Neuropsykiatrisen valmennuksen malli, Satakunnan hyvinvointialue (RRP, P4, I1)

Neuropsykiatrisen valmentajan koulutuksen suorittaneet hyvinvointialueen työntekijät hyödyntävät osaamistaan osana omaa työtään. Jos omat työntekijät eivät pysty vastaamaan tarpeeseen, täydennetään palvelua palvelusetelillä.

Toimintaympäristö

Kehityksellisten neuropsykiatristen häiriöiden tunnistaminen on kehittynyt 2000-luvulla, jonka seurauksena myös diagnosoinnin tarve on lisääntynyt. Vähintään 10% väestöstä kärsii neuropsykiatrisista oireista, jotka vaikuttavat päivittäiseen elämään. Neuropsykiatrisia piirteitä voi ilmetä myös henkilöillä, joiden piirteet eivät täytä diagnostisia kriteerejä. Tästä huolimatta piirteet vaikuttavat päivittäiseen elämään. Neuropsykiatrilla piirteillä olevat ihmiset ja perheet kokevat usein olevansa palveluissa väliinputoajia.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Satakunnan hyvinvointialueen strategiassa linjataan, että asiakkaita palvellaan yhdenvertaisesti ja kohdataan inhimillisesti. Neuropsykiatrisia piirteitä omaavista asiakkaista joka kolmas kokee, ettei saa varhaisen tuen palveluissa tarvitsemaansa apua (THL). Jotta neuropsykiatrisia piirteitä omaava asiakas voi olla yhdenvertainen yhteiskunnan jäsen ja palveluiden käyttäjä, tulee palvelurakennetta muokata vastaamaan tarvetta. Neuropsykiatrisen valmennuksen hyödyntäminen perustason palveluissa vastaa asiakkaiden palvelutarpeeseen sekä mahdollistaa asiakkaalle positiivisen ja hyödyllisen palvelukokemuksen.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Neuropsykiatrisia piirteitä omaavat asiakkaat ja heidän perheensä kokevat olevansa väliinputoajia palveluverkossa, eivätkä koe saavansa tarvitsemaansa apua. Tarpeena on vastata näiden asiakkaiden tarpeeseen, jotta he saavat arjen tuen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, oppivat pärjäämään piirteiden ja niiden mukana tuomien haasteiden kanssa ja jotta voidaan vähentää ongelmien kasaantumista ja raskaampien palveluiden tarvetta.

Toteutussuunnitelma

Mallinnetaan neuropsykiatrisen valmennuksen toteuttaminen osana sosiaali- ja terveyspalveluita.

Pilotoidaan neuropsykiatrista valmennusta osana perhekeskusten työntekijöiden työtä. Etsitään ammattiryhmät, joiden työhön valmennusprosessit sopivat.

Pilotoidaan neuropsykiatrista valmennusta osana sosiaalipalveluiden, työkyvyn tuen palveluiden sekä mielenterveys- ja päihdepalveluiden toiminnallisen kuntoutuksen ja asumispalveluiden työntekijöiden työtä. Kehitetään ryhmä- ja yksilövalmennusta ja etsitään oikeisiin palveluihin oikeilla tavoilla kiinnittyvää valmennusta.

Laaditaan neuropsykiatrisen valmennuksen palvelusetelikriteerit täydentämään omaa palvelutuotantoa.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Ensimmäisessä vaiheessa asiakkaana on 4-22 -vuotiaat lapset ja nuoret, joilla on neuropsykiatrisia piirteitä. Työskentely yltää myös heidän perheisiin ja lähiaikuisiin. Mallintamisen eri kehittämisvaiheissa hyödynnetään neuropsykiatrisen diagnoosin saaneista kokemusasiantuntijoista koottua kehittäjäryhmää. Toisessa vaiheessa asiakaskuntaan kuuluvat myös työikäiset asiakkaat sosiaalipalveluissa, työkyvyn tuen palveluissa sekä mielenterveys- ja päihdepalveluiden toiminnallisessa kuntoutuksessa ja asumispalveluissa.

Ideointi

Neuropsykiatrisen valmennuksen hyödyntäminen työmenetelmänä siitä hyötyville asiakkaille.

Idean valinta

Palvelun toteuttaminen omana palvelutuotantona. Oma palvelutuotanto on joustavampi ja kustannustehokkaampi vaihtoehto kuin palveluseteli tai ostopalvelu.

Ratkaisun testaaminen

Perhekeskusten pilotti 10/24-6/25, 7 pilottityöntekijää, joiden työpanos 4-21h / vko.

Aikuisten palveluiden pilotti 3-11/25, n. 20 pilottityöntekijää, joista kaikki eivät osallistu pilottiin koko ajan. Ryhmävalmennukset ajoittuu syksyyn 2025 ja yksilövalmennukset koko pilotin ajalle. Pilottiin varattava aika max 1pvä/vko/työntekijä.

 

Liitteet
Kokeilun tavoitteet

Kokeilulla tavoitellaan, että löydetään ne palvelut, joihin joko yksilö- tai ryhmämuotoinen neuropsykiatrinen valmennus soveltuu käytettäväksi työmenetelmänä.  Tavoitteena on myös löytää valmennuksen mahdolliset hyödyt ja haitat asiakkaalle sekä palvelujärjestelmälle.

Kokeilussa opittua

Perhekeskuksen pilotista on puolivälin palauteyhteenvedossa todettu, että omana palvelutuotantona toteutettu valmennus joustaa asiakkaan tarpeiden mukaan ketterämmin kuin ostopalvelu. Asiakkuudet voivat muodostua lyhyemmiksi kun on alunperin ajateltu, jos tavoitteet saavutetaan. Perhekeskuksen pilotissa onkin todettu, että varhaisen vaiheen nepsyvalmennus saattaa olla melko lyhyt, viiden kerran interventio lapselle ja tämän perheelle. Jo siinä ajassa voidaan saada ratkaisuja keskeisiin haasteisiin silloin, kun perhe on aktiivisesti työskentelyssä mukana.

Asiakkaat ovat hyvin motivoituneita neuropsykiatriseen valmennukseen ja työskentelyyn sitoudutaan hyvin.

Ratkaisun perusidea

Neuropsykiatrinen valmennus on ohjauksellinen menetelmä, jolla voidaan tukea asiakkaiden arjen taitojen vahvistumista. Parhaimmillaan valmennusta saadaan niistä palveluista, joihin asiakas on jo kiinnittynyt. Tämän vuoksi luodaan hyvinvointialueen palveluihin rakenteita, jotka mahdollistavat neuropsykiatrisen valmennuksen työotteeksi niiden asiakkaiden kanssa työskentelyyn, jotka hyötyisivät valmennuksesta.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Käyttäjäkokemus juurruttamistyön tueksi haetaan pilotoinneilla. Samaan aikaan koulutetaan neuropsykiatrisia valmentajia eri palveluihin.