Monialaisen asiakasohjauksen kehittäminen Keski-Pohjanmaalla
Matalan kynnyksen sosiaali- ja terveyspalveluneuvontaa, jossa yhdellä yhteydenotolla autetaan kaiken ikäisiä asukkaita Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueella.
Toimintamallin nimi
Matalan kynnyksen sosiaali- ja terveyspalveluneuvontaa, jossa yhdellä yhteydenotolla autetaan kaiken ikäisiä asukkaita Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueella.
Monialaisen asiakasohjauksen tavoite on antaa väestölle tietoa ja apukeinoja arjessa selviytymiseen, terveyden- ja sairaanhoitoon, sosiaaliturvaan sekä erilaisiin elämäntilanteisiin liittyvissä asioissa. Yhdellä yhteydenotolla asiakas saa tarvitsemansa avun tai ohjauksen oikean palvelun piiriin. Ohjaamme asiakasta myös muihin, kuin julkisiin sosiaali- ja terveyspalveluihin. Palveluun saa yhteyden jokaisena arkipäivänä sekä puhelimitse että sähköisiä palvelukanavia pitkin ja se palvelee koko hyvinvointialuetta ja kaikkia ikäryhmiä, myös omaisia ja muita ammattilaisia. Asiakasohjauksessa työskentelee kokeneita sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia, joilla on laaja palvelujärjestelmän ja alueen tuntemus.
Keski-Pohjanmaan maakunnallinen sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite aloitti toimintansa 1.1.2017, jolloin palvelut yhdistettiin yhdeksi kokonaisuudeksi.
Keski-pohjanmaan hyvinvointialue aloitti toimintansa 1.1.2023, jolloin astui voimaan lainsäädännöllinen Sote-uudistus. Soite vastaa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista sekä pelastustoimesta ja järjestää palvelut väestölle kahdeksan kunnan alueella Keski-Pohjanmaalla. Keski-Pohjanmaan keskussairaala on lähin päivystävä sairaala noin 200 000 asukkaalle.
Monialaisen asiakasohjauksen kehittäminen Keski-Pohjanmaalla liittyy Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskusohjelmaan, jossa otetaan käyttöön uudenlainen, laaja-alainen sosiaali- ja terveyskeskus, jotta ihmiset saavat tarvitsemansa avun sujuvasti yhdellä yhteydenotolla.
Monialaisen asiakasohjauksen kohderyhmänä toimii koko Keski-Pohjanmaan väestö. Kehittämisen lähtökohtana oli tehdä matalan kynnyksen palvelu, jossa autetaan joustavasti ja nopeasti järjestelmän sisällä löytämään oikeat palvelut. Toimintaa on kehitetty asiakasnäkökulmasta ja kehittämisessä on hyödynnetty kokemusasiantuntijoita, muiden hyvinvointialueiden kokemuksia, STM:n ja THL:n linjauksia ja suosituksia, indikaattoritietoja sekä selvitystyötä Keski-Pohjanmaan heikossa ja haavoittuvassa asemassa olevien asiakas- ja potilasryhmien tarpeista. Mallia vasta pilotoidaan ja toimintamalli muuttuu ketterästi asiakaspalautetta tarkkaan kuunnellen ja hyötyjä seuraten.
Yhteydenottoja koko monialaisen asiakasohjauksen aikana on ollut 1375, joista 30% on ollut sähköisiä ja 70% puheluita.
Kaikista yhteydenotoista kysymykset koskivat 17% tapauksista sosiaalisia asioita, 68% terveydellisiä ja 22% muita asioita. Osassa asioinneista on ollut kysymykset ovat olleet moninaisia. Muihin asiointeihin on kuulunut mm. yhteystietojen kyselyt, vastaanotto aikoja ja ajanperuutuksia koskevat asiat, digituen tarve tai kysymykset esimerkiksi hoitopaikan valinnasta. 54% kaikista yhteydenotoista ohjautuivat hyvinvointialueen palveluihin, 2% ohjattiin yksityiselle, kolmannen sektorin tai muihin palveluihin ja 44% eivät vaatineet jatkohoitoa.
Sähköisiä yhteydenottokanavia on kehitetty koko ajan monialaisessa asiakasohjauksessa. Niistä on pyritty saamaan kaikki hyöty mitä ne tarjoavat. Asiakkaita on ohjattu samalla laadulla yhteydenottotavasta riippumatta.
Kehitystyö jatkuu vuoden 2024 loppuun RRF -hankkeen alla.