Neuvis – Aikuisten sosiaalipalvelujen neuvonta ja ajanvaraus, Länsi-Uudenmaan hva (RRP, P4, I1)
Keskitetyssä neuvonnassa aikuisten sosiaalipalveluissa saa yhdellä yhteydenotolla ohjausta, neuvontaa ja tarvittaessa ajanvarauksen, viimeistään seuraavana arkipäivänä. Kartoitetaan asiakkaan tilanne ja ohjataan tarvittaessa palveluissa eteenpäin.
Merkittävin kehittämiseen vaikuttava muutos on ollut kehittämisen alkuvaiheessa kymmenen eri kunnan toimintatapojen yhdistäminen yhdeksi yhtenäiseksi hyvinvointialueen toimintamalliksi. Toimintamallin avulla yhdenvertaistetaan
asukkaiden palvelujen saavutettavuutta, sekä kohdennetaan resursseja tarkoituksenmukaisemmin.
Suunnittelun edetessä nousi keskiöön myös sote-uudistuksen mukana tuomat reunaehdot, joiden myötä on erityisesti korostunut resurssien järkevä käyttö, asiakasnäkökulmaa hukkaamatta. Hallituksen leikkaukset näkyvät jo nyt ja tulevat näkymään sosiaalipalveluiden asiakasryhmässä, sillä asumiseen ja toimeentuloon liittyvät kysymykset ovat palveluittemme keskiössä. Tästä syystä on ensiarvoisen tärkeää, että asiakkailla on yksi yhteydenoton kanava, mistä palvelu on tavoitettavissa.
Tarkoitus on, että asiakas saavuttaa yhdellä yhteydenotolla kontaktin, huolimatta asuinkunnastaan. Tavoitteena suunnittelussa on ollut kustannustehokkuus, luopua toimimattomista prosesseista ja myös siirtyä palveluvalikoissa etä- ja digipalveluihin.
Kehittämisessä on ollut mukana sosiaalipalveluiden lisäksi organisaation sisältä muiden palveluiden edustajia. Ilman kaikkien panosta ei eteneminen olisi ollut mahdollista. Suunnittelutyössä on ollut projekti- ja ohjausryhmä. Kokousten lisäksi pidettiin työpajoja, joissa työstettiin toimintamallia. Haasteena oli, että henkilöt tekivät kehittämistä oman työnsä ohella, ja sen vuoksi kehittämistyö jäi projektipäällikön lisäksi enemmälti parin innostuneen harteille. Tavoitteisiin päästiin määräajassa, joten voidaan todeta kaiken sujuneen lopulta hyvin.
Tavoitteena on, että pääosa yhteydenotoista ratkeaa neuvonnalla ja ohjauksella. Mikäli asiakkaan tilanne kuitenkin vaatii tarkempaa arviointia, hänet ohjataan joko kiireellisen tai kiireettömän palvelun piiriin.
Haasteena on, ettei muutosten seuranta ole vielä mahdollista järjestelmien vuoksi ja vaatisi työntekijöiltä manuaalista ”tukkimiehen kirjanpitoa” joissain tapauksissa. Sen vuoksi datan saamisen tavoite on myöhemmässä vaiheessa, kun hyvinvointialueelle saadaan yhteinen aptj-järjestelmä käyttöön. Seurantaa tullaan tekemään mm. määrälliset yhteydenotot, kuinka moni ratkeaa neuvonnalla ja ohjauksella, puhelinyhteydenotot, ajanvarausten toteutuminen ja peruuntuneet ajanvaraukset, minne asiakas on ohjattu, jos on ohjattu ja asiakkaan yhteydenoton syy, SHL-ilmoitusten määrät, toimeentulotukimäärät, asiakasmäärät (kokonaisuudessaan ja per työntekijä).
Ennen toimintamallin muutosta ja Neuviksen aloitusta tehtiin työpöytäselvitystä ja laskettiin mm. resurssilaskelmia, toimeentulotuki-, puhelu-, SHL-ilmoitusten ja asiakasmääriä. Kaikkia edellä mainittuja seurataan ja tarvittaessa tehdään muutoksia toimintamalliin, jos huomataan merkittäviä pullonkauloja jossain kohtaa prosesseja.
Palvelun kohderyhmänä ovat Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen asukkaat, jotka tarvitsevat tietoa tai ohjausta aikuisten sosiaalipalveluista. Keskitetty ohjaus ja neuvonta palvelee koko hyvinvointialueen asukkaita niin aikuissosiaalityön kuin työllistymistä edistävien ja kotoutumista tukevien sosiaalipalvelujen kysymyksissä.
Asiakasymmärrystä on kerrytetty asiakastyöpajoissa, havainnoimalla, haastattelemalla henkilöstöä, asettumalla asiakkaan asemaan sekä laatimalla asiakasprofiilit.
Vuonna 2023 Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella kehitettiin TSK-hankerahoituksen avulla aikuisten sosiaalipalveluihin toimintamallipohjaa, jonka pääpaino oli uudistaa palveluita keskittämällä resursseja ja sitä myötä neuvonta ja ohjauspalveluita asiakkaalle yhteen palvelukokonaisuuteen. Tätä kehittämistyötä on jatkettu RRP-hankerahoituksella.
https://innokyla.fi/fi/toimintamalli/ohjaus-ja-neuvonta-aikuisten-sosiaalipalveluissa