Monialaisen asiakasohjauksen kehittäminen Keski-Pohjanmaalla
Matalan kynnyksen sosiaali- ja terveyspalveluneuvontaa, jossa yhdellä yhteydenotolla autetaan kaiken ikäisiä asukkaita Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueella.
Keski-Pohjanmaan maakunnallinen sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite aloitti toimintansa 1.1.2017, jolloin palvelut yhdistettiin yhdeksi kokonaisuudeksi.
Keski-pohjanmaan hyvinvointialue aloitti toimintansa 1.1.2023, jolloin astui voimaan lainsäädännöllinen Sote-uudistus. Soite vastaa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista sekä pelastustoimesta ja järjestää palvelut väestölle kahdeksan kunnan alueella Keski-Pohjanmaalla. Keski-Pohjanmaan keskussairaala on lähin päivystävä sairaala noin 200 000 asukkaalle.
Monialaisen asiakasohjauksen kehittäminen Keski-Pohjanmaalla liittyy Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskusohjelmaan, jossa otetaan käyttöön uudenlainen, laaja-alainen sosiaali- ja terveyskeskus, jotta ihmiset saavat tarvitsemansa avun sujuvasti yhdellä yhteydenotolla.
Valtakunnallinen sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmä sekä sosiaaliturvan rakenteet ovat kokonaisuudessaan haastavia hahmottaa. Palvelurakenteen muutosten vuoksi tutut palvelut ja toimipisteet ovat siirtyneet kauemmaksi, jonka vuoksi asiakkaiden ja myös alan ammattilaisten on vaikea hahmottaa kokonaisuuksia ja ohjata asiakkaita palvelujärjestelmässä. Tästä johtuen asiakkaat joutuvat ottamaan yhteyttä useisiin eri toimijoihin ennen kuin löytävät oikean palvelun. Tämä on aina asiakkaalle työlästä ja aikaa vievää ja se myös kuormittaa palvelujärjestelmää. Yksittäiselle ammattilaiselle tällainen toimintatapa ei tarkoita huonoa palvelua, mutta asiakkaan näkökulmasta tilanne voi olla eri.
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen visiona on olla Suomen toimivin hyvinvointialue. Strategisena tavoitteena on rakentaa yhteistyöllä hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta Keski-Pohjanmaalla ja tarjota ennakoivia, yhdenvertaisia ja sujuvia palveluketjuja alueen asukkaille. Soiten tavoitteena on, että sosiaali- ja terveyspalvelut muodostavat integroidun palvelukokonaisuuden, joka vastaa asiakkaan tarpeisiin. Yhteinen asiakasohjaus on kirjattu Soiten palvelustrategiaan ja liittyy Tulevaisuuden sote-keskus -ohjelman kehittämistyöhön.
Soiten monialaisen asiakasohjauksen kehittämispilotin suunnittelu käynnistettiin Vuoden 2023 alussa Soite 2.1. sote-keskus -hankkeen hankekoordinaatiossa. Suunnitelman teossa hyödynnettiin RFF Keski-Pohjanmaa -hankkeessa tehtyä asiakasohjauksen selvitystyötä sekä muiden hyvinvointialueiden toimintamalleja. Alustavaa suunnitelmaa käytiin esittelemässä Soiten johtoryhmissä ja pilottikokeilu hyväksyttiin käytäntöön Soiten johtoryhmässä ja hallintoryhmässä. Pilottitiimiin rekrytoitiin kolme sairaanhoitajaa ja kaksi sosiaaliohjaajaa, jotka kehittävät ja kokeilevat käytännössä koko hyvinvointialuetta palvelevaa monialaista ja keskitettyä asiakasohjausta. Kehittäjäjoukkoa kootessa painotettiin vahvaa osaamista ja riittävää työkokemusta. Tärkeää oli, että työntekijöillä on hyvä palvelujärjestelmän tuntemus sekä erityisesti eri hoitoprosessit ovat tulleet tutuksi Soiten alueella. Pilottitiimiä ja kehittämistä koordinoi sote-keskus -hankkeen kehittäjäkoordinaattori.
Konkreettista kehittämistä alettiin käynnistää huhtikuussa 2023 tiimiytymisellä, käytännön suunnittelulla ja tietojen keräämisellä. Kehittäjäasiakasohjaajat alkoivat keräämään monipuolista "tietopankkia" alueen sote-palveluista ja alustaksi valikoitui Miro-taulu, johon koottiin tietopankkia sekä Soiten palveluista että 3.sektorin palveluista. Tietopankkia päivitetään jatkuvasti. Soitessa on käynnistetty myös palvelukartta -työryhmä sekä sähköisen alustan luominen Hyte-toimintaan, joiden tuotoksia hyödynnetään monialaisessa asiakasohjauksessa.
Keväällä tehtiin tiivistä yhteistyötä Soiten puhelinpalveluiden, digitiimin ja viestinnän kanssa. Puhelinjärjestelmäksi valikoitui Telia ACE järjestelmä, jossa on mahdollisuus takaisinsoittoon, tekstiviesteihin ja videoyhteyteen. Lisäksi rakennettiin sähköiset kanavat sekä potilastietojärjestelmään että Omaolo järjestelmään. Viestinnän kanssa laadittiin viestintäkortti ja suunniteltiin palvelulle nimi, ilme, esitteet, julisteet, lehti- ja some-mainokset, kotisivunäkyvyys ja myös sisäinen viestintä. Uutta käynnistyvää palvelua käytiin esittelemässä kaikilla eri toimialueilla ja suunniteltiin yhteisiä konsultaatiokanavia. Soiten sisällä palvelusta viestitään monialaisena asiakasohjauksena, mutta asiakkaille toiminta näkyy "yhden luukun" Sosiaali- ja terveyspalveluneuvontana.
Alkuvuoden aikana ensimmäisenä monialaiseen asiakasohjaukseen integroitiin vastaanottotoiminnan terveyssosiaalityö. Käynnistyvään uuteen palveluun päätettiin integroida myös Soiten monipalveluprosessi. Syksyllä on tarkoitus lisätä yhteistyötä muiden asiakas- ja palveluneuvontaa tekevien työntekijöiden kanssa ja suunnitella uusien neuvontapalvelujen integrointia. Palvelun kehittäminen jatkuu ensi vuonna RFF Keski-Pohjanmaa -hankkeessa.
Tavoitteena on luoda ja ottaa käyttöön sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastyön yhteinen neuvonta- ja asiakasohjauspalvelu koko Keski-Pohjanmaan alueella palvellen kaikkia ikäryhmiä. Keskitetty sosiaali- ja terveyspalveluneuvonta on palvelu, joka auttaa asiakasta saamaan tarvitsemansa palvelut ja ohjaa asiakasvirtoja. Palvelun tavoite on, että yhdellä yhteydenotolla, joko puhelimitse tai sähköisiä palvelukanavia pitkin, pystytään auttamaan asiakasta ja ohjaamaan oikeisiin palveluihin. Ohjauksessa huomioidaan myös Soiten ulkopuoliset palvelut, jolloin säästetään kustannuksissa, kun pystytään ohjaamaan asiakasta ennaltaehkäisevästi ja vähentämään raskaiden palveluiden käyttöä. Monialainen asiakasohjaaja on yhteydessä oikeaan ammattilaiseen ilman välikäsiä ja ilman asiakkaan ja muiden ammattilaisten aikaa vievää jonottelua.
Monialainen asiakasohjaus opastaa ja kannustaa asiakkaita käyttämään ja hyödyntämään digitaalisia palveluita. Neuvomme, miten asiakas voi varata ajan sähköisiin palveluihin ja tehdä esimerkiksi oirearvion tai katsella omia terveystietojaan Kanta-palvelusta.
Monialainen asiakasohjaus tekee yhteistyötä kaikkien toimialojen kanssa. Pilotin aikana rakennetaan mahdollisimman toimivat konsultaatiokanavat ja pyritään ratkomaan yhteisten asiakkaiden ongelmia monialaisesti. Toiminnan tavoitteena on, että Soiten sosiaali- ja terveyspalveluneuvonta muodostaa integroidun palvelukokonaisuuden, joka vastaa asukkaiden tarpeita, huomioi yhdyspinnat ja alueen erityispiirteet, osaa hyödyntää monitoimijuutta, osallistaa asukkaita sekä pitää sote -kustannuskehityksen hallittuna. Erityinen tavoite on asukkaiden osallistaminen omaan hoitoon ja ennaltaehkäisyyn.
Uuden toiminnan käynnistyttyä on tärkeää saada tietoa sen vaikutuksista, jotta osaamme tarvittaessa reagoida ja muuttaa toimintatapoja. Soiten monialaisessa asiakasohjauksessa on kaksi keskeistä tavoitetta: erinomainen asiakaspalvelu ja nopea reagointi palvelutarpeeseen. Erinomainen asiakaspalvelu näkyy asiakastyytyväisyytenä ja suosittelu-indeksinä. Reagointiajat saadaan selville puhelimen ja sähköisten viestien tilastoinneista. Näiden päämittareiden lisäksi seuraamme asiakasmääriä, yhteydenottojen aiheita ja ohjautumista palveluihin.
Asiakkaan henkilötunnus tasolle mentäessä asiat tilastoidaan potilastietojärjestelmään. Muissa yhteydenotoissa asia tilastoidaan Webpropol-järjestelmään. Sisältömerkinnät on rakennettu samalla tavalla ja ovat samat kun potilastietojärjestelmässä.
Puheluiden määriä ja kestoa seurataan. Asiakkaiden lähettämät sähköiset viestit tilastoidaan. Työn vaikuttavuutta seurataan kuukausittaisilla raporteilla, jotka saadaan järjestelmien pääkäyttäjiltä. Asiakaspalvelukokemuksen mittaamiseen on hankinnassa puhelimeen suoraan kytkettävä NPS-kysely.
Monialainen asiakasohjaus käynnistyi konkreettisesti 1.6.2023, jolloin asiakkaiden neuvontapalvelu käynnistyi. Syksyllä 2023 tehdään tilannearvio siitä, mitä asioita on noussut esille ja mihin tarvitaan muutosta, sekä tehdään tarvittavat toimenpiteet jatkoon. Käydään myös neuvotteluja toimialueiden kanssa Soiten muiden neuvontapalveluiden integroimisesta yhteiseen asiakasohjaukseen. Loppusyksyn aikana tehdään päätöksiä jatkosta. Monialaisen asiakasohjauksen kehittäminen jatkuu RFF Keski-Pohjanmaa -hankkeessa vuosina 2024-2025.
Monialaisen asiakasohjauksen kohderyhmänä toimii koko Keski-Pohjanmaan väestö. Kehittämisen lähtökohtana oli tehdä matalan kynnyksen palvelu, jossa autetaan joustavasti ja nopeasti järjestelmän sisällä löytämään oikeat palvelut. Toimintaa on kehitetty asiakasnäkökulmasta ja kehittämisessä on hyödynnetty kokemusasiantuntijoita, muiden hyvinvointialueiden kokemuksia, STM:n ja THL:n linjauksia ja suosituksia, indikaattoritietoja sekä selvitystyötä Keski-Pohjanmaan heikossa ja haavoittuvassa asemassa olevien asiakas- ja potilasryhmien tarpeista. Mallia vasta pilotoidaan ja toimintamalli muuttuu ketterästi asiakaspalautetta tarkkaan kuunnellen ja hyötyjä seuraten.
Ennen aloitusta selvitimme mitä toimintamalleja omalla hyvinvointialueella on olemassa. RFF Keski-Pohjanmaa -hankkeessa oli tehty tilannekartoitusta monialaisesta asiakasohjauksesta ja Soiten neuvontapalveluiden nykytilasta, joita kokemuksia hyödynsimme suunnittelussa. Perehdyimme myös erilaisten yksityisten palvelutarjoajien ratkaisuihin. Kuuntelimme professioiden ja toimialojen näkemyksiä, tutustuimme mm. Innokylästä löytyviin muiden hyvinvointialueiden malleihin ja lähdimme näiden pohjalta rohkeasti luomaan omaa toimintamallia, johon yhdistämme sekä sosiaali- että terveyspuolen osaamisen.
Tavoitteena on:
- Saada asiakkaille näkyvä, helppo, matalan kynnyksen palvelu, josta kysyä tietoa ja ohjausta.
- Asiakkaiden asiat hoituvat yhdellä yhteyden otolla.
- Tulevaisuudessa yhteydenottokanavat vähentyvät ja helpottuvat asiakkaille, kun on se yksi palvelukanava, mistä saada apua ei päivystyksellisissä asiaoissa.
- Yhteistyön sujuvoittaminen henkilöstön välillä
Asiakkaiden asioiden ja kysymysten saattelemana vasta tietää, millaisia asioita asiakkaat useinmiten kysyvät. Meillä monialainen asiakasohjaus ulottuu yli julkisen rajojen, joten asiakasohjaajan kuuluu osata ohjata asiakasta myös oman hyvinvointialueensa palveluiden ulkopuollelle. Kaikki tieto, mikä asioiden selvittelyissä saadaan, kannattaa tallentaa.
Miro taulu vaatii päivittämistä ja ylläpitoa, haku toiminto järjestelmään toisi vielä lisämahdollisuuksia.