Palliatiivisen hoidon koulutuksia tulee toteuttaa säännöllisesti jokaisessa yksikössä jossa hoidetaan elämän loppuvaiheessa olevia potilaita. Laphan palvelualueilla asiantuntijasairaanhoitajat tarjoavat palliatiivisen hoidon koulutusta.

Toimintamallin nimi
Palliatiivisen hoidon koulutuksen verkostomalli
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Palliatiivisen hoidon koulutuksia tulee toteuttaa säännöllisesti jokaisessa yksikössä jossa hoidetaan elämän loppuvaiheessa olevia potilaita. Laphan palvelualueilla asiantuntijasairaanhoitajat tarjoavat palliatiivisen hoidon koulutusta.

Toteutuspaikka
Lapin hyvinvointialue
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Lapin hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Tekijä

Sirpa Lintula

Luotu

02.01.2025

Viimeksi muokattu

02.01.2025
Ratkaisun perusidea

Kehitettiin kouluttajaverkosto-malli, jossa oman palvelualueen asiantuntijasairaanhoitajat järjestävät oman alueen yksiköissä säännöllisesti palliatiivisen hoidon koulutuksia. Koulutusmateriaalit on luotu yhdenmukaisiksi ja koulutukset tilastoidaan Palliatiivisen keskukseen. Kouluttajaverkosto tapaa säännöllisesti kuukausittain. 

Toimintaympäristö

Palliatiivisen hoidon osaamisen tarve on tunnistettu keskeiseksi haasteeksi valtakunnallisesti Sosiaali- ja terveysministeriön kartoituksessa (2019). Väestön ikääntyessä ja parantumattoimien sairauksien lisääntyessä palliatiivisen hoidon ja sen osaamisen tarve kasvaa. Suurin osa palliatiivisessa hoidossa olevista potilaista kuolee perustasolla, esimerkiksi ikääntyneiden palveluissa ja perusterveydenhuollon yksiköissä. Tämän tunnistetun palliatiivisen hoidon osaamisen tarpeeseen vastaamiseksi on tärkeää luoda systemaattinen malli säännöllisten koulutusten mahdollistamiseksi. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä oli kääntyneiden palveluissa ja perusterveydenhuollon yksiköissä työskentelevä hoitohenkilökunta. Tietoa osaamistarpeista kartoitettiin valtakunnallisesti osana valtakunnallista kehittämishanketta. Lisäksi kaikista toteutuneista koulutuksista on kysytty palautteet, joita on hyödynnetty mallin kehittämisessä. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Toimintamallin juuruuttaminen edellytti kouluttajaverkoston luomisen ja kouluttajien kouluttamisen. Lisäksi edellytyksenä oli yhtenäisten koulutusmateriaalin luominen, joka mahdollisti kustannus- ja resurssitehokkaan kouluttamisen. Mallin käyttöönotto edellyttää että kouluttajasairaanhoitajille on resurssoitu työaikaa koulutusten toteuttamiseen ja verkostokokouksiin osallistumiseen.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Kehittämisen seurauksena on toteutunut koulutuksia kaikilla Lapin hyvinvointialueen eri palvelualueilla. Kouluttajaverkosto mahdollistaa kokemuksen ja tiedon jakamisen kouluttajien kasken. Lisäksi tämä mahdollistaa koulutusmateriaalin yhteiskehittämisen.

Vinkit toimintamallin soveltajille
  • Toimintamallin kehittäminen edellyttää hyvän aluetuntemuksen ja nykytilan kartoituksen
  • Toimintamallin käyttöönotto edellyttää asiantuntijasairaanhoitajien tunnistamisen tai kouluttamisen, jotta mahdollistetaan riittävä osaaminen.
  • Toimintamallin jatkuvuuden turvaaminen edellyttää keskustelua esihenkilöiden kanssa ja organisaation sitoutumista siihen että toiminnan vaatima resurssi mahdollistetaan asiantuntijasairaanhoitajien työnkuvaan.

Kehittämisen vaihe

Valmis

Kohderyhmä