Päihde- ja mielenterveyspalveluiden palvelurakenteen kehittäminen, Vantaan ja Keravan hyvinvointialue (RRP, P4, I1)

Kehittämistyön tarkoituksena on uudistaa hyvinvointialueen päihde- ja mielenterveyspalveluiden palvelurakenne ja tukea sen käyttöönottoa, sisältäen mm. uusien yksiköiden käynnistämisen ja vanhojen yksiköiden toimintojen uudelleenjärjestelyn.

Toimintaympäristö

Toimintaympäristönä toimii Vantaan ja Keravan hyvinvointialue. Uudistus koskee päihde- ja mielenterveyspalveluiden tehtäväaluetta, mutta tiivis yhteys terveysasemiin ja sosiaalipalveluihin on olennainen, sillä päihde- ja mielenterveystyö kytkeytyy vahvasti osaksi muuta palvelukokonaisuutta.

Kehittämistä ohjaavat sekä alueelliset että kansalliset linjaukset. Keväällä 2024 alueella tehtiin päätös matalan kynnyksen mielenterveys- ja päihdeasemien käynnistämisestä valittujen terveysasemien yhteyteen, mikä on ohjannut palvelurakenteen uudistusta. Myös valtakunnallisesti painotetaan matalan kynnyksen palveluiden vahvistamista sekä tiedolla johtamista. Tietoa on tarve kerätä suunnitelmallisesti ja rakenteellisesti palvelujen suunnittelun ja kehittämisen tueksi.

Lisäksi mielenterveys- ja päihdepalvelujen tarve on kasvanut. THL:n mukaan mielenterveyden häiriöt ovat yleisin työkyvyttömyyden syy, ja päihteiden aiheuttamat haitat ja kuolemat ovat lisääntyneet.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Mitkä asiat vaikuttivat muutoksen taustalla?

  • Palveluverkkosuunnitelma (VAKE) - Tulevaisuuden visiossa matalan kynnyksen päihde- ja mielenterveyspalvelut toimivat kolmessa toimipisteessä terveysasemien yhteydessä.
  • Uudistusohjelman päälinjauksia (VAKE) - Palveluprosessien uudistaminen saatavuuden ja saavutettavuuden parantamiseksi. ​Palveluvalikon tehostaminen ja kustannusvaikuttavien tuotantotapojen tunnistaminen ja valitseminen tuotantotapa-analyyseja hyödyntäen.​
  • Mielenterveys- ja päihdelainsäädäntö uudistui 1.1.2023 - Lainsäädännön uudistuksen tavoitteena on selkeytetään sosiaalihuollon ja terveydenhuollon rooleja mielenterveys-, päihde- ja riippuvuustyössä ja –hoidossa sekä vahvistetaan niiden yhteensovittamista ja toimivien palvelukokonaisuuksien muodostumista. Tavoitteena on myös yhdistää mielenterveyteen ja päihteisiin sekä riippuvuuksiin liittyvät palvelut aikaisempaa selkeämmin osaksi muuta sosiaali- ja terveydenhuoltoa.
Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Asiakasnäkökulma:
Asiakkaiden kannalta on tärkeää, että palveluun pääsee nopeasti ja mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Tämä voi ehkäistä ongelmien syvenemistä ja vähentää raskaampien palvelujen tarvetta. On myös tärkeää, että asiakas kokee saavansa apua juuri siihen asiaan, jonka vuoksi on hakeutunut palveluun.

Palvelujärjestelmä on monelle vaikeasti hahmotettava, eivätkä asiakkaat aina tiedä, mistä hakea apua tai mitä palveluja on saatavilla. Tämän vuoksi selkeät ja riittävät reitit palveluihin hakeutumiseksi ovat tarpeen. Palveluiden saatavuus ja palveluprosessin läpinäkyvyys auttavat asiakasta hahmottamaan, miten oma asia etenee ja mitä seuraavaksi tapahtuu.

Osalla asiakkaista on samanaikaisesti sekä mielenterveys- että päihdehaasteita, mikä edellyttää palveluilta yhteensovittamista ja toimivaa yhteistyötä mahdollisimman vähillä siirtymillä ja päällekäisillä arvioinneilla. 

Ammattilaisnäkökulma:
Ammattilaiset haluavat tukea asiakkaita mahdollisimman hyvin ja tarjota vaikuttavaa apua asiakkaan tarpeiden mukaisesti. Tämä edellyttää selkeitä työskentelyrakenteita, toimivia yhteistyökäytäntöjä ja ajantasaista tietoa palveluista ja vastuista. Ammattilaiset tarvitsevat riittävät työvälineet ja osaamisen, jotta he voivat tehdä työtä sujuvasti ja asiakaslähtöisesti. Työn mielekkyyden ja motivaation kannalta on tärkeää, että ammattilaisilla on mahdollisuus osallistua oman työn ja yhteisten toimintatapojen kehittämiseen.

Organisaationäkökulma:
Organisaatiouudistuksen tavoitteena on parantaa palvelujen vaikuttavuutta ja sujuvuutta. Tavoitteiden toteutuminen edellyttää, että yksiköt muodostavat toimivan ja yhtenäisen palvelukokonaisuuden yhteistyössä toistensa kanssa. Tämä edellyttää toimivia ohjausperiaatteita sekä selkeitä vastuita ja prosesseja, jotka tukevat asiakkaan palvelujen sujuvuutta yli yksikkörajojen.

Yhteiskunnallinen näkökulma:
Mielenterveys- ja päihdeongelmien ennaltaehkäisy ja varhainen hoito ovat sekä inhimillisesti että taloudellisesti kestäviä ratkaisuja. Selkeä ja sujuva palvelukokonaisuus voi vähentää hoidon viivästymistä, pienentää erikoissairaanhoidon ja laitospalveluiden tarvetta ja tukea väestön hyvinvointia sekä toimintakykyä.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Terveysasemapalveluiden johtoryhmä

  • Vastaa uudistuksen strategisesta ohjauksesta
  • Tekee päätökset uudistuksen tavoitteista, suuntaviivoista ja resursoinnista
  • Seuraa uudistuksen kokonaisetenemistä

Päihde- ja mielenterveyspalveluiden kehitysryhmä

  • Suunnittelee ja koordinoi uudistuksen käytännön toteutusta
  • Aikatauluttaa kehittämistehtävät ja arvioi osallistujatarpeet eri kokonaisuuksiin
  • Määrittelee uudistuksen seurannan tiedontarpeet ja kokoaa mittarit
  • Tiedottaa uudistuksen etenemisestä ja tukee sisäistä viestintää
  • Toimii linkkinä strategisen johdon ja käytännön toiminnan välillä

Päihde- ja mielenterveyspalveluiden ammattilaiset

  • Osallistuvat sovitusti kehittämistyöhön, esimerkiksi työpajoihin, kehittämiskokouksiin tai kyselyihin
  • Tuovat esiin arjen työn näkökulmia, kehittämistarpeita ja ratkaisuideoita
  • Sitoutuvat sovittuihin kehittämistoimenpiteisiin ja edistävät uuden toimintamallin käyttöönottoa omassa työssään

Lisäksi erilaisiin työpajoihin ja kehittämiskokouksiin on ollut kutsuttuna terveysasemien ja sosiaalipalveluiden henkilökuntaa. Palvelurakenteen uudistamisen suunnittelussa ja käyttöönotossa oleellinen yhteistyötaho on ollut myös hyvinvointialueen sisäisen tietohallinnon asiantuntijat sekä Oy Apotti Ab.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Palvelurakenneuudistuksen suunnittelu- ja käyttöönottovaiheessa ei aikataulusyistä ehditty kerryttämään ideaalilla tavalla asiakasymmärrystä kehittämistyön tueksi. Laajempi asiakaskokemusten ja -tarpeiden selvitystä on tarkoitus tehdä syksyn 2025 aikana.

Muiden kehittämien ratkaisujen hyödyntäminen

Mielenterveys- ja päihdeasemien matalan kynnyksen palvelua on pilotoitu erillisenä kehittämiskokonaisuutena Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella: Matalan kynnyksen mielenterveys- ja päihdepalvelu terveysasemalla, Vantaan ja Keravan HVA (RRP, P4, I1) | Innokylä

Kokeilussa opittua

Koska kyseessä on ollut iso organisaatiotasoinen muutos, sen läpivieminen ja käyttöönotto on vaatinut paljon valmistelua. 

Nostoja Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen päihde- ja mielenterveyspalveluiden uudistuksen läpiviemiseen liittyen:

Aikataulun ennakointi

  • Käyttöönoton kannalta oleellisia kokonaisuuksia, kuten asiakastietojärjestelmä, tila- ja henkilöstöratkaisut, lähete- ja ohjauskäytännöt sekä yksiköiden palveluvalikot, oli vietävä eteenpäin osittain samanaikaisesti. Kehittämistyön järjestys määräytyi osin teknisten ja yhteistyökumppaneiden aikataulujen mukaan: asiakastietojärjestelmän rakentaminen oli aloitettava ensin, ja palvelukokonaisuuksien kehittäminen eteni sen rinnalla, joka osittain haastoi suunnittelutyötä.
  • Jos jollekin aiheelle on varattu liian vähän suunnitteluaikaa, tiukkaan aikatauluun voi olla jälkeenpäin vaikea mahduttaa jatkosuunnitteluaikoja, koska yhtä aikaa pitää viedä eteenpäin monta käyttöönoton kannalta oleellista asiaa.

Uudistuksen seuranta

  • Kokonaisuuden organisointi ja hahmottaminen edellyttää selkeitä rakenteita ja järjestelmällistä tehtävien seurantaa sekä vastuiden jakamista (esimerkiksi Plannerin tai Excelin avulla).

Yhteisen ajan kalenterointi 

  • Kehittämisvaiheessa, joka kesti noin vuoden, kalenteroitiin viikoittain yksi seurantakokous ja kaksi työstöaikaa. Tämä mahdollisti kehittämistyön kannalta keskeisten henkilöiden osallistumisen ja asioiden mahdollisimman sujuvan eteenpäin viemisen.
  • Syksyllä 2024 järjestettiin eri kokoisia kehittämispäiviä ja työpajoja, joissa oli laajempi osallistujajoukko.

Tiedottaminen

  • Suuressa organisaatiossa tiedon välittäminen edellyttää toistoa ja monikanavaista viestintää.
    • Päihde- ja mielenterveyspalveluide henkilöstölle toimitettiin kahden viikon välein sähköinen tiedote sekä järjestettiin erillisiä Teams-infotilaisuuksia. Lisäksi muutoksista viestittiin muille palvelualueille ja yhteistyökumppaneille infotilaisuuksien, verkkosivujen ja intran kautta. 
  • Tiedottamista tarvitaan eri kohderyhmille eri tavoin: sisäisesti henkilöstölle ja johdolle, ulkoisesti yhteistyökumppaneille ja sidosryhmille. Tiedottamisen tarve jatkuu myös käyttöönoton jälkeen.
Ratkaisun perusidea

Toimintamallin tavoitteena on siirtää päihde- ja mielenterveyspalveluiden painopistettä aikaisempaan vaiheeseen vahvistamalla palveluihin hakeutumisen reittejä ja nopeuttamalla hoitoon pääsyä. Oikea-aikaisella, näyttöön perustuvalla tuella voidaan ehkäistä ongelmien pitkittymistä ja vähentää raskaampien palvelujen tarvetta.

Tämän tueksi hyvinvointialueelle perustettiin kolme mielenterveys- ja päihdeasemaa terveysasemien yhteyteen. Niiden toimintaan sisältyy ajanvaraukseton vastaanotto, lyhyet hoitojaksot ja tukikäynnit sekä korvaushoito.

Samalla mielenterveys- ja päihdepalvelut fuusioitiin yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Aiemmin erilliset päihde- ja mielenterveyspalvelut yhdistettiin kahdeksi terapia- ja kuntoutusyksiköksi.

Lisäksi sosiaali- ja terveysneuvontapiste Vinkkari muutti samoihin tiloihin nykyisen korvaushoitoyksikön kanssa. Samalla Vinkkarin aukioloaikoja laajennettiin, ja yksikkö aloitti korvaushoidon toteuttamisen. Vinkkarissa vahvistettiin myös yhteisöllistä Olkkari-toimintaa, joka tukee osallisuutta ja palveluihin kiinnittymistä.

Liitteet
Kuva
VAKE PMP Organisaatiouudistus 2025
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Toimintamallin käyttöönotto ja vakiinnuttaminen edellyttävät suunnitelmallista valmistelua, selkeitä rakenteita sekä riittäviä resursseja. Alla on koottuna mallin käyttöönoton ja toimivuuden kannalta keskeiset ehdot ja toimenpiteet eri vaiheissa:

Valmisteluun liittyvät tehtävät:

  • Kokonaisuuden hahmottaminen ja kehittämiskokonaisuuden pilkkominen hallittaviin osiin
  • Palvelukokonaisuuksien ja niiden rajapintojen hahmottelu sekä toiminnan raamituksen määrittely
  • Teknisten ratkaisujen (esimerkiksi tietojärjestelmien ja tiedonkulun) tarpeiden tunnistaminen
  • Kehittämistyön suunnitelman ja aikataulun laatiminen
  • Kehitystyön vastuiden jakaminen ja tarvittavien henkilöiden nimeäminen
  • Osaamisen ja koulutustarpeiden kartoitus

Käyttöönottoon liittyvät tehtävät

  • Yhteisten toimintamallien ja ohjeiden kokoaminen, hyväksyntä ja julkaisu uuden toiminnan käynnistymisen tueksi
  • Esihenkilöiden tuki henkilöstölle muutoksen eri vaiheissa
  • Säännöllinen ja kohdennettu viestintä uudistuksen sisällöistä, aikatauluista ja tavoitteista
  • Ajantasaisen materiaalin ja ohjeiden kokoaminen helposti saavutettavaan paikkaan (esim. Teams, intra)
  • Henkilökunnan perehdytykselle riittävän ajan varaaminen

Vakiinnuttamiseen liittyvät tehtävät

  • Seuranta- ja arviointitiedon hyödyntäminen vakiinnuttamisen aikana: tarvittaessa tarkennukset ja muutokset toimintamalleihin
  • Viestintä toiminnan käynnistymisestä ja sen ensimmäisistä havainnoista ja vaikutuksista
  • Mahdollisuus palautteeseen ja kommentointiin osana jatkuvaa kehittämistä
  • Valmius tunnistaa ja huomioida käytännössä esiin nousevat tarkennustarpeet ja kehittämiskohdat
Liitteet
Kuva
pmp uudistus aikajana
Vinkit toimintamallin soveltajille

Toimintamallin keskeisiä periaatteita ja ratkaisuja, kuten ensilinjan palvelujen vahvistamista, palvelujen fuusioimista tarkoituksenmukaisiksi kokonaisuuksiksi sekä maantieteellistä saavutettavuuden parantamista, voidaan soveltaa myös muissa toimintaympäristöissä.

Kokonaispalvelurakenne on kuitenkin suunniteltu Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen palvelutuotannon ja organisaation erityispiirteiden mukaan. Siksi vastaavanlaista rakennetta ei voi siirtää suoraan käyttöön toisessa kontekstissa. Jokaisella organisaatiolla on omat reunaehtonsa esimerkiksi resurssien, järjestelmien ja toimipisteiden osalta.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Uusi päihde- ja mielenterveyspalveluiden palvelurakenne otettiin käyttöön 7.3.2025. Uudistuksella on pyritty parantamaan palveluiden saatavuutta, saavutettavuutta ja sujuvuutta. Keskeiset tulokset:

1. Uusi palvelurakenne otettiin käyttöön
Kolme mielenterveys- ja päihdeasemaa sekä kaksi terapia- ja kuntoutusyksikköä on käynnistetty uutena tai fuusioituna toimintana. Lisäksi sosiaali- ja terveysneuvontapiste Vinkkari muutti uusiin tiloihin korvaushoitoyksikön kanssa ja yhteisöllistä toimintaa on vahvistettu.

2. Palveluiden saatavuuden parantuminen
Aukioloaikoja on laajennettu merkittävästi:

  • Ajanvarauksettomien vastaanottojen ja puhelinpalvelun aukioloaikaa lisättiin yhteensä 51 tuntia viikossa.
  • Sosiaali- ja terveysneuvontapalveluiden aukioloaikaa lisättiin 12 tuntia viikossa.
  • Päihde- ja mielenterveyspalveluiden virkalinjan aukioloaikaa lisättiin 10 tuntia viikossa.

    = Palveluiden aukioloaikoja lisättiin yhteensä 73 tuntia viikossa.

Käyntimäärien kehityksen tarkastelu ensilinjan palveluissa ennen ja jälkeen uudistuksen:

4-5/2024: xxxx

4-5/2025:  xxxx

9-10/2025: xxxx

  • Vertailu ei ole täysin yksiselitteistä, sillä aiemmassa palvelurakenteessa tieto on ollut hajanaisempaa ja osin vaikeasti erotettavissa muusta päihde- ja mielenterveyspalveluiden toiminnasta. Tämä rajoittaa suoraa vertailtavuutta, mutta antaa silti suuntaa palveluiden käytön kehityksestä.

3. Maantieteellinen saavutettavuus
Uudet ajanvarauksettomat palvelupisteet ovat lisänneet palveluiden tulon reittien alueellista kattavuutta ja mahdollistaneet myös mielenterveyssyistä asiakkaiden hoitoon hakeutumisen ajanvarauksettomien lähivastaanottojen kautta.