Pilke® -ryhmät Soitessa: Tule juuri sellaisena kuin olet! Vertaistukea, osallisuutta ja yhteenkuuluvuutta yli 60 -vuotiaille päihteitä käyttäville tai käyttäneille henkilöille

Pilke® -ryhmät toimivat matalan kynnyksen periaatteella, niihin saa tulla sellaisena kuin on ilman vaatimusta päihteettömyydestä tai raitistumisesta. Syödään yhdessä aamupalaa, vaihdetaan kuulumisia ja tehdään muita ryhmän toivomia asioita.

Toimintaympäristö

Sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelut siirtyivät hyvinvointialueille 1.1.2023. Hyvinvointialue on kunnista ja valtiosta erillinen julkisoikeudellinen yhteisö, jolla on alueellaan itsehallinto. Hyvinvointialue vastaa sosiaali- ja terveydenhuollosta sekä pelastustoimesta.

Sote- ja pelastustoimen järjestämisvastuu siirtyi koko Suomessa kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueille vuoden 2023 alussa. Sote- ja pelastustoimen uudistuksen tarkoituksena on varmistaa yhdenvertaiset palvelut kaikilla alueilla, kaventaa hyvinvointi- ja terveyseroja sekä hillitä kustannusten kasvua. Asiakkaille uudistus näkyy aikanaan palvelujen parantumisena, mutta lähtötilanteessa isoja muutoksia tuskin on havaittavissa. 
 

Hyvin voimme!
On lupaus arvosta, jonka haluamme välittää.

Asiakkaalle ja alueen asukkaalle lupaus tarkoittaa hyvinvointia, hyvää ja onnellista arkea sekä asukkaan omaa toimeliaisuutta ja aktiivisuutta.

Koko maakuntaan lupaus heijastuu alueen hyvinvointina, kasvuna ja kehittymisenä sekä yhteistyönä.

Työntekijälle lupaus näyttäytyy vahvana ammattiylpeytenä ja yhteen hiileen puhaltamisena – se on työhyvinvointia ja hyvää arkea työssä.

Koko Soiten tasolla lupauksemme on tervettä työkulttuuria, hyvinvoivia ihmisiä, kehittymisen ja kokeilun kulttuuria sekä yhteistyötä muiden kanssa.

www.soite.fi

Liitteet
Kuva
Hyvinvointialue Soiten logo
Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Pienten Pohjalaisten päihdepäivien ohjelmatarjonnan myötä noussut huoli ikääntyneiden asiakkaiden painopisteen puuttumisesta. Soiten kehittämisyksikköön viety pyyntö iäkkäiden palveluiden palvelualueen puolesta, jossa korostettu ikääntyneiden tarpeita päihdepalveluihin liittyen. Kehittämisyksikön kautta auennut yhteys Sininauhaliittoon, jonka  koulutuksen avulla lähdetty suunnittelemaan toimintaa Soiten alueelle.

Lähtökohta ja -tilanne:

- Ikääntyneille ei ole ollut Soiten alueella tarjolla kohdennettuja päihde- tai vertaistuellisia ryhmiä 

- Halutaan tukea ikääntyvien mahdollisimman pitkää ja turvallista kotona asumista

Strategiset liittymäkohdat:

- Valtakunnallisesti ensimmäinen sote-integroituneessa kuntayhtymässä käynnistettävä ikääntyneille suunnattu vertaistuellinen ryhmä, jossa työpareina työskentelevät erikoissairaanhoidon työntekijä ja ikääntyneiden palveluiden terveydenhuollon/sosiaalihuollon työntekijä.

- Inhimillisesti sekä yhteiskunnallisesti merkittävä satsaus

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Asiakkaan näkökulmasta:

Alueella ei tarjolla olevia vastaavaa, ikääntyville kohdennettua vertaistuellista tukitoimintaa päihdeongelmiin liittyen

 

Yhteiskunnan ja hyvinvointialueen sekä organisaation näkökulmasta:

Ikääntyneiden määrä kasvaa

Päihteiden käyttö on lisääntynyt ikääntyneiden keskuudessa

Ikääntyvät asiakkaat käyttävät useampia palveluita kotona asumisen tueksi

Luodaan Suomen ensimmäinen Pilke-ryhmä soteintegroituneessa kuntayhtymässä

 

Organisaation ja ammattilaisen näkökulmasta: 

Halutaan tukea turvallisen kotona asumista mahdollisimman pitkään

Omaishoitajien tukeminen nähdään tärkeänä osana työtä, kun ikääntyvän väestön määrä kasvaa

Psykososiaalinen tuki, sosiaaliset suhteet, ryhmätoiminta ja vertaistuki nähdään tärkeänä osana iäkkäiden kotona asumista ja mielekkään arjen muodostamista. 

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Tarve ja yhteisymmärrys:
Kaikilla tahoilla yhteisiä asiakkuuksia. Päihteitä käyttävien ikääntyneiden asiakasmäärien kasvu todettu eri toimijoiden keskuudessa. Eri toimialoilla on todettu tarve toiminnan kehittämiselle. Yhteistyöllä katsottu olevan enemmän mahdollisuuksia ja voimaa vaikuttaa. Yhteinen tahtotila kuntalaisten hyväksi.

Tärkeä mahdollistaja:
Sininauhaliiton koulutuksen kautta Pilke -toiminnan ohjaajien pätevyys laajalle joukolle eri alan ammattilaisia.
Osallistujatahot: Soite Päihde- ja riippuvuuspalvelut ja Ikääntyneiden kuntouttava päivätoiminta, Kokkolan suomalainen seurakunta, Keski-Pohjanmaan Omaishoitajat ry, Kokkolanseudun Omaishoitajat ry.

Mielenterveyspalveluiden osallistujia toivotaan mukaan myöhemmässä vaiheessa. Koetaan mielenterveystyön asiantuntijuuden olevan tärkeä osa toiminnan kokonaisuutta ja laaja-alaista toimintaa, jota asiakkaille halutaan tarjota.

 

Ensimmäinen työryhmä/Toiminnan suunnittelun työryhmä:
Alustava työryhmä koostunut:
Päihde- ja riippuvuuspalveluiden ja iäkkäiden palveluiden palvelualue johtajista (uuden tukipalvelun tuottajat omalla palvelualueellaan)
Palvelualueiden lähiesimiehistä (toiminnan konkreettinen mahdollistaminen työntekijä tasolla)
Hanketyöntekijä Omais- ja perhehoidon osahankkeessa
Koulutetuista Pilke-ohjaajista (ohjaus ja konkreettinen suunnittelu)
Tietosuojavaltuutettu (avustanut tietosuojaselosteen teossa tukipalvelua varten)
Tietohallinnon edustaja (LifeCare -ohjelman toiminnan ja tilastoinnin osalta)

 

Viestintätyöryhmä:
Laadittu viestinnän suunnittelua ja toteuttamista varten. Viestintäkortin laatiminen ja sen systemaattinen toteuttaminen yhteistyössä Soiten viestinnänyksikön kanssa.
Työryhmässä osallisina toimintamallin viestintää toteuttavat avainhenkilöt ja viestintäyksikön yhteyshenkilö.

 

Seuranta ja kehittäminen:
Koottuna seuranta/kehittämisryhmä, joka seuraa toiminnan kehittämistä ja tekee tarvittavia kehittämistoimenpiteitä ja vastaa tiedottamisesta sekä toiminnan koordinoinnista.

Työryhmään kuuluu:
Ikääntyneiden palveluiden palvelualuejohtaja, joka ohjaa ja kohdistaa tukitoimia omalla palvelualueellaan.
- Toimii toiminnan mahdollistajana oman palvelualueen osalta sekä sillanrakentajana palvelualueiden ylittävän yhteistyöhön luomisessa. 
Päihde- ja riippuvuuspalveluiden palvelualuejohtaja, joka ohjaa ja kohdistaa tukitoimia omalla palvelualueellaan.
- Toimii toiminnan mahdollistajana oman palvelualueen osalta sekä sillanrakentajana palvelualueiden ylittävän yhteistyöhön luomisessa. 

Lähiesimies jonka vastuualueeseen kuuluu kuntouttavan päivätoiminnan toiminnan ohjaus.
- Toimii työryhmässä konkreettisen toiminnan mahdollistajan roolissa
Lähiesimies jonka vastuualueeseen kuuluu päihde- ja riippuvuuspalveluiden toiminnan ohjaus.
- Toimii työryhmässä konkreettisen toiminnan mahdollistajan roolissa

Pilke ohjaaja koulutuksen käynyt päivätoiminnan ohjaaja. Toimii ohjaajana Pilke -toiminnan ryhmässä.
- Toimii toiminnan ja asiakas näkökulman tuojana työryhmässä.
Pilke ohjaaja koulutuksen käynyt päihdepalveluiden ohjaaja. Toimii Pilke -toiminnan ohjaajana ryhmässä. 
- Toimii toiminnan ja asiakas näkökulman tuojana työryhmässä.

Hanketyöntekijä/kehittäjätyöntekijä, joka toimii toiminnan aihealueen kehittämistyössä.
- Käytännön kehittämisen ja toiminnan tulosten raportoinnin osalta työryhmän jäsenenä. Innokylään kehittämisen polun ja toimintamallin kirjaaminen hanketyön vastuualueena. Työryhmän näkemykset tuodaan toimintamallikuvaukseen.

Tavoiteltu muutos

Ikääntyneille muodostetaan oma ryhmä, joka tukee terveellisissä elämänvalinnoissa ja tarjoaa psykososiaalista tukea. Ryhmän avulla pystytään tukemaan turvallista kotona asumista sekä omaishoitajuutta.

Ryhmä tarjoaa ikääntyneille kohdennetun uuden tukimuodon ja matalan kynnyksen vaihtoehdon. Ryhmä on tarkoitettu henkilöille jotka ovat huolissaan omasta päihteidenkäytöstään.

Tavoitteena on käynnistää ja juurruttaa Soiten alueelle täysin uudenlainen toimintamalli. Toiminta käynnistetään Kokkolasta. Tavoitteena toiminnan laajeneminen myöhemmässä vaiheessa.

Muutoksen mittaaminen

Opinnäytetyö toiminnan käynnistämisprosessista
Tarkoituksena on kuvata Pilketoiminnan käynnistymisen prosessia Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soiten alueella. Tutkimuksen tarkoituksen on selvittää, millaisia kokemuksia Pilkeryhmäläiset saavat Pilketoiminnasta ja miten he kokevat vertaisryhmätoiminnan. Tarkoituksena on myös selvittää ohjaajien kokemuksia Pilketoiminnan käynnistymisestä ja siihen liittyvästä prosessista. (Teksti suora lainaus opinnäytetyön tutkimuslupahakemuksesta).

Asiakaspalautteet, kohdennettu kysely ryhmäläisille
Toiminnan edetessä kohdistetaan erillinen kysely ryhmäläisille. Kyselyllä pyritään tuomaan esiin asiakkaiden ajatuksia ryhmätoiminnasta, jatkokehittämisideoita ja mielipidettä ryhmätoiminnasta sekä sen tärkeydestä.

Kehittämisryhmään tuotu palaute toiminnasta
Työryhmässä käsitellään Pilke -toiminnan käynnistämiseen liittyviä haasteita ja onnistumisia. Työryhmän toimesta kehitetään käynnistettyä toimintaa ja tehdään tarvittavia muutoksia. Hyödynnetään opinnäytetyön kautta saatua tietoa toiminnan käynnistämisestä.

RAI-arvioinnit asiakkaiden toiveiden ja suostumusten mukaan (ei vaadita koska kyseessä matalan kynnyksen palvelu)
Asiakkaiden kiinnostuksen ja suostumuksen mukaan, tarjotaan mahdollisuutta RAI-arvion tekemiseen ryhmätoiminnan kautta. Matalankynnyksen toiminta ei vaadi asiakkaalta arviota, mutta mahdollistaa sen tekemisen.

 

Toteutussuunnitelma

Ensimmäinen askel:
Koota yhteen joukko toimijoita, joilla on oman toiminnan kautta noussut huoli kyseisen toiminnan puuttumisesta. Luodaan yhteisen huolen kautta kehittämisidea joka valjastetaan positiivisella kehittämisen tahtotilalla yhteiseksi päämääräksi.

Toinen askel:
Aloitetaan toiminnan suunnittelu kouluttamalla Pilke ohjaajia kaikista eri toimijaryhmistä. Yhteinen koulutus jossa tulevat ohjaajat oppivat tuntemaan toisensa ja Pilke-toiminnan ideologian.

Kolmas askel:
Suunnitellaan konkreettinen toteutus:
Aika: torstaisin 8.30-10.30
Paikka: Päivätoiminnan tiloissa / erillinen tila muusta päivätoiminnasta
Ohjaajat: valitaan pilottitoiminnan vetäjät koulutetuista ohjaajista
Toiminnan markkinointi: Esitteet, maniostaminen, muiden toimialueiden/palvelualueiden informointi, some kanavien hyödyntäminen viestinnässä. Sininauhaliitolle esitelty markkinoitavaksi suunniteltu esite, joka hyväksytty.

Neljäs askel:
Tehdään päätös siitä, kuinka kauan pilottivaihe kestää ja miten sitä arvioidaan/seurataan.
Käynnistetään Pilke-ryhmän pilottitoiminta (Kokkolasta 9.12.2021). 

Viides askel:
Arvioidaan ja kehitetään toimintaa sen edetessä, olemalla aktiivisesti yhteydessä ohjaajiin ja pitämällä kuukausittain työryhmän kokoontumisia. Hyödynnetään seurannassa ja kehittämisessä tehtävää opinnäytetyötä, palautteita, kehittämisideoita. Kehittämistyöryhmän tekee muutoksia tarpeiden mukaisesti ja arvioi tarvittaessa pilottivaiheen pituutta uudelleen, mikäli tarvetta esiintyy.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä: Ikääntyneet yli 60-vuotiaat päihteitä käyttävät tai niitä käyttäneet sekä päihteiden käytöstään huolissaan olevat henkilöt. Omaishoitajan osallistuessaan ryhmään, omaishoidettavasta pidetään huoli ikääntyneiden kuntouttavassa päivätoiminnassa.

Asiakasymmärrys: Eri toimijoiden kautta saatu sanallista palautetta siitä, että alueelta puuttuu päihteitä käyttäville ikääntyneille suunnattua ryhmätoimintaa.
Tukitoiminnan tarkoituksena on osallistaa kuntalaisia ja vastata kuntalaisten esittämiin toiveisiin.

Pilke -ryhmä osallistaa asiakkaita kaikissa tapaamisissa ja mahdollistaa toiminnallaan asiakkaan toiveet ryhmätoimintaa suunnitellessa. Ryhmäläiset määrittelevät yhdessä päivän sisällön.

Muiden kehittämien ratkaisujen hyödyntäminen

Sininauhaliiton kehittämän Pilke -toimintaan mallin hyödyntäminen
Sininauhaliiton ikääntyneiden päihdetyö | Koulutamme sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia Pilke®-ryhmätoiminnan järjestämiseen. (ikaantyneidenpaihdetyo.fi)

Mallin kuvaus löytyy myös Innokylän toimintamalleista:
Pilke®-ryhmätoiminta päihteitä haitallisesti käyttäville ikääntyneille | Innokylä (innokyla.fi)

Soitelainen ikääntyneiden kuntouttavan päivätoiminnan -malli tuodaan Innokylään toimintamallina vuosien 2022-2023 aikana.
Ikääntyneiden kuntouttava päivätoiminta - Soite
Lisäksi: Linkki päivätoiminnan toimintamalliin tuodaan tähän, kun luotuna Innokylään

Kuntouttavan päivätoiminnan toimintaan sekä Sininauhaliiton Pilke-toimintaa yhdistäen on luotu Pilke-ryhmä Kokkolan pilotoitava toiminta.

Ideointi

1. Palvelun todellinen tarve ja toteuttamisen ideat

Nähty suurta tarvetta luoda toimintaa ikääntyville, jossa;

- ikään liittyvät tarpeet voidaan huomioida

- jossa ikääntynyt voi puhua päihteistä ja käytön tuomista haasteista

- jossa saa vertaistukea

- jonne on helppoa tulla

Ikäeettinen päihdetyö toiminnan suunnittelun ja tarpeen lähtökohtana. Lisätietoa aiheeseen liittyen löytyy päihdelinkki -sivuston kautta
Päihde- ja mielenterveystyö ikääntyneiden kanssa | Päihdelinkki.fi (paihdelinkki.fi)

 

2. Ohjaajien kouluttaminen

Päädytty kouluttamaan Pilke-ohjaajia alueelle Pilke-toiminnan ohjaajakoulutusta hyödyntäen. Ohjaajiksi kouluttautunut ikääntyvien palveluiden ammattilaisia, päihdetyön palveluiden ammattilaisia, seurankunnan henkilöstöä, järjestöjen ja yhdistyksen toimijoita. Koulutettu 9-10 henkilöä.

Tietoa koulutuksesta:
Pilke-ohjaajakoulutus | Sininauhaliiton ikääntyneiden päihdetyö (ikaantyneidenpaihdetyo.fi)

Toiminnan periaatteet:
Pilke-toiminnan eettiset periaatteet | Sininauhaliiton ikääntyneiden päihdetyö (ikaantyneidenpaihdetyo.fi)

Ohjaajan käsikirja:
Pilke-ohjaajan käsikirja (storage.googleapis.com)

 

3. Toiminnan ideointi

Perustunut Pilke-ohjaaja koulutuksen toimintamallin sisältöön ja Pilke-ohjaajan käsikirjaan sekä sekä tarpeisiin jotka nousseet alueen väestön kautta. Toimintamallin luomisessa hyödynnetty ikääntyneiden kuntouttavan päivätoimintaan kehittämää tietoa ja toimintatapoja.

Yllä olevien lähtökohtien perusteella lähtenyt ideointi siitä, mitä Pilke-toiminta Kokkolassa voisi olla. Ajatus Pilke-ryhmä Kokkolasta muodostunut ja pilotoinnin idea syntynyt.

Koettu tärkeänä, että ideoinnissa vahvasti läsnä vuoropuhelu koulutettujen Pilke-ohjaajien sekä Soiten ikääntyneiden ja päihdepalveluiden johtotason kesken. Tämä tärkeää, koska konkretia ja toiminnan suunnittelu saatava kohtamaan, jotta toiminta saadaan asiakkaille mahdollisimman kohdennetusti.

 

4. Kokeilun käynnistäminen ja pilotoinnin aloittaminen

Päädytty kokeilemaan ideaa asiakkailla, ja näin hakemalla kokemuksia asiakaskokemusten kautta.

a) Pilottitoiminnan ohjaajat valikoituneet. Päihdetyön ammattilainen ikääntyvien palveluiden ammattilaisen työparina.

b) Paikaksi valikoitunut päivätoiminnan tilat Kokkolassa, jonne asiakkaiden on helppo tulla, aamupalamahdollisuus tarjolla, päivätoiminnan rekvisiitta käytössä ja paikalla muita ammattialisia jotka voivat tarpeen mukaan olla tukena ryhmän ohjaajille haasteellisissa tilanteissa.

c) Ajankohdaksi valikoitunut torstai -päivät ja kellonajaksi 8.30-10.30.

d) Tilastoinnin käytännöt vahvistettu ja tarvittavia käyttäjätunnuksia luotu.

e) Viestintää hyödynnetty kuntayhtymän eri alueilla, jotta tietoa alkavasta ryhmästä saatu mahdollisille asiakkaille. Ammattilaiset myös soittaneet asiakkaille, jotka asiakkuuksissa tai voisivat hyötyä kyseisestä toiminnasta. Ilmoittautujia tullut.

f) Mediatiedote tehty alueelle ja järjestetty toiminnan aloitustapahtuma, jonne median edustajat voineet tulla kuulemaan uudesta toiminasta. Esittelemässä toimintaa olivat palvelualuejohtaja ja alueelle koulutetut Pilke-ohjaajat. Tilaisuuden myötä Pilke-toiminnan alkamisesta tehty useampi lehtiartikkeli ja haastattelu.

g) Pilotti-toiminta käynnistynyt joulukuussa 2021.

h) Pilotoitavan toiminnan etenemistä seurattu Pilke-työryhmän muodossa 2 kk välein sekä opinnäytetyön muodossa, jota tehty Pilke-toiminnan käynnistämiseen liittyen
Linkki opinnäytetyöhön: https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202205108288

i) Pilke-työryhmä linjaa yhdessä, milloin pilotoitava toiminta on antanut tarpeeksi tietoa, jotta uusia ryhmiä voidaan perusta maakunnan alueelle.

 

Idean valinta

Sininauhaliiton Pilke-toiminta oli sopiva tarpeeseen nähden, tästä näkökulmasta lähdetty liikkeelle.

Yhdistetty Pilke-toiminnan malli yhteen Soitella olemassa olevan ikääntyneiden kuntouttavaan päivätoimintaan, ja hyödynnetty toiminnan luomisessa ratkaisuja jotka löydetty kuntouttavaa päivätoimintaa kehittäessä.

Idean konkretisointi ja visualisointi

Valtakunnallisesti ensimmäinen Pilke-ryhmä sote-integroituneessa kuntayhtymässä

Erikoissairaanhoidon työntekijä työskentelee sosiaalihuollon työntekijän työparina

Matalan kynnyksen ennakointityötä ja psykososiaalista tukea

Koulutettujen ohjaajien joukossa myös Soiten alueen järjestöjen ja seurakunnan edustajia

Kyläluuta pop up- kuntakiertueella kerrottu toiminnasta asiakkaille ja yhteistyötahoille ympäri Soite aluetta

Tehostettu viestintä Soiten käytössä olevien viestinnän kanavien kautta esim. tiedotteet lehdistölle ja  lehdistötilaisuudet, Soiten eri yksiköissä käytössä olevat somekanavat (Facebook, Insatagram), keskussairaalan info-tv:n mainoksena, henkilöstöä tiedottamalla, päihdepalveluiden kautta soitot potentiaalisille asiakkaille

Toiminnan kehittäminen ja visualisointi Innokylässä moniammatillisen työryhmän tuella

 

Idean testaus asiakkaalla

Lähdettiin pilotoimaan toimintaa ensin yhdellä ryhmällä Kokkolassa. Ryhmätoiminta sai hyvän vastaanoton ja siitä muodostui nopeasti ryhmän jäsenille tärkeä osa arkea. Ryhmäläiset kokivat jo 2 kk toiminnan jälkeen, että ryhmä on osana heidän arkeaan.

Alla ryhmäläisten ajatuksia toiminnasta ja sen tärkeydestä:

- Ryhmäläiset kokeneet toiminnan tarpeelliseksi ja odotetuksi

- Monelle se on viikon kohokohta, on tärkeä että saa ja uskaltaa lähteä kotoa

- Ryhmään saa tulla sellaisena kuin on, eikä muualta tulevaa muutostarvetta ole

-Erityisen tärkeänä koettu yhdessä olo ja vuorovaikutus muiden ryhmäläisten kanssa

- Aamupala nähty hyvänä "jään murtajana" ryhmän kokoontuessa. Ryhmäläiset pääsevät ensiksi kertomaan yleisiä kuulumisia, ennen mahdollisia syventäviä puheenaiheita. 

- Ryhmäläisten kautta tullut myös uusia asiakkaita, joita ryhmäläiset itse houkutelleet mukaan. Viidakkorumpu toiminut tiedon eteenpäin viejänä, ja samalla osallistanut ryhmäläisiä toiminnan ylläpitämisessä

Liitteet
Kuva
Pilkeläisten ajatuksia toiminnasta
Ajatuksia siitä, miten Pilkeläiset itse kokevat Pilkeryhmän...
Ratkaisun testaaminen

Ryhmälaisten kokeman ja kertoman mukaan, yhteiselle tekemiselle ja toiminnalle ei haluta liian tarkkoja raameja tai puheenaiheita. Ryhmässä koettu, että tapaamisilla tulee säilyä rentous ja spontaanisuus, keskustella niistä aiheista jotka juuri sillä hetkellä puhuttavat tai mietityttävät ryhmäläisiä.

Ryhmäläiset vierastavat ajatusta siitä, että tulevia keskustelun aihealueita tai alustuksia sovittaisiin etukäteen. Ryhmässä kuitenkin pyydetty opinnäytetyön tehnyttä opiskelijaa kertomaan työn tuloksista ja ratkaisuista. Mahdollista on, että myöhemmässä vaiheessa tärkeitä keskustelun aihealueita voitaisiin tuoda mukaan erilaisten alustusten kautta, kun ryhmä saa itse tuotettua tietoa siitä, mitä haluaisivat pohtia tarkemmin.

 

Ryhmä on pilotointivaiheessa linjannut seuraavia asioita omalle toiminalle:

- Yhdessä lähteminen retkille. Tämä toteutunut ensimmäisen kerran kesäkuussa 2022, kun ryhmä saanut rahallista avustusta Kokkolan kaupungin kautta bussikyydin rahoittamiseen.

-Täydennyskoulutuksia, joita henkilöstö käynyt voidaan hyödyntää ryhmän hyödyksi asiakkaiden toiveiden mukaan esim. akupunktio

-Ryhmäläisten kanssa suunnitella yhdessä ohjelmaa ja keskustelunaiheita tapaamiskerroille, siinä laajuudessa missä ryhmä on valmis tekemään suunnittelutyötä.

 

Ryhmään osallistuvien ammattilaisten näkökulmia ryhmän toimintaan:

-Työntekijät voivat tuoda ryhmään "syötteitä" ja ehdotuksia toiminnasta, mutta toteutus tapahtuu ainoastaan asiakkaiden toiveista. "Näkymättömien" ja ryhmäläisille tuntuvien suunnittelemattomien syötteiden vieminen ryhmään, voi joissain tilanteissa herättää keskustelua ryhmässä, ja mahdollistaa tulevaisuudessa aihealueiden tapaamiskohtaista suunnittelua.

Näin ryhmän toiminnasta saadaan asiakasta eteenpäin vievää, ilman että toiminta tuntuu ylhäältä käsin ohjatulta. Lisäksi koetaan ammattilaisten taholta, että ryhmän "suunnittelemattomuus" voi pitkässä juoksussa johtaa siihen, että ryhmäläinen kokee ettei enää saa mitään ryhmästä, ja jää näin pois toiminnasta.

 

Kokeilun tavoitteet

Kokeilla ryhmän toivomia aktiviteetteja ja toimintatapaa, eli,

-Yhdessä retkille lähteminen!

-Henkilöstön täydennyskoulutusten hyödyntäminen ryhmäläisten hyväksi, kuten akupunktio!

-Ryhmäläisten kanssa suunnitella yhdessä ohjelmaa ja keskustelunaiheita tapaamiskerroille!

 

Syksyn 2022 aikana arvioidaan yhdessä ryhmän kanssa sekä Pilke-toiminnan moniammatillisen kehittämistyöryhmän kanssa, miten kokeilu on edennyt ja millaisia tuloksia on nähtävissä.

Kokeilun tulosten pohjalta arvioidaan sitä, mihin suuntaan toimintaa tulisi viedä, jotta asiakkaiden toiveet ja heidän hyötyminen toiminnasta olisi mahdollisimman hyvää.

Liitteet
Kuva
Pilkekädet jotka tukevat toinen toistaan
Pilkekädet jotka tukevat toinen toistaan
Kokeilussa opittua

Alustavan kokeilun kautta olemme jo oppineet, että,

-ryhmätoiminta on todella tarpeellinen ja tärkeä matalan kynnyksen -toimintana

-ohjaajien on tärkeää käydä vuoropuhelua Pilke-koulutuksen käyneiden ohjaajien kanssa suunniteltaessa toimintaa

-aamupala tärkeä osallistujille, ja saattaa olla joillekin päivän tai viikon ainoa terveellinen ja ravitseva ateria

-ohjaajien pitää osata astua ulos ammattilaisen roolista ja olemaan myös Pilke-ryhmän jäseniä sekä tietoisesti jättäytyä sivuun ohjaajalähtöisestä ryhmän ohjaamisesta

-ammattilaisen rooli lähtökohtaisesti ryhmän jäsenenä, tarpeen mukaan epäkohdissa tai riitatilanteissa ammattilaisena

-on tärkeä sopia ryhmän kanssa yhteiset pelisäännöt sekä mitkä asiakkaiden toiveet ryhmää varten ovat

Ratkaisun perusidea

Pilke® -ryhmät toimivat matalan kynnyksen periaatteella eli niihin saa tulla sellaisena kuin on ilman vaatimusta päihteettömyydestä tai raitistumisesta.   

Pilke® -ryhmät tarjoavat vertaistukea, osallisuutta ja yhteenkuuluvuutta yli 60-vuotiaille päihteitä käyttäville tai käyttäneille henkilöille 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Toiminnan laajuus:
Toimintaa voi toteuttaa eri laajuudessa esim. 
- Aloittamalla toiminnan yhdellä pilottiryhmällä tai useammalla ryhmällä
- Laajuutta määrittelevät niin asiakasmäärät kuin  työntekijäresurssit

Käytettävät tilat ja materiaalit sekä rahoitus:
Mikäli alkava toiminta voidaan liittää olemassa olevaan toimintaan, kuten ikääntyneiden kuntouttavaan päivätoimintaan, voidaan tilojen ja materiaalien osalta hyödyntää jo olemassa olevaa. Yhteistoiminta vaatii hyvää suunnittelua ja yhteistyötä päivätoiminnan kanssa, jotta ryhmissä käytettävistä tiloista ja materiaaleista voidaan sopia etukäteen.

Yhteistyöstä huolimatta, on varauduttava siihen, että myös omia materiaaleja sekä rahoitusta tullaan tarvitsemaan. Materiaalihankintojen rahoitusta on syytä pohtia jo pilotointivaiheessa kuten myös Pilke-ryhmän retkipäivien rahoitusta.

 

Tarvittava osaaminen:  

Pilke-toiminnassa tärkeää on sosiaali- ja terveysalan osaaminen  
Pilke-ohjaajat sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia.

Pilke-ohjaajan koulutus
Ohjaajilla on käytynä Pilke-ohjaaja –koulutus, joka antaa valmiudet seuraaviin aihealueisiin;
- Pilke-toiminta perustuu ikäeettisen päihdetyön periaatteisiin.
- Pilke-ohjaaja –koulutus antaa valmiudet ohjata Pilke-ryhmiä:
- Pilke-koulutuksessa käsitellään ikääntymiseen ja päihteidenkäyttöön liittyviä erityiskysymyksiä sekä Pilke-työn toimintaideologiaa ja käytäntöjä sekä ryhmädynamiikkaa.
- Pilke-ohjaajan on tärkeää ymmärtää ja sitoutua Pilke-ideologiaan, joka poikkeaa “perinteisestä” päihdetyöstä 

 

Työlle tarvittavat resurssit:

Henkilöstöresurssit:
Kaksi koulutettua Pilke-ohjaajaa / ryhmä (Päihdetyön ammattilainen ikääntyvien palveluiden ammattilaisen työparina) 

Materiaalit:
Yhteistyö ikääntyneiden kuntouttavan päivätoiminnan kanssa. Toimintaa järjestetään samoissa tiloissa, ja voimme lainata heiltä esim. Pelejä ja muita välineitä erilaisiin viriketuokioihin ja aktiviteetteihin. Pelailtu mm. Voimistelusalissa Curlingia, frisbeegolfia, heitetty tikkaa.  

Internetistä löytyy myös runsaasti vapaasti käytettäviä ryhmänohjauksen materiaaleja, joita voidaan hyödyntää tapaamiskerroilla (esim. Vahvike, muistipuisto, ryhmärenki, muistiyhdistysten verkkosivut, mieli ry.  jne.) 

Ajankäyttö:
Yhteinen suunnitteluaika Pilke-ohjaajaparin kesken olisi tärkeää, jolloin sovitaan esim. työnjaosta.  

Ryhmän erityispiirteen vuoksi vertaistuellinen keskustelu ja reflektointi ohjaajien kesken suuressa roolissa. 

Pilke-ryhmän ohjaamisen lisäksi aikaa tarvitaan asiakkaiden yhteydenpitoon, asiakaskäyntien tilastointiin LifeCaressa, ryhmäkertojen suunnitteluun yms.  

Vinkit toimintamallin soveltajille

Vaatii ohjaajilta ikäeettistä päihdetyönosaamista sekä ymmärrystä ja sitoutumista Pilke-ideologiaan.  

Pilke-ryhmä on luotu kuntouttavan päivätoiminnan toimintaa sekä Sininauhaliiton Pilke-toimintaa yhdistäen. Pilke-toiminnassa ohjaajien pitää kuitenkin osata astua ulos ammattilaisen roolista ja olemaan myös Pilke-ryhmän jäseniä ja tietoisesti jättäytyä sivuun ohjaajalähtöisestä ryhmän ohjaamisesta.  

SoTe-integroituna toimintana yhteistyö ja vuoropuhelu toimintaa organisoivien yksiköiden kesken tärkeässä asemassa, aina toiminnan ideoinnista ja käynnistämisestä toiminnan seurantaan.
Tämä on tärkeää, jotta konkretia ja toiminnan suunnittelu ja toteutus saadaan kohtaamaan, jotta toiminta toteutetaan asiakkaille mahdollisimman kohdennetusti.  

Huomioikaa, etä vaikka toimintaa järjestetään SoTe-integroituna, on matalan kynnyksen lähtökohta ja Pilke-ideologia pidettävä kirkkaana mielessä! Ihminen keskiössä  

Toiminta on sovellettavissa eri kohde- ja erityisryhmille, esim. mielenterveyskuntoutujille.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Kokkolan pilottiryhmän toiminta on käynnistymisen jälkeen juurtunut hyvin. Ryhmäläiset kokevat toiminnan kuuluvan jo osana heidän arkeaan. Palautteet ryhmäläisiltä ovat olleet positiivisia. Saatu palaute on kertonut siitä, kuinka tärkeäksi kyseinen toiminta koetaan. Ryhmäläiset ovat löytäneet toisistaan tukea ja uusia ystäviä.

Toimintamalli on todettu toimivaksi ja kokemusten perusteella voidaan lähteä laajentamaan toimintaa myös muualle Soiten alueella. Toimintojen laajentamisen yhteydessä käydään keskustelua siitä;
- miten työntekijäresurssit ja työparityöskentely olisi käytössä alueella
- missä laajuudessa uusia ryhmiä voidaan lähetä luomaan maakuntiin ja missä järjestyksessä
- missä on tarvetta Pilke-ryhmille ja kuinka paljon tulijoita olisi
- tarvitaanko uusia ohjaajia kouluttaa alueella jotta toimintaa voidaan käynnistää

Liitteet
Kuva
Pilkekahvit
Yhdessä hyvässä seurassa kahvikupin äärellä moni elämän asia tuntuu hieman kevyemmältä!