MunDuuni- toimintamalli. Kehitetty vammaisten ja pitkäaikaissairaiden henkilöiden yrittäjyyden edistämisen Yritystä!-hankkeessa.
MunDuuni tarjoaa toimintamallin, jonka avulla ryhmitellään yritystoiminnan vaiheet ja tehtäväryhmät. Malli opastaa tarkastelemaan vammaisyrittäjyyteen liittyviä keskeisiä kysymyksiä toimialasta riippumatta.
Yritystä!-hankkeessa kuvatut videot kertovat vammaispalveluiden tärkeydestä yrittäjille. Vammaispalvelut ovat merkittävä osa vammaisten henkilöiden yrittäjyyden mahdollistajana.
Yhteiskunnassa ei ole toimivia taloudellisia tukimuotoja vammaisille yrittäjille. Kelan myöntämä elinkeinotuki ei ulotu kaikkien yrittäjien saataville, jos yrittäjä ei täytä ammatillisen kuntoutuksen kriteerejä. Myös työeläkeyhtiöiden elinkeinotuen myöntämisen perusteet ovat yhtiöstä riippuen erilaisia. TE-toimiston starttirahaa ei ole mahdollista saada työkyvyttömyyseläkkeen rinnalla, eikä myöskään työolosuhteiden järjestelytuki ole vammaisten yrittäjien mahdollinen tukimuoto esim. toimitilojen muokkaukseen saavutettaviksi ja esteettömiksi.
Vammaisjärjestöt keräsivät webropol kyselyllä tietoa jäsenistönsä kautta vammaisten yrittäjien lukumäärästa ja yleisestä tilanteesta. Kyselyyn vastasi yli sata yrittäjää tai yrittäjyyttä suunnitelevaa henkilöä, heistä 14 jäi akviisesti suunnittelemaan Yritystä!-hankkeen sisältöä. Yhdessä järjestöjen, vammaisten yrittäjien ja rahoittajan kanssa päädyimme hankkeen toiminnasta seuraavanlaiseen sisältöön:
Tuetaan vammaisten yrittäjien hyvinvointia ja jaksamista yritystoiminnassa.
Kehitetään ja edistetään vammaisten henkilöiden työllistymistä yrittäjyyden avulla.
Edistetään uusien yritystoimintojen syntymistä.
Koulutetaan yrittäjinä toimivista henkilöistä mentoreita aloittaville yrittäjille.
Hankkeen tarkoituksena on kehittää ja edistää vammaisten henkilöiden työllistymistä yrittäjyyden avulla
Hankkeen aikana toimi aktiivinen yrittäjistä koostuva verkosto, jonka kanssa mietimme vaikuttamistyön kohteita ja sitä, miten pystytään edistämään vammaisten yrittäjien tilannetta. Hankkeen ohjausryhmä koostui kumppanijärjestöjen ja vammaisten yrittäjien edustajista.
Vaikutetaan valtakunnallisesti vammaisten yrittäjien tilanteeseen muun muassa tiedottamalla videoiden kautta vammaispalvelujen tarpeellisuudesta yrittäjätoiminnassa sekä sopivan rahoitusmuodon löytymisessä. Ohjataan vammaisia ja pitkäaikaissairaita henkilöitä yrittäjyyden piiriin ja työllistämään itse itsenstä erilaisin yrittäjyyden keinoin. Tuetaan vammaisten yrittäjien työhyvinvointia.
Määrällinen tavoite itsensä työllistäville hankkeen aikana oli 80 uutta yritystoimintaa, hankkeen toiminnan aikana 50 henkilöä työllisti itsensä hankkee ohjaustoiminnan avulla.
Työhyvinvoinnin edistämisen mittareina käytimme työhyvinvoinnin kyselyä. Kyselyn kautta nousi esille hankkeessa mukana olleiden yrittäjien ja yrittäjyyttä suunnittelevien työhyvinvoinnin lisääntyminen lähinnä verkostoitumisen, vuorokausirytmin ja ajankäytön hallinnan kautta.
Toimintaa toteutettiin mm. hyvinvointia edistävillä verkostotapaamisilla, yksilöllisellä yritystoiminnan ohjauksella, ryhmämuotoisilla starttipajoilla, kouluttamalla yrittäjinä toimivista mentoreita yrittäjyyttä suunnitteleville sekä tuottamalla videoita yrittäjien toiminnasta, vammaispalvelujen tarpeellisuudesta ja mentoritoiminnasta.
Hankkeessa mukana olleet yrittäjät olivat suunnittelemassa hankkeen sisältöä. Hankkeen aikana yrittäjät olivat mukana sekä ohjausryhmän että vaikuttamisen työryhmän toiminnassa.