Muistin eväät - ravitsemuskuntoutusta kotona
Muistin eväät on hyödyksi, kun kotihoidon ammattilainen arvioi muistisairaan ravitsemusta ja sen vaikutusta toimintakykyyn.
Muistin eväät sisältää materiaalia ravitsemustarpeiden, ateriarytmin ja ruokavalintojen huomioimiseen myös muistisairaan ja omaisen itse käytettäväksi.
Muistin eväät -toimintamalli on kehitetty Pohjois-Savon Muisti ry:n Elä unoha evväitä -hankkeessa (2014–2017) yhteistyökumppaneinaan Kuopion kaupunki, Savon ammattiopisto, Savonia-ammattikorkeakoulu, Gerontologinen ravitsemus Gery ry ja Savon Martat ry. Kehittämistyön jatkumona on toiminut Muistin eväät – toimintaa ruuan voimalla -hanke (2018–2020) kumppanina Kuopion kaupunki.
Toiminnassa on nostettu keskiöön ravitsemustilan ja ravitsemushoidon ja -ohjauksen merkitys ikääntyneen ja muistisairaan ihmisen terveydelle, toimintakyvylle ja hyvinvoinnille. Muistin eväät -ravitsemuskuntoutusta kotona -toiminta-ajatusta on juurrutettu osaksi kunnan kotihoidon toimintaa vajaaravitsemuksen ehkäisemiseksi sekä levitetty myös kuntien matalan kynnyksen neuvonta- ja palvelupisteisiin. Muistisairaita ja heidän läheisiään on tavoitettu yhteistyöverkoston avoimissa tai suljetuissa tapahtumissa (luennot, teematilaisuudet, vertaistukikurssit, yleisömessut) ja jaetun tiedon kautta tuettu ikäihmisten toimintakyvyn edellytyksiä asua kotona. "Mahdollisimman terveen ja toimintakykyisen ikääntymisen turvaaminen on tärkeimpiä varautumistoimia ikääntyvässä Suomessa" (STM ja Suomen Kuntaliitto: Laatusuositus hyvän ikääntymisen turvaamiseksi ja palvelujen parantamiseksi 2017-2019).
Muistisairaudet yleistyvät väestön ikääntymisen myötä ja ne ovat ikääntyneillä ihmisillä merkittävä sosiaali- ja terveyspalveluiden tarvetta aiheuttava sairausryhmä. Hyvän elämänlaadun varmistaminen ikääntyneille ja muistisairaille ihmisille oikea-aikaisen tuen, hoidon, kuntoutuksen ja palvelujen turvin auttavat ennakoimaan toimintakyvyn heikkenemisen riskitekijöitä (Kansallinen muistiohjelma 2012–2020, STM ja Suomen Kuntaliitto: Laatusuositus hyvän ikääntymisen turvaamiseksi ja palvelujen parantamiseksi 2017–2019).
Kohderyhmänä olivat kotona asuvat ikääntyneet ja muistisairaat ihmiset Kuopiossa sekä muissa Pohjois-Savon kunnissa, jotka ovat Pohjois-Savon Muisti ry:n toiminta-aluetta. Pohjois-Savossa THL:n sairastavuusindeksi on maan korkein (ajanjakso 2014–2016, Tilastoraportti 30/2019) ja muistisairaiden % -osuus säännöllisen kotihoidon kaikista asiakkaista on 23,1 % kaikki ikäryhmät huomioituna tilastotiedon mukaan (30.11.2015, sotkanet.fi). Kuopiossa on ollut noin 2 451 keskivaikeasti ja vaikeasti muistisairasta 65 vuotta täyttänyttä ihmistä vuonna 2018 suomalaisten tutkimusten mukaan (foresavo.fi, muistiasiantuntijat.fi). Työikäisiä, 30–64 -vuotiaita, vähintään keskivaikeasti sairastuneita kuopiolaisia on ollut noin 154.
Lisäksi kohderyhminä olivat muistisairaiden omaiset sekä nykyiset että tulevat sosiaali- ja terveysammattilaiset.
Muistin eväät -mallia on juurrutettu pääasiassa osaksi Kuopion kaupungin kotihoidon käytännön toimintaa vajaaravitsemuksen ehkäisemiseksi muotoilemalla toimintamalli kotihoidon koulutuksen sisällöksi. Lisäksi sisältöä on viestitetty tilaisuuksissa ja tapahtumissa muistisairaille ja heidän omaisilleen.