Ohjattu omahoito
Ohjattu omahoito on kaikkien sote-ammattilaisten työkalu yleisten mielenterveyden häiriöiden hoitamiseen ja mielen pulmatilanteiden ratkaisemiseen. Se on 1–3 kontaktikerran työskentelyjakso, jossa yhdistyvät asiakkaan itsenäinen työskentely ja ammattilaisen tuki.
Kun ohjattu omahoito otetaan käyttöön osana Terapiat etulinjaan -toimintamallia, se asettuu osaksi Terapianavigaattorin ja porrastetun hoitomallin tuottamaa ketjua. Ohjattu omahoito on tarkoitettu käytettäväksi perusterveydenhuollossa ja keskitetyissä mielenterveyspalveluissa, ja se sijoittuu porrastetun hoitomallin ensimmäiselle portaalle.
Lue lisää Terapiat etulinjaan -toimintamallin toimintaympäristöstä Innokylän Terapiat etulinjaan -kokonaisuudesta: Terapiat etulinjaan -toimintamalli | Innokylä (innokyla.fi)
Lue lisää Terapianavigaattorista: Hoidon tarpeen arviointi aikuisten palveluissa - Terapiatetulinjaan
Lue lisää porrastetusta hoitomallista: Porrastettu hoitomalli mielenterveyspalveluissa - Terapiatetulinjaan
Ohjattu omahoito on suunnattu sote-alan ammattilaisille, jotka kohtaavat työssään asiakkaita, joilla on mielenterveysongelmia.
Ohjatun omahoidon asiakaskohderyhmää ovat kaikki ihmiset, joilla on lieviä tai keskivaikeita mielenterveyden oireita ja jotka kykenevät itsenäiseen työskentelyyn. Hoidosta on hyötyä myös asiakkaille, jotka odottavat pääsyä intensiivisempiin hoitoihin.
Asiakasymmärrystä on kerrytetty kysymällä ammattilaisten ja asiakkaiden kokemuksia ohjatusta omahoidosta kyselyillä pilotoinnin aikana.
Hoidon vaikuttavuutta seurataan käyttämällä erilaisia oirekyselyitä ja kysymällä asiakkaalta hänen kokemuksiaan. Yleisesti käytettyjä mittareita ovat esimerkiksi PHQ-9 mielialaoireilun ja GAD-7 ahdistuneisuusoireilun seurantaan. Asiakkaan kokemusta saadusta hoidosta voidaan kartoittaa kysymällä häneltä esimerkiksi käytettyjen menetelmien sopivuudesta ja hyödyllisyydestä. Vaikuttavuuden seurantaan voi sisältyä myös toimintakyvyn tai elämänlaadun mittareita, ammattilaisen arvio asiakkaan tilanteesta tai tietoja esimerkiksi jatkohoidon tarpeesta.