Ohjausryhmän kokoukset ovat yleensä hankkeen tilannekatsauksia, joissa ohjausryhmän edustajilla on mahdollisuus kysyä ja tarkentaa kuulemaansa. Kokemusasiantuntijoiden osallisuus jää helposti muodolliseksi, ellei kokemusasiantuntijoilla ole myös muita tapoja vaikuttaa kehittämistyöhön. Esimerkiksi Satakunto- ja Sataduunia-hankkeissa yhteiskehittämistä tehtiin kokemusasiantuntijoiden kanssa ohjausryhmän kokousten lisäksi.
Hanke tai muu kehittämisryhmä organisaatiossa voi edistää osallisuutta ja osallistumista.
- Hyvä valmistautuminen ennen kokousta: keskustellaan ja käydään asiat läpi kokemusasiantuntijan kanssa. Pohdinta käsittelyssä olevista asioista.
- Valmistautuessa kannustetaan tuomaan kokemusasiantuntijan omat ajatukset esiin. Kokouksessa ei välttämättä tule kaikki tärkeät huomiot nopeasti mieleen.
- Kokouksessa voi olla tukihenkilö kokemusasiantuntijoiden rinnalla rohkaisemassa ja opastamassa tarvittaessa.
- Esimerkki kokemusasiantuntijoiden vaikuttamismahdollisuuksista: Satakunto -hankkeessa (ESR 2017–2020) ohjausryhmän toimintaan osallistuneet kokemusasiantuntijat arvioivat saaneensa aidosti tärkeää kokemustietoa mukaan kehittämistyöhön. Lisäksi yhteinen ymmärrys asiakaskohderyhmän tilanteista lisääntyi ja kaikki osallistujat saivat kokemusta kokemustiedon hyödyntämisestä.
KEHITTÄJÄT
Tässä kuvattu ja Sokran toimesta arvioitu toimintamalli perustuu Satakunto- (ESR 2017–2020) ja Sataduunia- (ESR 2019–2022) -hankkeiden kehittämistyöhön.
Hankkeiden toteuttajat: Satakunnan kunnat ja sairaanhoitopiiri sekä yhteistyötahot.
Yhteyshenkilöt: Minna Viinamäki, etunimi.sukunimi@satasairaala.fi, Tiia Nieminen, etunimi.sukunimi@satasairaala.fi
Tämä toimintamallikuvaus on työstetty yhteystyössä edellä kuvattujen hankkeiden ohjausryhmissä toimivien kokemusasiantuntijoiden kanssa.
SAMANKALTAISTA TOIMINTAA ON KEHITETTY MYÖS
Osallisuutta moniammatillisesti – OSMO-hankkeessa (ESR 2018–2020), Seinäjoen kaupunki, Etelä-Pohjanmaan maakunta
Osmo-hankkeessa tehtiin yhteistyötä kuntien sosiaali-, terveys- ja työllisyyspalveluiden kehittäjäasiakkaiden sekä Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin koulutettujen kokemusasiantuntijoiden kanssa. Kehittäjäasiakkaiden ja kokemusasiantuntijoiden yhteiseksi nimittäjäksi vakiintui kokemustoimija-käsite. Hankkeen omissa rakenteissa kokemustoimijat olivat mukana ohjausryhmässä ja alueellisissa kehittäjäryhmissä jäseninä sekä eri koulutustilaisuuksissa puheenvuoron pitäjinä. Koulutetut kokemusasiantuntijat olivat mukana alueellisesti pilotoiduissa asiakasryhmissä vertaisohjaajina ja yksilötyössä sosiaalisena tukena.
Osmo-hankkeessa kokemustoimijoita pyydettiin arvioimaan hanketta kokemustoimijoiden näkökulmasta. Kokemustoimijat kertoivat toiminnan vahvistaneen omaa osaamista ja arvostetuksi tulemista. Hankkeen avulla kokemusasiantuntijatoimintaa on tehty näkyväksi ja osaamista on onnistuttu viemään uusiin yksiköihin.
Osmo-hankkeen -verkkosivut
Satakulttuuria-hankkeessa (Sosiaali- ja terveysministeriön terveyden edistämisen määräraha 2020–2022), Satakunta, Satakunnan kunnat ja sairaanhoitopiiri sekä yhteistyötahot
Satakulttuuria-hankkeen tavoitteena on lisätä sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakkaiden hyvinvointia ja terveyttä kulttuurin keinoin. Kohderyhmään kuuluville järjestetään mahdollisuuksia osallistua kulttuurielämyksiin ja kulttuurin tuottamiseen. Hankkeessa luodaan uusia yhteistyömahdollisuuksia sekä vahvistetaan ennestään toimivia ratkaisuja kulttuurin ammattilaisten kanssa. Satakulttuuria-hankkeessa kokemusasiantuntijat ovat osallistuneet hankkeen alusta alkaen ohjausryhmän kokouksiin.
Satakulttuuria-hankkeen sivut