Muistisairaiden henkilöiden läheisten hyvinvoinnin itsearviointityökalu
Muistisairaan henkilön läheisten itsearviointityökaluun on kerätty tekijöitä, joilla tiedetään olevan vaikutusta läheisen hyvinvointiin. Vastaamalla väittämiin läheinen voi tunnistaa omia kuormittumistekijöitään ja voimavarojaan ajasta ja paikasta riippumatta.
Muistisairaiden henkilöiden hoito vaatii paljon resursseja koko sairauden ajan. Läheisten antama tuki sairastuneille on voimavara, jota pidetään usein itsestäänselvyytenä. Muistisairauden aiheuttamat moninaiset oireet, sairastuneen persoonan muuttuminen ja arjen haasteellisuus kuormittavat sairastuneen itsensä lisäksi hänen läheisiään. Läheisten kuormitustekijöiden tunnistaminen ja hyvinvoinnin tukeminen ovat tärkeä osa muistiperheen kokonaishyvinvoinnin ylläpitämistä.
Usein läheisten antama tuki ja samalla myös kuormittuminen lisääntyvät vähitellejn ja jäävät helposti huomiotta. Läheisten tukemiseen ei ole selkeitä toimintamalleja ja varsinkin ilman omaishoitajastatusta olevien läheisten kuormittumista ei tunnisteta. Läheinen itsekään ei aina huomioi kuormittumisensa lisääntymistä eikä tunnista siihen liittyviä oireita. Uupumisen ennaltaehkäisy sekä kuormitustekijöiden ja voimavarojen tunnistaminen ajoissa vähentävät palvelujen tarvetta ja lisäävät sairastuneen kotona selviämistä koko sairauden ajan.
Omaisena muutoksessa- hankkeen aikana tavattiin paljon muistisairaiden henkilöiden läheisiä, joiden kuormittumisen oireisiin ei oltu kiinnitetty huomiota. Toisaalta muutoksen ja avun saaminen vaatii läheiseltä myös omaa aktiivisuutta ja oman tilanteen tunnistamista, joten asian tutkiskelu vaatii oikean hetken sekä mahdollisuuden paneutua asiaan rauhassa.
Hankkeen tavoitteena ollut tiedon ja tuen tarjoaminen musitiasiakkaan läheisille ajasta ja paikasta riippumatta loi pohjan digitaalisessa muodossa olevan oman hyvinvoinnin arviointiin sopivan työkalun kehittämiselle. Hankkeen aikana todettiin myös, että on edelleen paljon läheisiä, jotka eivät halua tai osaa käyttää tietokonetta, joten itsearviointityökalu on myös tulostettavassa muodossa.
Kyseessä on ajasta ja paikasta riippumaton itsearviointityökalu, jonka avulla muistiasiakkaan läheiset voivat tunnistaa heikkouksiaan ja vahvuuksiaan sekä myös voimavaroja vieviä ja lisääviä tekijöitä. Tavoitteena on, että muistisairaan henkilön läheiset tunnistaisivat ja ennakoisivat omaa kuormittumistaan muistisairaan henkilön rinnalla eläessä ja sen myötä osaisivat välttää ylikuormittumistiloja sekä hakisivat tukea myös itselleen. Kuormittavassa elämäntilanteessa läheiset eivät usein huomioi omaa kuormittumistasoaan ja muistisairauden arkeen tuomien moninaisten haaasteiden ja kiireen keskellä eivät hae apua tai siirtävät loputtomasti avun hakemista myös itselleen.
Itsearviointityökalun ollessa digitaalinen voi itsearvioinnin tehdä rauhassa oman aikataulunsa mukaan. Itsearviointiin voi halutessaan myös palata ajasta ja paikasta riippumatta.
Muistisairaudet koskettavat koko perhettä ja usein läheisillä on kohonnut riski kuormittua sairastuneen rinnalla. Kuormittumisen tunnistaminen on tärkeää uupumisen ehkäisyssä. Omaan hyvinvointiin voi parhaiten vaikuttaa tiedostamalla ja ennakoimalla altistavia tekijöitä.
Asiakasymmärrystä on kerrytetty keräämällä tietoa viideltä muistiasiakkaiden läheisten parissa työskentelevältä ammattihenkilöltä. Heiltä saatiin kommentteja ja sisältöehdotuksia työkalun väitämiin. Lisäksi työkalua on koekäytetty laheisillä.