Muisti mukana menossa - Järjestölähtöinen aivoterveyden edistämisen jalkauttamismalli
Suomalaisten kansan- ja muistiterveyttä uhkaavien sairauksien ehkäisyyn on kehitetty konkreettinen ryhmätoimintamalli, jossa huomioidaan uusin tutkimusnäyttö ja jota voidaan jatkossa toteuttaa järjestölähtöisesti, osin vapaaehtoistoiminnan toteuttamana.
Tilastokeskuksen julkaisema 2021 väestöennuste ulottuu vuoteen 2070 saakka. Ennuste on samanlainen aikaisempien väestön ikääntymisen ennusteiden kanssa, eli ikääntyneiden määrää tulee lisääntymään Suomessa (Tilastokeskus 2021). Ikääntyminen ei ole vain suomalainen ilmiö, vaan väestö tulee ikääntymään kaikkialla maailmassa myös Euroopassa (Euroopan komissio 2015).
Ikääntyneiden määrän lisääntyminen vaikuttaa myös muistisairaiden määrän lisääntymiseen. Tällä hetkellä Suomessa muistisairautta sairastaa 193 000 henkilöä, joista 100 000 henkilöllä on lieviä kognitiivisia vaikeuksia ja 93 000 henkilöllä on keskivaikea tai vaikea muistisairaus. Joka vuosi Suomessa muistisairauteen sairastuu 14 500 henkilöä. Arvioidaan että muistisairaiden määrä tulee kaksinkertaistumaan vuoteen 2030. Muistisairauksiin voi sairastua myös työikäisenä. Tällä hetkellä Suomessa muistisairauteen sairastuneita työikäisiä on 7000 - 10 000 henkilöä. Muistisairaus koskettaa monia henkilöitä ei vain muistisairasta itseään vaan koko perhettä, lähipiiriä ja työyhteisöjä (Muistiliitto).
Suomalaisista kansansairauksista diabetesta sairastaa yli 500 000 henkilöä ja sen määrä tulee kasvamaan ikääntyvillä. Sydän ja verisuonisairaudet ovat edelleen yleisin kuolinsyy Suomessa. Tutkimusnäyttö osoittaa, että 2-tyypin diabeteksen ja sydänsairauksien riskitekijät kasvattavat muistisairauksien riskiä.
Kansallisen muistiohjelman 2012-2020 (STM) mukaan muistiystävällinen Suomi rakentuu neljän kivijalan varaan:
1. Aivoterveyden edistäminen.
2. Oikeat asenteet aivoterveyteen, muistisairauksien hoitoon ja kuntoutukseen.
3. Hyvän elämänlaadun varmistaminen muistisairaille ihmisille ja heidän läheisilleen oikea-aikaisten tuen, hoidon, kuntoutuksen ja palvelujen turvin.
4. Kattavan tutkimustiedon ja osaamisen vahvistaminen.
Muistiystävällinen Suomi tarkoittaa, että yhteiskunnassa otetaan vakavasti aivoterveyden edistäminen ja muistioireiden varhainen tunnistaminen.
Diabeteksen, sydänsairauksien ja muistisairauksien riskitekijöiden hyvä hoito ja ennaltaehkäisevät toimet ovat yhteiskunnallisesti tuottavia investointeja, ennakoivaa ja kestävää terveystaloutta.
Etelä-Pohjanmaan Muistiyhdistys on saanut olla mukana merkittävässä suomalaisessa FINGER-tutkimuksessa järjestötoimijana, sekä MUISTIKKO-hankkeessa (THL) juurruttamassa FINGER-toimintamallia ikääntyvien muisti- ja ajattelutoimintojen tukemiseksi ja muistihäiriöiden ehkäisemiseksi. FINGER-tutkimus on osoittanut, että muokkaamalla riskiryhmässä olevien elintapoja terveellisemmiksi voidaan ehkäistä muistihäiriöiden syntymistä. Tekijöitä, jotka lisäävät riskiä sairastua muistisairauteen ovat diabetes, korkea verenpaine, korkea kolesteroli, ylipaino, liikkumattomuus ja depressio. Sydänterveyden ja diabeteksen ehkäisy sekä aivoterveydestä huolehtiminen ovat yhdessä tärkeää ja siksi näitä teemoja tulee nostaa vahvasti esille.
Etelä-Pohjanmaan Diabetes ry:ssä on havaittu tarve suunnata diabeetikoiden terveyden edistämisen painopiste diabeetikoiden aivoterveydestä huolehtimiseen. Erityisesti 2- tyypin diabeteksen kohdalla muistisairauksien ehkäisevää ohjausta ei ole ollut tarjolla, ja jos on ollut, se on ollut kertaluontoista. Sydän-Suomen alueen Etelä-Pohjanmaalla on tehty elintapa- ja omahoidon ohjaustoimintaa erilaisissa hankkeissa.
Muisti mukana menossa -toimintatavalla tartutaan muistisairauksien ennaltaehkäisyn tarpeeseen järjestölähtöisesti yhdessä kolmen maakunnallisen suuren yhdistyksen toimesta.
Toimintakyvyn ja elämänlaadun säilyessä hyvänä pidempään, voidaan sen arvioida pitkällä tähtäimellä vaikuttavan positiivisesti muistisairauksien sairastumisen riskiin.
Etelä-Pohjanmaan Muistiyhdistys hallinnoi ja koordinoi Muisti mukana menossa- hanketta. Etelä-Pohjanmaan Diabetesyhdistys ja Sydän-Suomen alue, Eteläpohjanmaan alue toimivat yhteistyökumppaneina ja asiantuntijaosaajina. Kolmen yhdistyksen yhteisissä tapaamisissa, ohjaustyöryhmissä ideoidaan ja suunnitellaan sekä toteutetaan toimintaa. Yhdistysten kautta tavoitetaan vapaaehtoistoimijoita.
Diabeteshoitajien ja aikuisneuvoloiden yhteistyöllä saadaan tavoitettua diabeetikoita, vähän liikkuvia, ylipainoisia, tupakoivia ja säännöllisen tuen ulkopuolella olevia henkilöitä. Terveydenhuoltoalan henkilöiden säännöllisellä informaatiolla, yhteistyöpuheluiden ja tapaamisten avulla yhteistyö on sujuvaa.
Muiden yhdistysten henkilöt ja vapaaehtoiset vievät aivoterveyden edistämisen tietoa heidän omiin verkostoihinsa. Informaatiopalavereiden ja yhteisten tapahtumien järjestämisen kautta tieto ja motivointi yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi onnistuu.
Muita yhteistyökumppaneita ja asiantuntijoita ovat Seinäjoen Ammattikorkeakoulu / Sosiaali- ja terveysalan yksikkö, Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri / diabeteskeskus, sisätautien- ja geriatrian poliklinikka ja tutkijat FINGER-tutkimushankkeesta.
Korkean muistisairaus riskin omaavat henkilöt löytävät mielekkään terveyttä ja hyvinvointia edistävän toimintamuodon, harrastuksen, sosiaalisen ryhmän, kulttuuritoiminnon tai liikkumisen avulla.
Alentaakseen omaa muistisairausriskiään henkilöt muuttavat käyttäytymistään terveellisemmäksi esimerkiksi liikkumisen, ruokailutottumuksien tai esimerkiksi ruokakaupassa tekemiensä terveellisempien valintojen avulla.
Henkilöt, jotka eivät ole mukana yhdistyksen toiminnoissa, tunnistavat omat muistisairauksien riskitekijät ja muuttavat käyttäytymistään aivoterveellisemmäksi tai löytävät terveyttä ja hyvinvointia edistävän toimintamuodon esimerkiksi heitä tukevan kerhotoiminnan avulla.
Eteläpohjalaiset ikääntyneet saavat tietoa aivoterveyttä edistävistä keinoista.
Eri yhdistysten vapaaehtoistoimijat, vertaistukihenkilöt, ryhmien ohjaajat jatkavat ehkäisevän tiedon jakamista omissa verkostoissaan ja toiminnoissaan.
Alussa osallistujille tehdään kysely, kartoittaen henkilön tavoitteita, elintapoja, liikkumista, ateriarytmiä, alkoholin käyttöä, harrastuksia sekä nukkumista. Lisäksi osallistujille tehdään muistisairauksien riskitesti (THL) ja elämänlaatua mitataan RAND-36-elämänlaatu kyselyn avulla.
Kyselyn jälkeen osallistujille tehdään pienimuotoiset terveysmittaukset: vyötärönympärys, BMI, paino-, verenpaine- ja sokerimittaukset. Fyysistä toimintakykyä mitataan puristusvoiman, tasapainon, 5 kertaa tuolilta ylösnousun ja 10 metrin kävelynopeuden avulla. Tasapainon ja tuolilta ylösnousun mittaus tehdään lyhyellä suorituskyvyn testistöllä (SPPB).
Kyselyt ja mittaukset tehdään toiminnan alussa, 4 kuukauden ja 9 kuukauden kuluttua. Kyselyiden ja mittausten avulla saadaan seurattua yhdessä osallistujien kanssa heidän terveydentilansa kehittymistä ja muistisairauksien riskitekijöiden vähentymistä.
Kuuden ryhmävalmennus kerran jälkeen osallistujilta kysytään mielipidettä ryhmätoimintaan osallistumisesta, omien muistisairausriskitekijöiden tunnistamisesta, kiinnostumisesta ja motivaatiosta huolehtia omasta aivoterveydestä.
Yleisötilaisuuksissa osallistujilta kysytään, saivatko he tietoa muistisairauksien riskitekijöistä ja aivoterveydestä päivän aikana kyllä- ja ei- värikorttien avulla.
Kolmen yhdistyksen yhteistyötä arvioidaan kerran vuodessa tehtävän yhteistyökyselyn avulla, sekä aktiivisella ja avoimella keskustelulla.
Toiminnan arvioinnissa käytetään päiväkirjaa, muistioita, Jokeri-työkalua sekä vuosisuunnittelua.
Motivoituneiden osallistujien mukaan saaminen ja ryhmien perustaminen
Saadaan mukaan 7-15 henkilöä erilaisista ikääntyneiden ryhmistä, muisti- ja sydänyhdistysten ryhmistä sekä diabeteskerhoista tai esimerkiksi diabeteshoitajan suosittelemana. Kohderyhmänä ovat ikääntyneet, henkilöt, joilla on lieviä muistipulmia, diabetes tai sydänsairaus tai henkilöt, joilla on korkea ikä ja elintapoihin liittyviä riskitekijöitä. Toimintaan mukaan lähteneille pidetään informaatiotilaisuus tavoitteista, sisällöstä ja aikataulusta.
Osallistujien alkukartoitus
Osallistujille tehdään alkukartoitus ja pienimuotoiset terveys- ja toimintakyvyn mittaukset. Mittaukset uusitaan 4 kuukauden ja 9 kuukauden kuluttua. Mittauksilla seurataan osallistujien edistymistä.
Konkreettiset ja käytännönläheinen ryhmässätoiminta
Ryhmä kokoontuu kuusi kertaa noin 2 tuntia kerrallaan. Ryhmätoiminnoissa eli kerhoissa käsitellään muistisairauksien riski- ja suojatekijöitä, ravitsemusta, liikkumista, muisti- ja ajattelutoimintoja, aivojumppatehtäviä sekä muita hyvinvointia ja terveyttä edistävät toimintoja. Asioita käsitellään positiivisesti, kannustavasti ja ryhmää osallistetaan keskusteluilla ja omilla kokemuksilla. Ryhmäläiset saavat tehdä kirjallisia tehtäviä ja ryhmissä toteutetaan toiminnallisia harjoituksia.
Työkirja
Toiminnan aikana on luotu käytännönläheinen työkirja tehtävineen. Työkirja toimii materiaalina ja runkona ryhmätoiminnassa.
Ammattilaisille
Terveys- ja liikunta-alan ammattilaisten kanssa tehdään yhteistyötä tiedon vaihdon ja toimintamallin levittämiseksi.
Yleisötilaisuuksien järjestäminen
Maakunnan ikääntyneille järjestetään erilaisia tilaisuuksia, hyvinvointipäiviä ja seminaareja, aivoterveystiedon ja toimintavan sekä hyvien tulosten levittämiseksi.
1. Eteläpohjalaiset +50-vuotiaat ikääntyneet, joilla on muistipulmia, diabetes tai sydänsairaus.
Kohderyhmä on tavoitettu eri paikkakuntien aivoterveyttä edistävissä muistiryhmistä, omaishoitajien ryhmistä, sydänyhdistyksistä ja diabeteskerhoista sekä muista ikääntyneiden ryhmistä. Kohderyhmälle on kerrottu aivoterveyden merkityksestä ja alkamassa olevasta ryhmätoiminnasta, sen tavoitteista ja aikataulusta. Osallistujia on motivoitu osallistumaan aivoterveyttä edistävään toimintaan.
Toimintaan osallistuvat ovat allekirjoittaneet kirjallinen suostumuslomakkeen, toiminnan käytännöstä ja tavoitteista. Asiakkaat ovat sitoutuneet heitä koskeviin henkilökohtaisiin kartoituksiin ja mittauksiin.
Kuuden kerran kerhotoiminnassa aivoterveysasioita on käsitelty positiivisesti ja toiminta on ollut ryhmäläisiä osallistavaa, huomioiden ryhmäläisten omat kokemukset. Ryhmäläiset ovat saaneet tehdä kirjallisia tehtäviä ja toiminnallisia harjoituksia.
2. Eteläpohjalaiset muistipulmaiset, diabeetikot, verenpainetautia sairastavat, vähän liikkuvat, ylipainoiset, tupakoivat, jotka jäävät säännöllisen tuen ulkopuolella eivätkä kuulu mihinkään yhdistys toimintaan.
Näitä henkilöitä on saatu mukaan yhteistyössä aikuisneuvoloiden ja diabeteshoitajien kautta. Terveysalan ammattilaiset ovat kertoneet asiakkaalleen tulevasta toiminnasta ja ovat motivoineet asiakkaita osallistumaan alkavaan ryhmään. Mukaan lähteneet henkilöt ovat allekirjoittaneet myös suostumuslomakkeen ennen toiminnan aloittamista.
Tämän kohderyhmän kuuden kerran kerhotoiminnassa, aivoterveysasioita on käsitelty positiivisesti ja ketään syyllistämättä. Toiminta on ollut ryhmäläisiä osallistavaa, huomioiden ryhmäläisten omat kokemukset. Ryhmäläiset ovat saaneet tehdä kirjallisia tehtäviä ja toiminnallisia harjoituksia.
3. Yhdistysten vapaaehtoistoimijat, asiantuntijat, kokemuskouluttajat, vertaistukihenkilöt, ryhmien ohjaajat sekä muut toiminnasta kiinnostuneet.
Kohderyhmää on tavoitettu erilaisista ryhmistä, kerhoista ja yhdistyksistä. Ryhmille on järjestetty informaatiotilaisuuksia aivoterveydestä ja kerrottu toiminnan tavoitteista ja tuloksista. Tilaisuudessa osallistujia on motivoitu ottamaan toimintatapa oman toimintaan. Kiinnostuneille vapaaehtoisille kerhojen ohjaajille on järjestetty perehdytys, jossa on käyty materiaalia läpi konkreettisen ja käytännönläheisen työkirjan avulla.
Ryhmien vapaaehtoisia ohjaajia tuetaan prosessin aikana muistiyhdistyksen toimesta.
4, Kolmen yhdistyksen toimijat ja muut yhteistyökumppanit
Kolmen yhdistyksen toimijat ja yhteistyökumppanit ovat olleet aiesopimuksen solmimisesta lähtien kiinnostuneita toimintamallista ja ovat osallistuneet aktiivisesti ohjaustyöryhmissä ja muissa yhteisissä tapahtumissa. Kuntatoimijoiden ja ammattikorkeakoulun kanssa tiedonvaihto ja yhteistyö on ollut onnistunutta.