Monialaisen tiimityön käyttöönotto, Pohjois-Savon HVA (RRP, P4, I1)

Monialainen tiimi on monialaisen tuen tarpeessa olevien asiakkaiden auttamiseksi koottava tiimi, joka kootaan asiakkaan tarpeen mukaan eri alojen asiantuntijoista. Monialaista tiimimallia laajennetaan koko Pohjois-Savon hyvinvointialueelle.

Toimintaympäristö

MOTI-tiimimallia kehitettiin ja pilotoitiin osana Tulevaisuuden sote-keskus hanketta. Tästä kuvaus Innokylässä : POSOTE20: MOTI-tiimi / Monialainen tiimityö sosiaali- ja terveyspalveluissa | Innokylä (innokyla.fi)

Laajentaminen on jatkunut RRP-hankkeen aikana. Kehittämistyö tapahtuu sotekeskusten osalta peruspalveluissa. Tuo yhteen toimijoita sosiaalipalveluista, työllisyyspalveluista, Kelasta ja kolmannelta sektorilta. 

Kustannusvaikuttavuutta haetaan monialaisella yhteistyöllä.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Toimintamallia levitetään soveltaen koko hyvinvointialueelle. MOTI-tiimimallia yhteiskehitetään ammattilaisten kanssa. 

Liitteet
Kuva
MOTI-tiimin esittely ammattilaisille
Tavoiteltu muutos

Ammattilaiset työskentelevät yhteisesti asiakkaan parhaiksi.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

MOTI-tiimin asiakkaaksi soveltuvat monialaisia palveluita tarvitsevat asiakkaat, joilla on useammalla elämän osa-alueella haasteita. Kehitetty malli kohderyhmän tunnistamisen helpottamiseksi. Aiemman hankkeen aikana on kartoitettu asiakasymmärrystä mm.asiakaspalauttein ja nyt mukana toiminnassa on ollut kokemusasiantuntijoita. Työntekijäkyselyllä on kerätty tietoa toiminnan tueksi.

Liitteet
Kuva
Asiakasesite MOTI-tiimistä
Kuva
NPS
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Perustetaan MOTI-tiimejä hyvinvointialueelle. 

-Tiimimallia esitelty johtoryhmässä, josta linjaus koko hyvinvointialueen laajuiseksi toiminnaksi. 

-Tiimimallia esitelty pienemmissä esihenkilötapaamisissa, joissa kohteet ja aikataulu toiminalle määritelty.

-Kootaan eri alojen ammattilaiset yhteen, lisäresursseja ei tarvita. Otettu ammattilaisiin suora yhteys tai yhteys verkoston kautta.

-Kyseessä on tapa tehdä työtä, joka mahdollistaa monialaisen työskentelyn. 

-Toiminnan seuraamiseksi perustetaan alueellisia arviointi- ja ohjausryhmiä, joissa toimintaa voidaan arvioida tai mahdollisesti muuttaa suunnitelmaa.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Toimintamalli vaatii yhteistä tahtotilaa tehdä monialaista työtä haastavassa resurssitilanteessa. Lisäksi vaatii tahtoa muuttaa toimintatapoja.