Monialainen asiakasohjaus, Keski-Pohjanmaan HVA (RRP, P4, I1)
Soiten Sosiaali- ja terveyspalveluneuvonnasta kehitetään keskitetty, digitaalinen, asiakaslähtöinen ja monialainen asiakasohjaus -konsepti, jossa alueen kaiken ikäisiä asukkaita ohjataan saamaan tarvitsemansa palvelut.
Toimintamallin nimi
Soiten Sosiaali- ja terveyspalveluneuvonnasta kehitetään keskitetty, digitaalinen, asiakaslähtöinen ja monialainen asiakasohjaus -konsepti, jossa alueen kaiken ikäisiä asukkaita ohjataan saamaan tarvitsemansa palvelut.
Monialaisen asiakasohjauksen tavoite on antaa väestölle tietoa ja apukeinoja arjessa selviytymiseen, terveyden- ja sairaanhoitoon, sosiaaliturvaan sekä erilaisiin elämäntilanteisiin liittyvissä asioissa. Yhdellä yhteydenotolla asiakas saa tarvitsemansa avun tai ohjauksen oikean palvelun piiriin. Ohjaamme asiakasta myös muihin, kuin julkisiin sosiaali- ja terveyspalveluihin. Palveluun saa yhteyden jokaisena arkipäivänä sekä puhelimitse että sähköisiä palvelukanavia pitkin ja se palvelee koko hyvinvointialuetta ja kaikkia ikäryhmiä, myös omaisia ja muita ammattilaisia. Asiakasohjauksessa työskentelee kokeneita sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia, joilla on laaja palvelujärjestelmän ja alueen tuntemus.
Keski-pohjanmaan hyvinvointialue aloitti toimintansa 1.1.2023, jolloin astui voimaan lainsäädännöllinen Sote-uudistus. Soite vastaa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista sekä pelastustoimesta ja järjestää palvelut väestölle kahdeksan kunnan alueella Keski-Pohjanmaalla. Hyvinvointialueen asukasmäärä on noin 68 000. Keski-Pohjanmaan keskussairaala on lähin päivystävä sairaala noin 200 000 asukkaalle.
Soiten visiona on olla Suomen toimivin hyvinvointialue. Missiona on tarjota hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta ihmiselle. Tavoitteena on yhteistyöllä rakentaa hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta alueen asukkaille sekä tarjota ennakoivat, yhdenvertaiset ja sujuvat palveluketjut ihmisten tueksi arkeen. Kriittisenä menestystekijöinä Soitessa on palveluiden saavutettavuus, monipuoliset palvelumuodot ja digitaalisten palveluiden ensisijaisuus. Yhteinen asiakasohjaus on osa Soiten palvelustrategiaa ja Soite 2030 suunnitelmaa. Monialaisen asiakasohjauksen kehittäminen Keski-Pohjanmaalla aloitettiin Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskusohjelmassa vuonna 2023. Kehittämistä jatketaan RRP hankkeessa vuonna 2024, tavoitteena on että ihmiset saavat tarvitsemansa avun sujuvasti yhdellä yhteydenotolla.
Hyvinvointialueen henkilökunnan informointi on koettu tärkeäksi, palvelu on tehtävä näkyväksi. Organisaatiota on informoitu palvelusta johtotasolla ja eri koalitioissa. Lisäksi on lähetetty infokirje, joka on julkaistu sisäisellä tiedotuskanavalla. Yhteistyöpalavereita on pidetty niiden yksiköiden kanssa joiden kanssa on nähty käytännössä miten voisimme vähentää päällekkäistä työtä. Näin on toimittu esim. ikääntyneiden palveluohjauksen ja heidän työntekijöiden kanssa, sosiaalineuvonnan henkilökunnan kanssa ja uusimpana terveyskeskusvastaanoton henkilökunta.
Esim.1
- Asiakas ottaa yhteyttä chat kanavalla miten saa uusittua reseptin jonka uusiminen ei enää onnistu kanta.fi palvelun kautta
- Chat palvelun työntekijä pyytää asiakasta tunnistautumaan asiakkuuden varmistamiseksi
- Asiakas tunnistautuu ja hoitaja kirjaa asiakkaan asian HOITO lehdelle
- Hoitaja siirtää asiakkaan asian etälääkärin kirjalle
-
Hoitaja ohjeistaa asiakasta itse katsomaan kanta.fi palvelusta kun resepti on uusittu tai lukemaan lääkärin kommentin palvelusta
-> asiakkaan asia hoitui yhdellä yhteydenotolla, ohjaus sähköisistä palveluista
Vuoden 2024 alkupuolella käyttöön otettu chat kanava on lisännyt yhteydenottoja ja tunnistaumisen mahdollisuus lisää myös käyttömahdollisuuksia.