OK-kokemusasiantuntijakoulutus
Kokemusasiantuntijakoulutusmallin kehittäminen opioidikorvaushoidossa oleville. Malli kehitetään koulutukseen osallistuvien sekä Seurakuntaopiston työntekijöiden yhteistyönä.
Opioidikorvaushoidossa oleville tarkoitettua kokemusasiantuntijakoulutuksen malli jalkautetaan osahankkeiden kautta oppilaitoksiin, jotka toteuttavat mallin mukaisen kokemusasiantuntijakoulutuksen. Tämä osaltaan varmistaa koulutusten laadun, tuo pysyvyyttä, samalla varmistaen toimijoiden määrää ja toiminnan jatkuvuutta. Koulutus on luotu yhdessä OK-hankkeen hankekehittäjien kanssa.
Kts. liite Näkökulmataulukko
Kts. otsikko VINKIT TOIMINTAMALLIN SOVELTAJILLE
Kehittäjät: OK-osahankkeista tulleet kokemusasiantuntijakoulutukseen valitut osallistujat sekä Seurakuntaopiston hanketyöntekijät.
Vastuuhenkilön yhteystiedot: Marianna Kultalahti, marianna.kultalahti@seurakuntaopisto.fi, 044 299 0676, hannaleena.hurri@gmail.com.
Opiskelijoiden oppimisvalmiudet lisääntyvät koulutusprosessin aikana.
Oppimismotivaatio herää ja mahdollisuudet päästä opiskelemaan lisääntyvät.
Koulutus antaa käsityksen kokemusasiantuntijuudesta sekä työvälineitä siinä toimimiseen. Näkökulma siirtyy subjektiivisesta objektiivisempaan.
Vuorovaikutustaidot paranevat.
Koulutukseen osallistuneiden asenteet esim. viranomaisia kohtaan paranevat. Koulutus lisää oppilaitoksissa tietämystä opioidikorvaushoidosta sekä vähentää heihin kohdistuvia ennakkoluuloja. Opioidikorvaushoidossa olevien mahdollisuudet päästä opiskelemaan paranevat.
Kokemusasiantuntijatoiminnasta kiinnostuneille opioidikorvaushoidossa oleville, joilla ei ole akuuttia päihde- tai mielenterveyshäiriötä ja heidän elämäntilanteensa mahdollistaa koulutukseen sitoutumisen. Hoitotasapainon on oltava vakaa eikä oheiskäyttöä voi olla. Koulutukseen osallistuvilla on oltava edellytykset toimia kokemusasiantuntijana yhteistyössä ammattilaisten kanssa.
Kokemusasiantuntijoita tarvitaan mukaan palveluiden suunnitteluun, kehittämiseen ja arviointiin. Kokemusasiantuntijatoiminta tarjoaa välineitä järjestelmien muuttamiseen ja kehittämiseen, ongelmien ratkaisemiseen ja aidon osallisuuden toteutumiseen. Vaikka koulutus ei ole osa hoitoa, koulutuksen käyneet kertoivat koulutuksen vahvasta kuntouttavasta ja toimintakykyä lisänneestä elementistä. Oppilaitoksessa toteutetun koulutuksen käyminen vahvisti opiskelutaitoja ja rohkaisi osallistujia hakeutumaan jatko-opintojen, kuten ammatillisten perustutkintojen pariin.
Korvaushoidossa oleville tarkoitetulla koulutuksella pyritään laajentamaan kokemusosaamisen näkökulmia koskien opioidikorvaushoitoa, viedä kokemusasiantuntijuutta korvaushoitoon ja vahvistaa sen paikkaa palvelujärjestelmässä, asiakkuudessa, kuntoutumisessa ja toipumisessa. Työ- ja opiskeluelämään pääsy on toisinaan haastavaa korvaushoidossa oleville säännösten, lakien ja puutteellisen tiedon koskien korvaushoitoa vuoksi, koulutus voi toimia väylänä työ- ja opiskeluelämään.