I NAUTITAAN LUONNOSTA! -RYHMÄT
Nautitaan luonnosta! -ryhmät ovat määräaikaisia ja kokoontuvat yhteensä kuusi kertaa puolen vuoden aikana. Ryhmätapaamiset ovat 2–5 tunnin pituisia. Ryhmätilassa ja lähiluonnossa pidettävät tapaamiset ovat lyhyempiä. Pidemmällä oleviin luontokohteisiin varataan retkiaikaa viisi tuntia, joka sisältää matkat kokoontumispaikalta retkikohteeseen ja takaisin.
Nautitaan luonnosta! -ryhmien toteutus edellyttää kokoontumistilan 8–12 osallistujalle, 1–2 ohjaajalle ja mahdollisille vapaaehtoisille. Kokoontumistilan on hyvä sijaita siten, että lähiluontoretket onnistuvat ilman erillistä kuljetusta. Yksi retkistä tehdään pidemmällä olevaan esteettömään luontokohteeseen, mikä edellyttää kuljetusta. Jokaiseen tapaamiseen on hyvä varata välipala/retkieväät ja riittävästi juomista. Ennen retkiä tulee varmistaa myös mahdollisuus käyttää wc-tiloja ja pestä kädet. Ryhmät liikkuvat luonnossa, joten on suositeltavaa, että retkille osallistuu turvallisuussyistä vähintään kaksi ohjaajaa.
Ryhmänohjaajana voi toimia luontotoiminnasta kiinnostuneet sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset, vapaaehtoiset ja opiskelijat. Pidemmillä retkikerroilla voi hyödyntää paikallisten luontoyhdistysten, kuten Suomen Luonnonsuojeluliiton paikallisjärjestön vapaaehtoisten asiantuntemusta. Vapaaehtoisia ohjataan luontoperustaisen toiminnan käyttöön ennen ryhmätapaamisia, minkä lisäksi he voivat osallistua luontoperustaisen toiminnan ohjattuun ideointiin.
Ryhmässä luonnon hyvinvointivaikutuksiin perehdytään Luontosivusto-palvelun ja Nautitaan luonnosta -korttipakan avulla. Ryhmäläiset tarkastelevat omaa luontosuhdettaan ja tapoja, joilla he voivat edistää hyvinvointiaan luonnon elementtien avulla. Paikallisen luonnon tarjoamiin mahdollisuuksiin tutustutaan retkeillen ja nauttien luonnossa oleilusta.
Ryhmätapaamiset rakentuvat seuraavasti:
1. Ryhmätapaaminen
Tapaaminen alkaa osallistujien ja ohjaajien esittäytymisellä ja ryhmään tutustumisella. Käydään keskustellen läpi ryhmän tavoitteet sekä ideoidaan tulevien tapaamiskertojen sisältöjä ja luontoretkiä. Lisäksi perehdytään luonnon hyvinvointivaikutuksiin, Luontosivusto.fi-palveluun ja Nautitaan luonnosta -korttipakkaan.
2. Ryhmätapaaminen
Tehdään retki lähiluontoon, jossa ryhmäläiset tarkastelevat omaa luontosuhdettaan. He perehtyvät lähiluontoon havainnoiden sieltä löytyviä omaa hyvinvointia edistäviä mahdollisuuksia. Ryhmäläiset tunnistavat myös laajemmin erilaisia omaan elämäntilanteeseen soveltuvia tapoja liikkua, olla ja nauttia luonnossa.
3. Ryhmätapaaminen
Lähdetään pidemmälle retkelle esteettömään luontokohteeseen, jossa käydään läpi ryhmäläisten luonnon hyvinvointivaikutuksiin liittyviä kokemuksia, oivalluksia ja ideoita. Tarkastellaan elpymistä ja kokeillaan sitä luontosivusto.fi-palvelun tai Nautitaan luonnosta - korttipakan harjoitusten avulla.
4. Ryhmätapaaminen
Neljäs tapaamiskerta suuntautuu lähiluontoon. Aiheena on virkistyminen, jonka käsittelyssä voi käyttää apuna Luontosivusto.fi-palvelun tai Nautitaan luonnosta -korttipakan virkistymisen harjoituksia. Viimeistään tässä vaiheessa on hyvä selvittää ryhmäläisten kiinnostusta ja mahdollisuutta jatkaa ryhmässä.
5. Ryhmätapaaminen
Tapaamiskerralla tehdään retki lähiluontoon, jossa keskitytään luontotietoon ja itseä kiinnostavien luontoaiheiden tunnistamiseen. Lisäksi tarkastellaan osallistujien henkilökohtaista luontosuhdetta. Luontosivusto.fi-palvelusta ja Nautitaan luonnosta -korttipakasta löytyy luontotietoa käsitteleviä harjoituksia.
6. Ryhmätapaaminen
Viimeisessä ryhmätapaamisessa käydään läpi aiempien tapaamiskertojen antia ja hyötyä oman hyvinvoinnin kannalta; mitä uutta on opittu, millaisia oivalluksia tehty sekä mikä ryhmästä jää elämään omaan arkeen. Ryhmäläiset tekevät henkilökohtaisen suunnitelman itselleen mielekkään luontotoiminnan jatkamisesta.
II LUONTOSIVUSTO.FI-PALVELU
Luontoperustainen toiminta voi olla muutakin kuin retkeilyä luonnossa, kuten muistelua ja aistimista sisätiloissa valokuvien, videoiden, äänien ja luonnonmateriaalien välityksellä. Tätä tarkoitusta varten luotu Luontosivusto (www.luontosivusto.fi) on vapaasti kaikkien käytössä oleva maksuton palvelu, joka ei vaadi käyttäjiltään kirjautumista. Luontosivusto on toiminnoiltaan helppokäyttöinen, turvallinen ja pääosin saavutettava, eikä siinä ole käyttöä hankaloittavia ulkoisia linkkejä. Sivustoa käytetään mieluiten tietokoneella ja tabletilla, ja se toimii parhaiten Google Chrome-selaimella.
Luontosivustoa voi käyttää yksin tai läheisen kanssa, minkä lisäksi se soveltuu erinomaisesti ryhmätoimintaan. Ikääntyvien omaishoitoperheiden lisäksi luontosivustoa on sovellettu varhaiskasvatuksessa, ikääntyneiden kuntoutus- ja päivätoiminnassa, opetustoiminnassa sekä vertais- ja vapaaehtoistoiminnassa.
Luontosivusto sisältää suomalaiseen luontoon ja vuodenaikoihin liittyviä elämyksiä, tekemistä ja tietoa muun muassa videoiden, kuvien, tarinoiden ja tietovisojen muodossa. Se mahdollistaa luontoelämykset silloinkin, kun ei mahdollista lähteä ulos luontoon. Sivustolla liikutaan siirtymällä etusivulta haluttuun vuodenaikaan ja sen sisällä oleviin tehtäviin. Kokemusten mukaan ikääntyvät nauttivat erityisesti valokuvien katselusta ja tarinoiden lukemisesta. Ryhmissä sen sijaan pidetään yhdessä tehtävistä tietovisoista, joista syntyy mukavasti ryhmälaisten keskinäistä keskustelua ja muistelua.
Luontosivusto sisältää myös PDF-muodossa olevan Nautitaan luonnosta -korttipakan, joka sisältää tietoa luonnon hyvinvointivaikutuksista. Korttipakan lyhyet harjoitukset auttavat rauhoittumaan, virkistymään, voimaantumaan ja oppimaan uutta luonnosta joko yksin, parin kanssa tai ryhmässä. Korttipakan painettu versio on tilattavissa julkaisut@miinasillanpaa.fi.