Monialaisen tiimityön käyttöönotto, Pohjois-Savon HVA (RRP, P4, I1)

Monialainen tiimi on monialaisen tuen tarpeessa olevien asiakkaiden auttamiseksi koottava tiimi, joka kootaan asiakkaan tarpeen mukaan eri alojen asiantuntijoista. Monialaista tiimimallia laajennetaan koko Pohjois-Savon hyvinvointialueelle.

Toimintamallin nimi
Monialaisen tiimityön käyttöönotto, Pohjois-Savon HVA (RRP, P4, I1)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Monialainen tiimi on monialaisen tuen tarpeessa olevien asiakkaiden auttamiseksi koottava tiimi, joka kootaan asiakkaan tarpeen mukaan eri alojen asiantuntijoista. Monialaista tiimimallia laajennetaan koko Pohjois-Savon hyvinvointialueelle.

Toteutuspaikka
Pohjois-Savon hyvinvointialue
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Pohjois-Savon hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Tekijä

Tuulia Laitinen

Luotu

06.02.2024

Viimeksi muokattu

03.01.2025
Ratkaisun perusidea

Monialainen tiimi on monialaisen tuen tarpeessa olevien asiakkaiden auttamiseksi koottava tiimi, joka kootaan asiakkaan tarpeen mukaan sotealan ammattilaisista, kolmannen sektorin toimijoista ja kokemusasiantuntijoista. Monialaisen tiimin eli lyhennettynä moti-tiimin avulla asiakas saa yhdellä käynnillä vastauksen useaan häntä koskevaan asiaan, asiantuntijat saavat toisten ammattitaidon oman työnsä tueksi ja siten myös päällekkäisen työn tekeminen vähenee. Moti-toimintamalli on kuvattu ja prosessin vaiheisiin on olemassa erilaisia työvälineitä työn tueksi. Monialaista tiimimallia laajennetaan koko Pohjois-Savon hyvinvointialueelle.

Toimintaympäristö

MOTI-tiimimallia kehitettiin ja pilotoitiin osana Tulevaisuuden sote-keskus hanketta. Tästä kuvaus Innokylässä : POSOTE20: MOTI-tiimi / Monialainen tiimityö sosiaali- ja terveyspalveluissa | Innokylä (innokyla.fi)

Laajentaminen on jatkunut RRP-hankkeen aikana. Kehittämistyö tapahtuu sotekeskusten osalta peruspalveluissa. Tuo yhteen toimijoita sosiaalipalveluista, työllisyyspalveluista, Kelasta ja kolmannelta sektorilta. 

Kustannusvaikuttavuutta haetaan monialaisella yhteistyöllä.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Moti-tiimin asiakkaaksi soveltuvat monialaisia palveluita tarvitsevat asiakkaat, joilla on useammalla elämän osa-alueella haasteita. Kehitetty malli kohderyhmän tunnistamisen helpottamiseksi. Aiemman hankkeen aikana on kartoitettu asiakasymmärrystä mm.asiakaspalauttein ja nyt mukana toiminnassa on ollut kokemusasiantuntijoita. Työntekijäkyselyllä on kerätty tietoa toiminnan tueksi.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Perustetaan moti-tiimejä hyvinvointialueelle. 

JUURRUTTAMINEN

-Tiimimallia esitelty johtoryhmässä, josta linjaus koko hyvinvointialueen laajuiseksi toiminnaksi. 

-Tiimimallia esitelty pienemmissä esihenkilö- tai henkilöstötapaamisissa, joissa kohteet ja aikataulu toiminnalle määritelty yhdessä.

-Toiminnan seuraamiseksi perustetaan alueellisia arviointi- ja ohjausryhmiä, joissa toimintaa voidaan arvioida säännöllisesti tai mahdollisesti muuttaa suunnitelmaa.

RESURSSIT

-Lisäresursseja ei tarvita. Moti-tiimin ammattilaiset koottu jo olemassa olevista resursseista ottamalla heihin suoraan yhteyttä tai yhteyttä verkoston kautta. Tiimin jäseniltä vaaditaan kalenteroitu aika moti-tiimin kokoontumisen mahdollistamiseksi.

PROSESSIN VAIHEET JA TOIMENPITEET

-Asiakasprosessin eteneminen kuvattu liitteissä.

-Toimintamallista on viestitty laajasti sekä asiakkaille että työntekijöille. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

-Moti-tiimien määrä alueellamme on kasvanut, yhteydenottoja työntekijöiltä tullut moti-tiimien perustamiseksi

-Työntekijäkyselyn mukaan toimintamalli on lisännyt monialaista työskentelyä, ymmärrys toisen ammattilaisen työstä on lisääntynyt, ammatillinen osaaminen on kehittynyt ja tuonut työtyytyväisyyttä. Tehostaa resurssien käyttöä etenkin haastavassa resurssi- ja taloudellisessa tilanteessa. Asiakkaan näkökulmasta asiakas saa apua ja tukea useaan asiaan kerralla ja kokonaiskuva hahmottuu paremmin.

 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Toimintamalli vaatii yhteistä tahtotilaa tehdä monialaista työtä haastavassa resurssitilanteessa. Lisäksi vaatii tahtoa muuttaa toimintatapoja. On sovellettavissa eri kohderyhmiin ja eri ikäisiin asiakkaisiin.