Päihde- ja mielenterveyspalveluiden palvelurakenteen kehittäminen, Vantaan ja Keravan hyvinvointialue (RRP, P4, I1)
Kehittämistyön tarkoituksena on uudistaa hyvinvointialueen päihde- ja mielenterveyspalveluiden palvelurakenne ja tukea sen käyttöönottoa, sisältäen mm. uusien yksiköiden käynnistämisen ja vanhojen yksiköiden toimintojen uudelleenjärjestelyn.
Toimintaympäristönä toimii Vantaan ja Keravan hyvinvointialue. Uudistus koskee päihde- ja mielenterveyspalveluiden tehtäväaluetta, mutta tiivis yhteys terveysasemiin ja sosiaalipalveluihin on olennainen, sillä päihde- ja mielenterveystyö kytkeytyy vahvasti osaksi muuta palvelukokonaisuutta.
Kehittämistä ohjaavat sekä alueelliset että kansalliset linjaukset. Keväällä 2024 alueella tehtiin päätös matalan kynnyksen mielenterveys- ja päihdeasemien käynnistämisestä valittujen terveysasemien yhteyteen, mikä on ohjannut palvelurakenteen uudistusta. Myös valtakunnallisesti painotetaan matalan kynnyksen palveluiden vahvistamista sekä tiedolla johtamista. Tietoa on tarve kerätä suunnitelmallisesti ja rakenteellisesti palvelujen suunnittelun ja kehittämisen tueksi.
Lisäksi mielenterveys- ja päihdepalvelujen tarve on kasvanut. THL:n mukaan mielenterveyden häiriöt ovat yleisin työkyvyttömyyden syy, ja päihteiden aiheuttamat haitat ja kuolemat ovat lisääntyneet.
Mitkä asiat vaikuttivat muutoksen taustalla?
- Palveluverkkosuunnitelma (VAKE) - Tulevaisuuden visiossa matalan kynnyksen päihde- ja mielenterveyspalvelut toimivat kolmessa toimipisteessä terveysasemien yhteydessä.
- Uudistusohjelman päälinjauksia (VAKE) - Palveluprosessien uudistaminen saatavuuden ja saavutettavuuden parantamiseksi. Palveluvalikon tehostaminen ja kustannusvaikuttavien tuotantotapojen tunnistaminen ja valitseminen tuotantotapa-analyyseja hyödyntäen.
- Mielenterveys- ja päihdelainsäädäntö uudistui 1.1.2023 - Lainsäädännön uudistuksen tavoitteena on selkeytetään sosiaalihuollon ja terveydenhuollon rooleja mielenterveys-, päihde- ja riippuvuustyössä ja –hoidossa sekä vahvistetaan niiden yhteensovittamista ja toimivien palvelukokonaisuuksien muodostumista. Tavoitteena on myös yhdistää mielenterveyteen ja päihteisiin sekä riippuvuuksiin liittyvät palvelut aikaisempaa selkeämmin osaksi muuta sosiaali- ja terveydenhuoltoa.
Terveysasemapalveluiden johtoryhmä
- Vastaa uudistuksen strategisesta ohjauksesta
- Tekee päätökset uudistuksen tavoitteista, suuntaviivoista ja resursoinnista
- Seuraa uudistuksen kokonaisetenemistä
Päihde- ja mielenterveyspalveluiden kehitysryhmä
- Suunnittelee ja koordinoi uudistuksen käytännön toteutusta
- Aikatauluttaa kehittämistehtävät ja arvioi osallistujatarpeet eri kokonaisuuksiin
- Määrittelee uudistuksen seurannan tiedontarpeet ja kokoaa mittarit
- Tiedottaa uudistuksen etenemisestä ja tukee sisäistä viestintää
- Toimii linkkinä strategisen johdon ja käytännön toiminnan välillä
Päihde- ja mielenterveyspalveluiden ammattilaiset
- Osallistuvat sovitusti kehittämistyöhön, esimerkiksi työpajoihin, kehittämiskokouksiin tai kyselyihin
- Tuovat esiin arjen työn näkökulmia, kehittämistarpeita ja ratkaisuideoita
- Sitoutuvat sovittuihin kehittämistoimenpiteisiin ja edistävät uuden toimintamallin käyttöönottoa omassa työssään
Lisäksi erilaisiin työpajoihin ja kehittämiskokouksiin on ollut kutsuttuna terveysasemien ja sosiaalipalveluiden henkilökuntaa. Palvelurakenteen uudistamisen suunnittelussa ja käyttöönotossa oleellinen yhteistyötaho on ollut myös hyvinvointialueen sisäisen tietohallinnon asiantuntijat sekä Oy Apotti Ab.
Palvelurakenneuudistuksen suunnittelu- ja käyttöönottovaiheessa ei aikataulusyistä ehditty kerryttämään ideaalilla tavalla asiakasymmärrystä kehittämistyön tueksi. Laajempi asiakaskokemusten ja -tarpeiden selvitystä on tarkoitus tehdä syksyn 2025 aikana.
Mielenterveys- ja päihdeasemien matalan kynnyksen palvelua on pilotoitu erillisenä kehittämiskokonaisuutena Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella: Matalan kynnyksen mielenterveys- ja päihdepalvelu terveysasemalla, Vantaan ja Keravan HVA (RRP, P4, I1) | Innokylä
Koska kyseessä on ollut iso organisaatiotasoinen muutos, sen läpivieminen ja käyttöönotto on vaatinut paljon valmistelua.
Nostoja Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen päihde- ja mielenterveyspalveluiden uudistuksen läpiviemiseen liittyen:
Aikataulun ennakointi
- Käyttöönoton kannalta oleellisia kokonaisuuksia, kuten asiakastietojärjestelmä, tila- ja henkilöstöratkaisut, lähete- ja ohjauskäytännöt sekä yksiköiden palveluvalikot, oli vietävä eteenpäin osittain samanaikaisesti. Kehittämistyön järjestys määräytyi osin teknisten ja yhteistyökumppaneiden aikataulujen mukaan: asiakastietojärjestelmän rakentaminen oli aloitettava ensin, ja palvelukokonaisuuksien kehittäminen eteni sen rinnalla, joka osittain haastoi suunnittelutyötä.
- Jos jollekin aiheelle on varattu liian vähän suunnitteluaikaa, tiukkaan aikatauluun voi olla jälkeenpäin vaikea mahduttaa jatkosuunnitteluaikoja, koska yhtä aikaa pitää viedä eteenpäin monta käyttöönoton kannalta oleellista asiaa.
Uudistuksen seuranta
- Kokonaisuuden organisointi ja hahmottaminen edellyttää selkeitä rakenteita ja järjestelmällistä tehtävien seurantaa sekä vastuiden jakamista (esimerkiksi Plannerin tai Excelin avulla).
Yhteisen ajan kalenterointi
- Kehittämisvaiheessa, joka kesti noin vuoden, kalenteroitiin viikoittain yksi seurantakokous ja kaksi työstöaikaa. Tämä mahdollisti kehittämistyön kannalta keskeisten henkilöiden osallistumisen ja asioiden mahdollisimman sujuvan eteenpäin viemisen.
- Syksyllä 2024 järjestettiin eri kokoisia kehittämispäiviä ja työpajoja, joissa oli laajempi osallistujajoukko.
Tiedottaminen
- Suuressa organisaatiossa tiedon välittäminen edellyttää toistoa ja monikanavaista viestintää.
- Päihde- ja mielenterveyspalveluide henkilöstölle toimitettiin kahden viikon välein sähköinen tiedote sekä järjestettiin erillisiä Teams-infotilaisuuksia. Lisäksi muutoksista viestittiin muille palvelualueille ja yhteistyökumppaneille infotilaisuuksien, verkkosivujen ja intran kautta.
- Tiedottamista tarvitaan eri kohderyhmille eri tavoin: sisäisesti henkilöstölle ja johdolle, ulkoisesti yhteistyökumppaneille ja sidosryhmille. Tiedottamisen tarve jatkuu myös käyttöönoton jälkeen.