Neuropsykiatrisen valmennuksen malli, Satakunnan hyvinvointialue (RRP, P4, I1)
Neuropsykiatrisen valmentajan koulutuksen suorittaneet hyvinvointialueen työntekijät hyödyntävät osaamistaan osana omaa työtään. Jos omat työntekijät eivät pysty vastaamaan tarpeeseen, täydennetään palvelua palvelusetelillä.
Kehityksellisten neuropsykiatristen häiriöiden tunnistaminen on kehittynyt 2000-luvulla, jonka seurauksena myös diagnosoinnin tarve on lisääntynyt. Vähintään 10% väestöstä kärsii neuropsykiatrisista oireista, jotka vaikuttavat päivittäiseen elämään. Neuropsykiatrisia piirteitä voi ilmetä myös henkilöillä, joiden piirteet eivät täytä diagnostisia kriteerejä. Tästä huolimatta piirteet vaikuttavat päivittäiseen elämään. Neuropsykiatrilla piirteillä olevat ihmiset ja perheet kokevat usein olevansa palveluissa väliinputoajia.
Satakunnan hyvinvointialueen strategiassa linjataan, että asiakkaita palvellaan yhdenvertaisesti ja kohdataan inhimillisesti. Neuropsykiatrisia piirteitä omaavista asiakkaista joka kolmas kokee, ettei saa varhaisen tuen palveluissa tarvitsemaansa apua (THL). Jotta neuropsykiatrisia piirteitä omaava asiakas voi olla yhdenvertainen yhteiskunnan jäsen ja palveluiden käyttäjä, tulee palvelurakennetta muokata vastaamaan tarvetta. Neuropsykiatrisen valmennuksen hyödyntäminen perustason palveluissa vastaa asiakkaiden palvelutarpeeseen sekä mahdollistaa asiakkaalle positiivisen ja hyödyllisen palvelukokemuksen.
Mallinnetaan neuropsykiatrisen valmennuksen toteuttaminen osana sosiaali- ja terveyspalveluita.
Pilotoidaan neuropsykiatrista valmennusta osana perhekeskusten työntekijöiden työtä. Etsitään ammattiryhmät, joiden työhön valmennusprosessit sopivat.
Pilotoidaan neuropsykiatrista valmennusta osana sosiaalipalveluiden, työkyvyn tuen palveluiden sekä mielenterveys- ja päihdepalveluiden toiminnallisen kuntoutuksen ja asumispalveluiden työntekijöiden työtä. Kehitetään ryhmä- ja yksilövalmennusta ja etsitään oikeisiin palveluihin oikeilla tavoilla kiinnittyvää valmennusta.
Laaditaan neuropsykiatrisen valmennuksen palvelusetelikriteerit täydentämään omaa palvelutuotantoa.
Ensimmäisessä vaiheessa asiakkaana on 4-22 -vuotiaat lapset ja nuoret, joilla on neuropsykiatrisia piirteitä. Työskentely yltää myös heidän perheisiin ja lähiaikuisiin. Kehittämistyön edetessä neuropsykiatrista valmennusta pyritään hyödyntämään myös työikäisten asiakkaiden palveluissa. Mallintamisen eri kehittämisvaiheissa hyödynnetään neuropsykiatrisen diagnoosin saaneista kokemusasiantuntijoista koottua kehittäjäryhmää. Toisessa vaiheessa asiakaskuntaan kuuluvat myös työikäiset asiakkaat sosiaalipalveluissa, työkyvyn tuen palveluissa sekä mielenterveys- ja päihdepalveluiden toiminnallisessa kuntoutuksessa ja asumispalveluissa.