisesti kaikkiin kanaviin. Meillä pyrittiin irrottamaan eri henkilö chattiin ja puhelimeen, jotta reaaliaikainen vastaaminen olisi mahdollista.  

Anonyymimahdollisuus asiointiin kannattaa järjestää, mutta myös tunnistautumismahdollisuus. Chatin käyttö monipuolistui huomattavasti, kun siihen saatiin kytkettyä tunnistautuminen.

Toimintamalli vaatii hyviä yhteistyötaitoja sekä digitaalista osaamista toimia samanaikaisesti eri asiakastietojärjestelmissä. 

Digitaaliset kanavat järjestelmän sisällä tulee olla kunnossa, jotta asiakkaan asia lähtee jouhevasti liikkeelle asiakasohjauksesta kullekin palvelualueelle. 

Kansikuva
Sote-neuvonta

Kehittämisen vaihe

Valmis

Ilmiöt