Neuropsykiatrinen osaamiskeskus, Etelä-Karjalan HVA, RRP, P4, I1

Luodaan eri ikäryhmät kattava neuropsykiatrinen osaamiskeskus, jonka tehtävänä on asiakastyön lisäksi koordinoida alueen neuropsykiatrisia palveluja ja antaa konsultaatiotukea perustason toimijoille vähentäen erityistason palvelujen tarvetta.

Toimintaympäristö **

Syksyllä 2022 tehdyn taustaselvityksen mukaan Etelä-Karjalan alueen neuropsykiatriset palvelut näyttäytyvät niin asiakkaille kuin työntekijöille hajanaisena ja kokonaisuus on vaikea hahmottaa. Palveluita järjestetään useissa eri toimintayksiköissä, joiden välinen yhteistyö ei toteudu riittävällä tasolla. 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Syksyllä 2022 tehdyssä taustaselvityksessä noussut esille palveluvajetta erityisesti 7-17 –vuotiaiden neuropsykiatrisesti oireilevien osalta. On tunnistettu ns. väliinputoajien ryhmä, joka ei pärjää täysin perustason tuella, mutta ei täytä vielä myöskään erikoissairaanhoidon kriteereitä. Palveluvaje koskee sekä diagnostiikkaa että erityisesti hoitoa ja kuntoutusta. Perheiden näkökulmasta neuropsykiatriset palvelut ovat liian pirstaleisia, eivätkä huomioi riittävästi perhettä kokonaisuutena (esim. kun myös vanhemmalla ja/tai sisaruksilla nepsy-haasteita). Myös tuen jatkuvuudessa on puutteita, eivätkä siirtymät eritasoisten tai eri ikäryhmille tarkoitettujen palveluiden välillä ole riittävän sujuvia. Ammattilaisille palveluvaje näyttäytyy myös puutteellisena konsultaatiotukena ja muun muassa opiskeluhuollon palveluiden työntekijöillä kokemusta, että jäävät liian yksin neuropsykiatristen haasteiden tunnistamisessa ja tukemisessa. Selkeänä puutteena on tunnistettu myös se, että Etelä-Karjalan alueelta puuttuu neuropsykiatristen palveluiden kokonaisuutta koordinoiva taho ja eri ikäryhmät huomioiva palvelupolku.

Tavoiteltu muutos

Luomalla eri-ikäisten neuropsykiatrisia palveluita koordinoiva osaamiskeskus perusterveydenhuollon tasolle siirretään painopistettä varhaiseen tukeen ja kumuloituvien haasteiden ennaltaehkäisyyn. Tavoitteena on vahvistaa neuropsykiatristen haasteiden tunnistamista ja tukemista perustasolla. Eri toimijoiden koordinoidulla yhteistyöllä pyritään varmistamaan tarvittavat tutkimukset ja kuntoutus oikea-aikaisesti koko perhe huomioiden. Toimivien konsultaatiokäytäntöjen kautta perustason ammattilaiset saavat tukea omalle työlleen neuropsykiatristen haasteiden parissa.

Toteutussuunnitelma

Neuropsykiatrista osaamiskeskusta lähdetään rakentamaan ns. hybridimallin mukaisesti hyödyntämällä sekä olemassa olevia palveluita että ottamalla käyttöön uutta resurssia ja palveluita. Osaamiskeskus muodostuu jo olemassa olevan aikuisten neuropsykiatrian poliklinikan ja uuden perustettavan lasten ja nuorten neuropsykiatrisen tiimin ympärille. Suoran asiakastyön lisäksi se koordinoi alueen neuropsykiatrisia palveluita ja tarjoaa konsultaatiotukea perustason toimijoille.

Lasten ja nuorten neuropsykiatrinen tiimi toimii osana Kehityksellisiä palveluita palvellen koko Etelä-Karjalan aluetta ja tehden tarvittaessa myös jalkautuvaa työtä lapsen ja nuoren lähiympäristöön. Moniammatillisuutta hyödyntämällä pyritään vastaamaan riittävän kokonaisvaltaisesti perheiden ja heidän parissaan toimivien ammattilaisten tarpeisiin ja räätälöimään tuki yksilöllisesti yksilö- ja ympäristötekijät huomioiden. Keskiössä on lapsen toimintakyvyn kokonaisvaltainen arviointi ja tukeminen sekä lähiympäristön ymmärryksen ja selviytymiskeinojen vahvistaminen. Osaamiskeskusmallin mukaisesti tiimi kytkeytyy tiiviisti aikuisten palveluihin ja lähtee luomaan rakenteita ja käytäntöjä yhteiselle työlle eri-ikäisten palveluiden välillä.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Neuropsykiatrinen osaamiskeskus (Nepsy-osaamiskeskus) toimii perusterveydenhuollossa ns. 1,5 –kerroksen palveluna ennen raskaampia erityistason palveluita. Kohderyhmä on neuropsykiatrisesti oireilevat lapset, nuoret ja aikuiset lähiympäristöineen sekä tämän asiakasryhmän kanssa työskentelevät ammattilaiset. Varsinaisten kehityksellisten neuropsykiatristen häiriöiden (autismikirjon häiriö, ADHD, nykimishäiriöt) lisäksi kohderyhmään kuuluvilla voi olla lieväasteisempaa neuropsykiatrista oireilua tai epäilyä siitä. Osaamiskeskuksen palvelut kohdennetaan heille, joiden oireilu ei edellytä erikoissairaanhoidon tasoisia tutkimuksia ja hoitoa, mutta joille myöskään perustason tarjoama tuki ei ole riittävää. Asiakkaiden lisäksi merkittävä kohderyhmä on heidän parissaan toimivat ammattilaiset, jotka tarvitsevat konsultatiivista ohjausta oman työnsä tueksi.

Kehittämisen alkuvaiheessa painopiste on perusopetusikäisissä lapsissa ja nuorissa perheineen, sillä tämän kohderyhmän osalta palveluvaje on osoittautunut suurimmaksi. Kytkös aikuisten palveluihin tulee erityisesti tilanteissa, joissa myös vanhemmalla on epäiltyä tai jo todettua neuropsykiatrista oireilua. Vanhemman oma tuen tarve voi vaikuttaa merkittävästi lapselle tai nuorelle suunniteltujen tukitoimien vaikuttavuuteen ja edellyttää toimivaa yhteistyötä aikuisten ja lasten palveluiden välillä.  

Asiakkaita on kytketty selvitystyöhön asiakaskyselyiden ja kokemusasiantuntijahaastatteluiden kautta. Työntekijäkyselyissä ja – haastatteluissa sekä tapaamalla työryhmiä erilaisten työkokousten ja kehittämispäivien tiimoilta on saatu tietoa siitä, millaisina palvelu- ja kehittämistarpeet näyttäytyvät heidän asiakaskunnassaan ja mitä tarpeita ammattilaisilla itsellään on muun muassa konsultaatiotuen suhteen. Myös yksiköiden esihenkilöiltä on saatu arvokasta tietoa asiakaspalautteesta ja palvelujärjestelmän toimivuudesta kokonaisuutena.

Osaamiskeskustoiminnan käynnistämisessä hyödynnetään asiakaspalautetta ja kehittämistiimiin kytketään asiakasosallistuja, jolla on kokemusta laajasti sekä lasten että aikuisten palveluista.