Pakka-toimintamallin edistäminen Kanta-Hämeessä, Kanta-Hämeen hyvinvointialue (RRP, P4, I2)

Kanta-Hämeessä panostetaan lasten ja nuorten ehkäisevässä päihdetyössä Pakka-toimintamallin käyttöönottoon  Paikallinen alkoholi- tupakka- ja rahapelipolitiikka PAKKA | Innokylä

Toimintaympäristö

Kanta-Hämeen hyvinvointialueella (Oma Häme) asuu yhteensä noin 170 000 asukasta. Heistä lähes 55 %:a asuu Hämeenlinnan seudulla, noin 26 %:a Riihimäen seudulla ja hieman alle 20 %:a Forssan seudulla (5/2021 väestötieto12). Maakunnan haasteena ovat etenkin ikääntyneen väestönosan suhteellisen osuuden kasvu ja syntyvyyden lasku. Väestörakenteen vanheneminen tulee näkymään hyvinvointipalveluiden entistä suurempana kysyntänä. (Hämeen liitto) 

Osana Suomen Kestävän kasvun ohjelmaa tuetaan hyvinvointialueita sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen saatavuuden vahvistamisessa ja kustannusvaikuttavuuden lisäämisessä. Korona-aikana palveluvajetta syntyi kaikissa asiakasryhmissä. Lisäksi kriisi on vaikeuttanut erityisesti jo valmiiksi heikossa asemassa olevien henkilöiden tilannetta lisäten syrjäytymisen riskiä. 

 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Hämeenlinnan seudulla (Hämeenlinna, Janakkala, Hattula) vuoden 2023 kesäkuun loppuun A-klinikka Oy koordinoi ehkäisevän päihdetyön kokonaisuuden, johon kuului Pakka-toimintamallin toteuttaminen. Forssan seudulla (Forssa, Tammela, Jokioinen, Humppila, Tammela) Pakka-toimintamalli on ollut Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän koordinoimana pitkään. Riihimäen seudulla (Riihimäki, Hausjärvi, Loppi) Pakka-toimintamallia ei ole toteutettu.  Kanta-Hämeen kunnat, Kanta-Hämeen hyvinvointialue ja Hämeen Liitto ovat laatineet puitesopimuksen, jossa Pakka-toimintamalli käyttöön otosta on sovittu kaikissa kunnissa. Tavoitteena on laajentaa ja edistää Pakka-toimintaa Kanta-Hämeessä.

 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Pakka-toimintamallissa kunnan eri toimijoiden, viranomaisten ja paikallisen elinkeinon yhteistyö vähentää päihdehaittoja. Kanta-Hämeessä päihdehaittoja on maan keskiarvoa enemmän. Kuntalaisten osallistaminen ja vaikutusmahdollisuuksien lisääminen eri foorumeilla voi aktivoida kuntalaisia mukaan päihdehaittojen ehkäisyyn. Päihdehaittojen väheneminen lisää turvallisuuden tunnetta kuntalaisissa. Pakka-toiminnan käynnistäminen ja vahvistaminen vaatii alueellista koordinaatiota, jota ei ollut ennen hyvinvointialueen aloittamista. Ehkäisevän päihdetyön koordinointi Pakka-toiminnassa on hyvinvointialueella. Pakka-toimintamalli perustuu yhteisölliseen päihdehaittojen ehkäisyyn, niin mallin laaja-alaisen käyttöön ottamisesta hyötyy kunnat, viranomaiset, alkoholielinkeino ja yhteistyötahot.  

Tavoiteltu muutos

Tavoitteena on, että Pakka-toimintamalli olisi laajasti käytössä, jotta päihtyneille anniskelu tiukentuisi, lisäisi alaikäisten raittiutta sekä vähentää alaikäisten päihteiden saatavuutta . 

Muutoksen mittaaminen

Mittarina: kunnat XX/11, joissa Pakka-toimintamalli käytössä 

Toteutussuunnitelma

Alueellisen ja seudullisten tarjontatyöryhmien perustaminen. Lupalausuntomallin käyttöönotto. Yhteistyössä alkoholielinkeinon kanssa suunnitellut vastuullisuuskoulutukset. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Toiminnan kohderyhmänä ovat kaikki kantahämäläiset. Päihde- ja rahapelihaittojen ehkäisyllä voidaan lisätä asukkaiden hyvinvointia. Esimerkiksi nuorten osallistaminen (alueellinen nuorisovaltuusto, nuorten päihdetilannekysely) kuulemalla heitä, voidaan saada näkemyksiä keinoista ehkäisevän päihdetyön toteuttamiseen ja Pakka-toimintamalliin toteuttamiseen. 

Ratkaisun perusidea

Kanta-Hämeen kunnissa on otettu käyttöön Pakka-toimintamallia mukaisia toimia alkoholi-, nikotiinituotteiden käytön ja rahapelihaittojen ehkäisyssä

Vahvistetaan alkoholielinkeinon, viranomaisten ja yhteistyökumppaneiden yhteistyötä ikärajavalvottavien tuotteiden saatavuutta rajoittamalla osana ehkäisevän päihdetyön kokonaisuutta 

  • 3 seudullista tarjontatyöryhmää (Hämeenlinnan seutu, Riihimäen seutu, Forssan seutu)
  • Alueellinen tarjontatyöryhmä
  • Vastuullisuuskoulutukset
  • Lupalausuntomallin kehittäminen Kanta-Hämeeseen 
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Toimintamallin juurruttamisessa tarvitaan kunnilta resurssia sekä panostusta vaikuttavaksi todettuun Pakka-toimintamallin käyttöönottoon. Viranomaisten ja alkoholielinkeinon sitouttaminen seudulliseen ja alueelliseen yhteistyöhön.

Toimintamallin juurruttaminen vaatii

  • Ehkäisevän päihdetyön asiantuntijatuen
  • Pakka-toimintamallin osaaja 
  • Resurssoinnin Pakka-toimintamalliin (esim. työaika, budjetti)
  • Taloudellinen resurssi esimerkiksi koulutuksiin, työpajoihin ja materiaalin tuottamiseen. 
Vinkit toimintamallin soveltajille

Pakka-toimintamalli vaatii osaamista Pakka-toimintamallista. Laaja-alaisen toiminnan koordinointi vaatii resurssia ja suunnitelmallisuutta. Hyvinvointialuetasoisesti on tärkeä saada mukaan kaikki kunnat. Myös työaikaresurssin varmistaminen on toimintamallin onnistumisen ja edistymisen kannalta edellytys. Tärkeä on saada viranomaiset sitoutumaan esim. tarjontatyöryhmiin. Toimintamallissa on mahdollisuus kohdentaa työtä eri ikäryhmiin. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Pakka-toimintamallin mukaisia erilaisia toimia ei ole vielä käytössä kaikissa kunnissa. Alueellinen tarjontatyöryhmä on käynnistynyt.