Nepsy-tiimi, Pohjois-Savon HVA (RRP, P4, I1)
Nepsy-tiimin toiminnan tavoitteena on
- Vahvistaa ammattilaisten neurokirjon osaamista
- Selkeyttää verkoston toimintaa vastaamaan kohderyhmän tuen tarvetta
- Vahvistaa ryhmä- ja vertaistoimintaa Pohjois-Savon hyvinvointialueella
Neuropsykiatristen piirteiden ja tuen tarpeiden tunnistaminen on selkeytynyt, mutta palveluiden kehitys ei ole pysynyt mukana, mikä on tuonut haasteita erityisesti kouluihin ja terveydenhuoltoon sekä lisännyt lastensuojelun ja erikoissairaanhoidon tarvetta. Tuki ei aina vastaa tarvetta tai ole saatavilla oikeaan aikaan, ja erityisesti täysi-ikäisten neurokirjon henkilöiden tutkimuksiin ja tukeen pääsyssä on vaikeuksia. Henkilöt, joilla on nepsy-piirteitä tai diagnoosi, jäävät usein palveluiden väliinputoajiksi ja voivat olla monen eri palvelun piirissä yhtä aikaa. Yhteistyön puutteet, tiedonkulun ongelmat ja palveluiden pirstaleisuus hankaloittavat kokonaisvaltaisen tuen saamista.
Suomen hallitus (2023) painottaa hallitusohjelmassaan neuropsykiatrisesti oireilevien lasten ja heidän perheidensä palveluiden sekä nopean diagnosoinnin tärkeyttä. Tämä linjaus korostaa neurokirjon henkilöiden palveluiden kehittämistä kansallisena tavoitteena. Nepsy-tiimin työ nojaa myös Suomen lainsäädäntöön, erityisesti perustuslakiin, joka takaa riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut sekä yhdenvertaisuuden. Terveydenhuoltolaki, sosiaalihuoltolaki, varhaiskasvatuslaki ja perusopetuslaki tukevat hyvinvointia, palveluiden saatavuutta ja lasten yksilöllisten tarpeiden huomioimista. Nuorisolaki ja erityisnuorisotyö edistävät nuorten osallisuutta ja yhteiskuntaan integroitumista.
Nykyiset diagnosointi-, tukitoimet ja kuntoutus eivät vastaa asukkaiden tarpeisiin, ja palvelut ovat hajanaisia, mikä vaikeuttaa hoitoon ohjaamista ja neurokirjon piirteiden tunnistamista. Tulevaisuuden sotekeskus-hankkeen Nepsy-tiimin palautteen pohjalta voidaan todeta, että tuen saaminen jää usein asiakkaan ja hänen läheistensä vastuulle. Ammattilaisten tietämys riittävän ja oikeanlaisen tuen tarjoamisesta neurokirjon henkilöille on puutteellista, ja erityisesti perheiden ja aikuisten saama tuki todettiin riittämättömäksi.
Nepsy-tiimi koostuu kuudesta koordinaattorista, joilla on neuropsykiatrista, sosiaali- ja terveydenhuollon sekä sivistystoimen osaamista. Heidän tehtävänään on tukea ammattilaisia arjessa, lisätä neurokirjon ymmärrystä, vahvistaa ryhmä- ja vertaistukea sekä kehittää palveluverkostoa. Yhteiskehittämistä tehdään kasvatus-, sosiaali- ja terveysalan henkilöstön kanssa. Tiimissä on myös projektiasiantuntija, joka koordinoi asiantuntijaryhmiä. Asianatuntija ryhmiä on kaksi, lasten ja perheiden kanssa työskentelevät sekä nuorten ja nuorten aikuisten kanssa työskentelevät. Näiden asiantuntijaryhmien tehtävänä on olla Nepsy-tiimin kehittämisen tukena ja näin myös toteutttaa yhteiskehittämistä.
Nepsy-tiimin visiona on nepsy-ymmärtäväisempi Pohjois-Savo.
Tavoitteena on, että Pohjois-Savossa on tarjolla mahdollisimman monelle 4-29-vuotiaalle neurokirjolla olevalle sekä heidän läheisilleen ryhmä- ja vertaistukitoimintaa, joka vastaa heidän tuen tarpeeseen. Lisäksi tavoitteena on, että eri ryhmä- ja vertaistukitoiminnasta tiedotetaan laajasti esimerkiksi hyvinvointialueen internet-sivulla, jolloin tieto saavuttaisi mahdollisimman monen tuen tarpeessa olevan.
Tavoitteena on kehittää nepsy-palveluverkostoa, joka selkeyttää eri toimijoille sekä asiakkaille mm. hoitoon ja tuen piiriin pääsyä. Kehittämistyöllä pyritään lisäämään myös työntekijöiden mahdollisuutta puhelimen kautta saatavaan tukeen.
Tavoitteena on lisätä tietoisuutta ja sitä kautta muun muassa lisätä erilaisuuden hyväksymistä ja huomioimista palveluissa, joita kohderyhmä käyttää. Tiedon lisäämisen kautta tavoitteena on neurokirjon henkilöiden toiminnan ymmärtäminen ja sitä kautta arvokas kohtaaminen arjessa. Tiedon ja ymmärryksen lisäämisen kautta palvelut vastaavat paremmin asiakkaiden tarpeisiin, ovat asiakaslähtöisiä ja oikea-aikaisia.
Tavoiteltua muutosta mitataan työntekijöiden osaamista mittaamalla. Tulevaisuuden sotekeskus-hankkeen aikana tehty kysely ammattilaisten osaamisesta uusitaan keväällä 2025 ja tuloksia verrataan keskenään.
Arviointikysymykset ovat;
- Minulla on riittävästi tietoa esimerkiksi neuropsykiatrisista haasteista, oireilusta sekä diagnooseista
- Osaan työssäni ohjata ja tukea nepsy-lapsia/nuoria ja heidän perheitään
Tavoiteltu muutos;
- Minulla on riittävästi tietoa esimerkiksi neuropsykiatrisista haasteista, oireilusta sekä diagnooseista = 3.1->4.2
- Osaan työssäni ohjata ja tukea nepsy-lapsia/nuoria ja heidän perheitään =3.01->4.2
TIEDON LISÄÄMINEN
- Nepsy-osaamisen ABC työyksiköiden osaamisen ja työn kehittämisen tueksi
- Koulutukset ja infot
- Hyvinvointialueen laajuinen vuosittainen ammattilaisten Nepsy-päivä (Kevät 2024 ja kevät 2025)
- Hyvinvointialueen Internetsivulle tiedonkoonti
- Tukee asiakkaiden ja työntekijöiden mm. tiedon saantia ja palveluun ohjautumista
- Tukipuhelin ammattilaisille ja muille 4-29-vuotiaiden ja heidän läheisten kanssa työskenteleville
- ADHD-hoitoketju työpajat
TIEDON KERUU JA KOONTI PALVELUJEN KEHITTÄMISEN TUEKSI
- Nykytilanteen kartoitus, tiedon keruu ja jakaminen hyvinvointialueen esihenkilöiden ja työntekijöiden työn tueksi
- Nuorten digiraati
- Nuorten osallisuustyöpajat
- Luotsit-verkosto (Monialaisen työntekijäverkosto)
RYHMÄ-JA VERTAISTUKITOIMINNAN VAHVISTAMINEN
- Olemassa olevan ryhmä- ja vertaistoiminnan kartoittaminen ja tiedon koonti
- ADHD-Strategiakurssi toiminnan kehittäminen
- Ryhmätoimintamallit ammattilaisille
Nepsy-tiimin kohderyhmä on 4-29 -vuotiaiden neurokirjon henkilöiden kanssa työskentelevät ammattilaiset (kasvatus- ja sivistystoimen sekä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset) sekä muut toimijat kuten seurakuntien, järjestöjen ja yhdistysten toimijat.
Asiakasymmärrystä on kerätty kuulemalla ammattilaisia sekä asiakkaita Tulevaisuuden sotekeskus-hankkeen aikana 1.4.2022-31.7.2023. Ammattilaisille on tuolloin toteutettu kartoitus, jonka tarkoituksena oli selvittää mm. millaista tukea ammattilaiset kaipaavat omaan työhön ja millaisena he näkevät tämän hetkisen palvelujen tarjonnan. Asiakkaille suunnattu kysely toteutettiin marras-joulukuun 2022 aikana. Asiakaskokemuksia on koottu myös asiakasraadin tapaamisilla (6/2022-5/2023) sekä asiakaspalautteen kautta. Myös työntekijöiltä on kerätty palautetta tiimin palvelujen pilotoinnin ajan.
Nepsy-tiedon ja ymmärryksen lisäämisessä hyödynnetään Tulevaisuuden sotekeskus -hankkeessa pilotoituja Nepsy-infoja eri ammattiryhmille. Näitä Nepsy-infoja lähdetään kehittämään yhdessä eri ammattilaisten kanssa, jotta saadaan infojen tyylisestä tiedon lisäämisen mallista osa työyksiköiden toimintaa.
Nepsy-tiimi kokoaa Nepsy-osaamisen ABC:n, jota voi hyödyntää pohjana muun muassa moodle-alustan luomiselle sekä työntekijän koulutus-suunnitelman tukena. Ajatus Nepsy-osaamisen ABC:hen tuli Pirkanmaan nepsy-kehittämistyöstä, jossa minikriteerit on kehitetty tukemaan neurokirjon henkilöiden palvelujen kehittämistyötä.
Nepsy-tiimi kokoaa Nepsy-osaamisen ABC, jota voi hyödyntää pohjana muun muassa moodle-alustan luomiselle sekä työntekijän koulutus-suunnitelman tukena. Nepsy-Osaamisen ABC:n jalkauttamisen tueksi opiskelija tekee opinnäytetyönään toimintakortit.
Osaamiskartoituksen pohjalta kehittämistyöhön osallistumisen halukkuuden ilmaisseiden työntekijöiden verkoston käynnistäminen. Verkosto on mukana kehittämässä muun muassa palveluverkoston eri osa-alueita. Verkosto nimetään Nepsy-Luotsit-verkostoksi.
ADHD-vanhempien vertaistuen kehittäminen yhdessä Savonia (AMK) sosionomi-opiskelijoiden kanssa opinnäytetyön kautta. Sosionomi-opiskelijat luovat opinnäytetyönään vertaistukiryhmä-mallin ADHD-diagnoosin saaneille vanhemmille. Ryhmän tarkoitus on tarkastella vanhemmuutta ja kuinka ADHD vaikuttaa vanhemmuuteen. Tarkoituksena on tukea vanhempia ja tarjota keinoja omaan vanhemmuuteen.
Nepsy-osaamisen ABC
-
perusosaamisen kuvaus siitä, mitä olisi hyvä tietää työskenneltäessä eri ikäisten neurokirjolla olevien asiakkaiden/potilaiden/oppilaiden kanssa
-
Lähtökohta työntekijöiden ja työyksiköiden nepsy-osaamisen kehittämisen pohjaksi
Nepsy-Luotsit-verkosto
Tavoitteena on
- Vahvistaa ammattilaisten taitoja tunnistaa nepsy-piirteitä, ymmärtää nepsy-haasteita ja rakentaa jouhevampia tukitoimia nepsy-kysymyksissä.
- Lisäksi tavoite on tarjota vertaistukea ja osaamista arjen nepsy-asioiden pohdinnoissa.
- Nepsy-Luotsit -toiminta on vahvasti yhteisöllistä toimintaa ja monialaista yhteistyötä
- Monialainen verkosto, jossa on mukana hyvinvointialueen, kasvatus- ja opetusalan, seurakuntien henkilöstöä, yhdistys- ja järjestötoimijoita