Monitoimijainen arviointi
Monitoimijainen arviointi on yhdessä lapsen, hänen perheensä ja muun ammattilaisverkoston kanssa tehtävää työskentelyä lastensuojelussa tai muissa lapsiperheiden palveluissa.
Systeemisyyttä ja osallisuutta vahvistamalla kohti laadukkaampaa arviointityöskentelyä.
Monitoimijaisen asiakastyön onnistumisen edellytys on laadukas ja monipuolinen tilannearvio lapsen ja lapsiperheen hyvinvoinnista ja siihen vaikuttavista voimavaroista ja riskitekijöistä, jotta palvelut ja muut tukitoimet kyetään kohdistamaan tarkoituksenmukaisesti.
Tulevaisuuden lastensuojelu -hankkeen Monitoimijainen arviointi työpaketin tavoitteina on ollut seuraavat asiat:
1) Vahvistetaan lastensuojelun ammattilaisten kykyä arvioida lapsen ja perheen hyvinvointia käyttäen tarkoitukseen soveltuvia mittareita, esimerkiksi lastensuojelun kontekstissa kehitettyä ARVOA-mittaria (Vantaa) tai BBIC-arviointikehystä (Espoo), sekä hyödyntää arvioinnin tuloksia yhteistyössä muiden tahojen kanssa.
2) Edistetään sitä, että asiakkuuteen liittyvät päätökset, palvelusuunnitelmat ja monitoimijainen yhteistyö nojaavat luotettavaan, järjestelmälliseen ja kokonaisvaltaiseen arviointiin, joka samalla lisää lapsen ja perheen osallisuutta. Vahvistetaan myös edellytyksiä arvioida monitoimijaisen työn vaikuttavuutta seuraamalla muutoksia lasten hyvinvoinnissa.
Lisää tavoitteista voit lukea alla olevasta hankesuunnitelmasta.
Monitoimijaista arviointia on Tulevaisuuden lastensuojelu -hankkeen aikana kehitetty erityisesti Vantaalla, Keusotessa sekä Päijät-Hämeessä.
Asiakkaat ovat osallistuneet monitoimijaisen arvioinnin kehittämiseen muun muassa kommentoimalla toimintamallissa kehitettyä Yhdessä -arviointityövälinettä sekä osallistumalla arviointi teemaa käsitteleviin alueellisiin työpajoihin ja webinaareihin.