Palliatiivinen keskus
Palliatiivinen keskus vastaa erityistason palliatiivisen hoidon ja saattohoidon toteuttamisesta, konsultaatioista ja osaamisen vahvistamisesta. Keskuksessa on palliatiivinen poliklinikka, osasto, kotisairaala ja psykososiaalisen tuen palvelut.
Palliatiivisen hoidon ja saattohoidon kansallisen laatusuosituksen mukaan jokaisella hyvinvointialueella tulisi olla palliatiivinen keskus.
Keski-Suomessa palliatiivista hoitoa ja saattohoitoa on toteutettu pääsääntöisesti perustason ja A-tason yksiköissä ja monessa paikassa hoitoa on vuosien aikana kehitetty. Erikoissairaanhoidossa on toiminut palliatiivinen poliklinikka. Jyväskylän kaupunki ja erikoissairaanhoito (päivystys) ovat tuottaneet yhdessä kotisairaalatoimintaa ja lisäksi Jyväskylän kaupungilla on ollut palliatiiviseen hoitoon ja saattohoitoon profiloitunut osasto. Kotisairaalatoimintaa ei ole ollut Jyväskylän ulkopuolella. Psykososiaalisen tuen palvelut ovat olleet epäselvät ja aliresursoidut tarpeeseen nähden. Palvelut on tuotettu hajanaisesti, työnjako eri toimijoiden välillä ei ole ollut täysin selkeä ja asukkaat ovat saaneet eri arvoista palvelua asuinalueesta riippuen.
Kehittämistyössä oli mukana käytännön työssä työskenteleviä sairaanhoitajia ja lääkäreitä palliatiiviselta poliklinikalta sekä kotisairaalasta, näiden yksiköiden lähiesihenkilöitä sekä palliatiivisen osaston osastonhoitaja ja osastonlääkäri sekä syöpätautien ja verisairauksien osaston osastonhoitaja. Alkuvaiheessa keskustelua käytiin useiden eri viranhaltijoiden kanssa, jotta kehittämistyötä ja esimerkiksi keskuksen hallinnollista sijoittumista ja siihen kuuluvia yksiköitä saatiin linjattua. Valmisteluvaiheen edetessä todettiin, että on tarpeen perustaa erilliset työryhmät edistämään
- käytännön kehittämistyötä (palliatiivisen poliklinikan, kotisairaalan ja palliatiivisen osaston nimetyt sairaanhoitajat)
- hallinnollista valmistelua
- psykososiaalisen tuen kokonaisuutta.
Työryhmät työskentelivät noin vuoden ajan tarpeen mukaan ja lisäksi kehittämistyötä tehtiin jokaisessa yksikössä. Valmisteluvaiheen lopussa johtavat viranhaltijat veivät tarvittavia asioita päätöksentekoon sekä huolehtivat keskuksen käynnistymisestä.
Keski-Suomessa toimii B-tason palliatiivinen keskus.
Palliatiivisen keskuksen toiminta on käynnistynyt.
Tutustuimme eri alueiden palliatiivisiin keskuksiin (erityisesti Siun sote, Tays). Siun soten hyvien kokemusten perusteella esimerkiksi rekrytoitiin perheterapeutti koordinoimaan psykososiaalisen tuen kokonaisuuden valmistelua. Perheterapeutin palvelulle todettiin selkeä tarve ja se tuli osaksi palliatiivista keskusta.