Osatyökykyisille tie työelämään (OTE), Polut hoitoon ja kuntoutukseen

Polut hoitoon ja kuntoutukseen –osahanke oli osa STM:n Osatyökykyisille tie työelämään (OTE) -kärkihanketta 2016-2018.

 

Toimintaympäristö

Polut hoitoon ja kuntoutukseen

Osatyökykyiset henkilöt eivät ole saaneet aikaisemmin riittävästi tukea palveluista eikä palveluita ole tarjottu aina oikea-aikaisesti. Sosiaali- ja terveysministeriön OTE-kärkihankkeessa tavoiteltiin muutosta tähän. 

Kehitetyt ja kokellut kuusi toimintamallia kattavat sekä työssä olevat, työhön palaavat että töihin pyrkivät osatyökykyiset.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Osatyökykyisellä tarkoitetaan henkilöä, jolla on osittainen työkyky. Osatyökykyisyys on yksilöllistä ja voi olla tilapäistä. Työkyky voi olla alentunut esimerkiksi vamman tai  pitkäaikaissairauden vuoksi. Työkyky on voinut alentua myös pitkän työttömyyden tai elämänkriisin aikana. 

Suomessa 1,9 miljoonalla työikäisellä on jokin sairaus tai vamma. Heistä noin 600 000 kokee, että sairaus tai vamma vaikuttaa heidän mahdollisuuksiinsa työllistyä tai jatkaa nykyisessä työssä. Osatyökykyisellä on kasvanut riski jäädä työttömäksi tai työllistyä lainkaan. Lisäksi töihin palaaminen voi olla vaikeaa. 

Ratkaisun perusidea

Polut hoitoon ja kuntoutukseen

Polut hoitoon ja kuntoutukseen –osahanke oli osa STM:n Osatyökykyisille tie työelämään (OTE) -kärkihanketta 2016-2018.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Toimintamalleja kehitettäessä työkyvyn tuen palveluketjut pyrittiin vakiinnuttamaan sekä nivomaan olemassa oleviin jo toimiviin hoito- ja kuntoutuspolkuihin. Yksittäisten ja satunnaisten palveluiden sijaan etsittiin toimenpiteitä ja palveluja moniammatillisesti. Työkyvyn tuen toimijoiden kesken rakennettiin yhteistyökäytäntöjä. Työpaikkoja tuettiin työn mukauttamiseen liittyvien ratkaisujen tekemiseen. Toimintamalleja kehitettiin kuudessa alueellisessa kokeilussa. Kokeilut tukivat sote- ja maakuntauudistuksen toimeenpanoa.

Toimintamallit on tarkoitettu työvälineeksi ammattilaisille, jotka työskentelevät esimerkiksi sosiaali- ja terveysalalla, työterveyshuollossa, työ- ja elinkeinopalveluissa, oppilaitoksissa, Kelassa, vakuutusalalla, työpaikoilla tai kuntoutuspalveluissa. Ne on luotu yhteistyössä alan keskeisten toimijoiden kanssa.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Työkyvyn tuen palvelupolku -verkkokoulutus

Polut hoitoon ja kuntoutukseen -osahankkeessa tuotettiin Työkyvyn tuen palvelupolku -verkkokoulutus.
Tulossa uusi korvaava koulutus (tilanne 14.3.2023).

Työkyvyn tuen palvelupolku on tarkoitettu ammattilaisille, jotka työssään edistävät työkykyä. Tavoitteena on tukea työllistymistä tai työssä jatkamista. Tämän avoimen ja maksuttoman verkkokoulutuksen kautta opit mistä työkyvyn tuen palvelupolku koostuu ja mitä hyötyä työkyvyn tukemisesta on. Voit viedä oppimaasi käytännön työhösi ja tukea tätä kautta entistä paremmin asiakkaasi työkykyä.

Polut hoitoon ja kuntoutukseen  -hankkeessa tuotetut kuuden alueellisen kokeilun posterit, loppuraportit ja hankekuvaukset

  • OTE Maakunnassa, Polut kuntoon, Kainuu 
  • Rivakka Ote, Uusimaa 
  • Satakunnan polut hoitoon ja kuntoutukseen -kokeiluhanke, Satakunta 
  • Saumaton hoito- ja kuntoutuspolku työikäisille, Keski-Suomi  
  • Toimintakykykeskus maakunnalliseen soteen - osatyökykyisen polut työkykyyn, työhön ja työllisyyteen (TOIKE), Pirkanmaa, Satakunta (posteri, loppuraportti ja hankekuvaus tulossa)
  • Uusi suunta työelämään -hanke, Oulu (posteri vielä tulossa)
Liitteet