Palvelutalosta jalkautuva etsivä vanhustyö
Palvelutalosta käsin jalkautuva etsivä vanhustyö tavoittaa verkostoyhteistyöllä tukea tarvitsevia iäkkäitä, tarjoaa neuvontaa ja ohjausta, tukea yksilöllisiin elämäntilanteisiin, edistää kiinnittymistä yhteisöön ja mahdollistaa oikea-aikaisen ohjaamisen palveluihin.
Helsingin väestö ikääntyy. Väestöennusteen mukaan erityisesti yli 75-vuotiaiden määrä tulee kasvamaan voimakkaasti itäisen suurpiirin alueella (Tilastoja 2021:11), mikä on Omakotisäätiön senioritoiminnan toiminta-aluetta. Samanaikaisesti yhä useampi iäkäs asuu yksin kotona. 75 vuotta täyttäneistä helsinkiläisistä 90 % asuu vielä kotona ja heistä yli puolet yksin (THL Sotkanet 2019).
Suurin osa kotona asuvista iäkkäistä pärjää vielä hyvin, mutta osalla on toimintakyvyn heikkenemisen, yksinäisyyden tai täyttymättömän palvelutarpeen vuoksi haasteita arjessa selviytymisessä, mikä voi lisätä riskiä syrjäytymiselle ja johtaa raskaampien palvelujen tarpeen ennenaikaiselle kasvulle. Ikääntyvän väestön tarpeisiin vastaaminen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa tukee kotona asumista ja siirtää raskaampien palvelujen tarvetta myöhemmäksi.
Väestön ikärakenteen muutos ja sen mukanaan tuomat tarpeet tuleekin ottaa huomioon alueellisessa palvelujen suunnittelussa ja kehittämisessä. Laatusuositus 2020–2023 hyvän ikääntymisen turvaamiseksi ja palvelujen parantamiseksi korostaa ennaltaehkäisevien palvelujen kehittämistä ja iäkkäiden osallisuuden edistämistä. Myös Helsingin kaupunkistrategian 2021-2025 mukaan iäkkäiden palveluissa parannetaan ennakoivaa otetta ja lisätään jalkautuvaa kotiin vietävää palvelua. Etsivää vanhustyötä tarvitaan, jotta tavoitetaan myös palvelujärjestelmän ulkopuolelle jäävät iäkkäät tai heidät, joille puhelimessa annettu ohjaus ja neuvonta ei riitä. Etsivä vanhustyö on ammatillista tukea tarvitsevia iäkkäitä löytävää ja osallisuutta edistävää toimintaa.
Kunnan ja järjestöjen välinen yhteistyö etsivässä vanhustyössä mahdollistaa niiden iäkkäiden löytämisen, jotka eivät ole vielä palvelujen piirissä, mutta joilla alkaa olla haasteita arjessa selviytymisessä. Omakotisäätiön Palvelutalosta käsin jalkautuva etsivän vanhustyön toimintamalli on osa alueellista verkostomallista etsivää vanhustyötä. Toimintamalli linkittyy Helsingin kaupungin keskitetyn palveluohjauksen, VALLI ry:n Etsivän vanhustyön verkostokeskuksen ja etsivää vanhustyötä tekevien järjestöjen verkostoyhteistyöhön. Ks. toimintamalli Innokylästä. Omakotisäätiön jalkautuvan etsivän työn toimintamallissa yhdistyy verkostoyhteistyöhön perustuva etsivä vanhustyö, matalan kynnyksen tuki ja yhteisöllinen toiminta. Iäkkäiden kanssa etsitään keinoja arjessa pärjäämisen ja toimijuuden ja osallisuuden vahvistamiseen. Jalkautuvalla etsivällä vanhustyöllä voidaan tavoittaa ne tuen tarpeessa olevat iäkkäät, jotka eivät itse hakeudu mukaan toimintaan tai palveluihin.
Omakotisäätiö on kehittänyt matalan kynnyksen senioritoimintaa Stean rahoittamana alkaen 2018 (Kanto-hanke 2018-2021). Toimintamallin kehittämisessä on hyödynnetty jo kehitettyjä etsivän vanhustyön toimintamalleja ja rakennettu alueellisesti toimivaa palvelutalosta käsin toteutettavaa toimintaa. Toiminta jatkuu Stean AK-rahoituksella Itä-Helsingin Vartiokylän (Vartioharju, Puotila, Puotinharju, Marjaniemi, Roihupelto ja Itäkeskus) ja Vuosaaren peruspiirien alueella. Alueella asuu 12 000 yli 65-vuotiasta. Alueella ei ole seniorikeskusta.
Kohderyhmänä ovat kotona asuvat iäkkäät, jotka eivät vielä ole palvelujen piirissä, mutta heidän toimintakykynsä ja elämänhallintansa on heikentynyt tai heille myönnetyt palvelut eivät vastaa heidän tarpeitaan ja heiltä puuttuu sosiaalinen tukiverkosto. Lisäksi on havaittu, että monet haastavassa elämäntilanteessa olevat iäkkäät eivät hakeudu oma-aloitteisesti palvelukeskusten toimintaan tai neuvonnan piiriin. He tarvitsevat henkilökohtaisen kohtaamisen, palveluihin saattamista ja kutsun mukaan toimintaan. Toimintakyvyltään heikommat tarvitsevat tuekseen rinnalla kulkijan, jonka kanssa voi turvallisesti pohtia omaa elämäntilannettaan ja keinoja toimijuuden ja osallisuuden lisäämiseen sekä tutustua erilaisiin harrastusmahdollisuuksiin.
Omakotisäätiön etsivässä työssä on tunnistettu seuraavia haastavia elämäntilanteita, joita iäkkäät itse, heidän läheisensä, yhteistyöverkosto tai etsivän työn tekijät ovat tunnistaneet:
- Yksinäisyys / sosiaalisen verkoston puute
- Alentunut mieliala
- Heikentynyt fyysinen toimintakyky
- Lievät muistiongelmat
- Elämänhallintaan liittyvä tiedon ja tuen tarve /haasteet
- Palvelujen ja tiedon puute palveluista
- Luottamuksen puute, johon liittyy aiemmin koettu kohtaamattomuus ja ulkopuolisuus
- Toimintamahdollisuuksien puute asuinalueella
- Vapaa-ajan toiminnan maksullisuus
Stean rahoittamassa Kanto-hankkeessa (2018-2021) löydetyistä haasteellisessa elämäntilanteessa olevista iäkkäistä 75% koki yksinäisyyttä tai liikkumisrajoituksista johtuvia osallistumishaasteita. Itsensä yksinäiseksi kokevien iäkkäiden osuus suomalaisessa väestössä vaihtelee jonkin verran mittaustavan mukaan. Savikon, Janssonin ja Pitkälän (2019) mukaan kotona asuvista iäkkäistä 20–40 % kokee yksinäisyyttä vähintään toisinaan ja jatkuvasti yksinäisiä on 5–12 %.