Päihdetyö terveysasemalla
Päihteiden osuus potilaan terveydellisissä ongelmissa otetaan aina terveysasemalla huomioon ja päihteistä puhuminen on luontevaa ja neutraalia, potilasta leimaamatonta.
Tarkoituksena on vahvistaa perusterveydenhuollossa tehtävää päihdetyötä. Perusterveydenhuollon rooli päihdetyön toteuttajana on sangen vaihteleva - toisaalla sen nähdään luontevasti kuuluvan osaksi perustyötä, kun taas toisaalla sen ei katsota kuuluvan omiin tehtäviin tai omaan osaamiseen. Perusterveydenhuolto on kuitenkin paikka, jossa voidaan tavoittaa sellainen potilasryhmä, joka ei erityistason palveluissa ole saavutettavissa. Perustasolla voidaan tavoittaa riski- ja haitalliset käyttäjät. Tällä tasolla mahdollisuus ehkäistä ongelmia ennalta on ainutlaatuinen - erityistasolla hoito on usein korjaavaa kun ongelmat ovat jo kärjistyneet.
Helsingissä päihdepalvelut on järjestetty sosiaaliviraston toimesta, ja perusterveydenhuollon rooli päihdehoidossa on ollut epäselvä: joillakin terveysasemilla on esimerkiksi järjestetty avokatkaisuhoitoa, mutta suurimmalla osalla ei, vaan se on ollut A-klinikkatoimintaa.
Auri Lyly, Ari Karppinen, Helsinki
Perusterveydenhuollon asiakkaille tarjotaan mahdollisuus hakeutua päihdehoitajan vastaanotolle. Päihdetyöntekijän tehtävänä on arvioida asiakkaan päihteiden käytön tila yhdessä asiakkaan kanssa.