Oivaltamisen foorumi -koulutuksellinen kokonaisuus nepsypiirteisten lasten, nuorten ja perheiden kanssa työskenteleville ammattilaisille

Oivaltamisen foorumi tarjoaa arjen tason tietoutta neuropsykiatrisista piirteistä sekä ammattilaisille mahdollisuuden vastaanottaa, jakaa ja ideoida yhdessä keinoja lasten, nuorten ja perheiden sujuvamman arjen tukemiseksi. 

 

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Oivaltamisen foorumi -koulutuksellinen kokonaisuus nepsypiirteisten lasten, nuorten ja perheiden kanssa työskenteleville ammattilaisille
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Oivaltamisen foorumi tarjoaa arjen tason tietoutta neuropsykiatrisista piirteistä sekä ammattilaisille mahdollisuuden vastaanottaa, jakaa ja ideoida yhdessä keinoja lasten, nuorten ja perheiden sujuvamman arjen tukemiseksi. 

 

Toteutuspaikka
Pohjois-Karjalan hyvinvointialue
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Pohjois-Karjalan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA)

Tekijä

Noora Alm

Luotu

29.02.2024

Viimeksi muokattu

15.03.2024
Ratkaisun perusidea **

Oivaltamisen foorumi tarjoaa arjen tason tietoutta neuropsykiatrisista piirteistä sekä kasvatuksellisen kuntoutuksen menetelmiä ja keinoja nepsypiirteisten lasten, nuorten ja heidän perheidensä parissa työskenteleville ammattilaisille. Tavoitteena on perheperustaisen työskentelytavan vahvistaminen.

Oivaltamisen foorumissa osallistujat pääsevät jakamaan omia ja ideoimaan yhdessä uusia keinoja tukea lasten, nuorten ja perheiden sujuvampaa arkea. Oivaltamisen foorumissa painottuu ammatillisen osaamisen vahvistaminen – jokaisen ammattilaisen työpanos perheiden hyväksi on arvokas. 

Toimintaympäristö **

Oivaltamisen foorumin tapaamiset ovat toteutuneet lähi- ja etätapaamisina. 

Koulutuksen lähipäiviä on pidetty Perpe-keskuksen ja yhteistyökumppanien tiloissa.

Tiedottamisesta ja ilmoittautumisesta päävastuu on ollut Siun sotella ja toteutuksesta on vastannut Perpe-keskus.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Oivaltamisen foorumi on kehitetty lasten, nuorten ja perheiden kanssa työskenteleville ammattilaisille, jotka kohtaavat työssään neuropsykiatrisia piirteitä omaavia lapsia, nuoria ja heidän perheitään.

Tavoitteena on teoriatiedon lisääminen, kokemusten jakaminen, parempi ymmärrys neuropsykiatrisia piirteitä kohtaan, perheiden kohtaaminen sekä yhteisten ideoiden ja oppien jakaminen ammattilaisten kesken.

Oivaltamisen foorumiin osallistuminen on maksutonta ja ennakkoilmoittautuminen on toteutunut Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen Siun Soten Onni-koulutuskalenterin kautta.

Oivaltamisen foorumin toteutus ja menetelmät pohjautuvat pedagogisiin ratkaisuihin. Näihin kuuluvat muun muassa osallistava oppiminen, jatkuva arviointi ja vertaisoppiminen.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Osallistujat ovat sosiaali-, terveys- ja opetusalan sekä järjestökentän ammattihenkilöitä. 

Lähtöajatuksena on, että motivaatio oman työn kehittämiseen ja koulutukseen osallistumiseen on suuri, koska koulutukseen hakeutuminen on vapaaehtoista. 

Motivaation löytäminen ja ylläpitäminen ovat suuressa roolissa koko koulutuksen ajan. Motivaation ylläpitämistä vahvistavana tekijänä on omaa osallistumista ohjaavan tavoitteen löytäminen ja sen jatkuva reflektoiminen prosessin aikana. 

Osallistujan on sitouduttava koulutuskokonaisuudessa lähi- ja etäkoulutukseen.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Oivaltamisen foorumin toimintamalli on ollut suosittu kokonaisuus, jota on kuvailtu innostavaksi ja intensiiviseksi. 

Positiivisesti esiin ovat nousseet ryhmässä toimiminen, oman osaamisen vahvistaminen ja ymmärryksen lisääntyminen neuropsykiatrisista piirteistä.

Kehittämisen kohteina esiin ovat nousseet aikataulut, kokonaisuuden kesto, haasteelliset oppimistehtävät, ohjeistus sekä työn ja koulutuksen yhteen sovittamisen haasteet.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Oivaltamisen foorumin kehittämistyön aikana olemme havainneet toimiviksi:

  • lähipäivät
  • vertaistuki ja työmenetelmien jakaminen
  • riittävän ajan huomiointi kannattelevaan prosessiin ja oivalluksiin
  • sisältöjen rakentaminen osallistujalähtöiseksi
  • jatkuvan palautteen kerääminen ja hyödyntäminen
  • konkreettisuus ja käytännön vinkkien antaminen työelämään

Tämän tyylistä työskentelymallia voi soveltaa myös muihin tarkoituksiin eri teemoilla.

Kansikuva
Honkalampi-säätiön Perpe-keskuksen logo turkoosilla värillä.

Kehittämisen vaihe

icon/bulb Created with Sketch. Kehitteillä

Aihealueet

Kohderyhmä