Pilke® -ryhmät Soitessa: Tule juuri sellaisena kuin olet! Vertaistukea, osallisuutta ja yhteenkuuluvuutta yli 60 -vuotiaille päihteitä käyttäville tai käyttäneille henkilöille

Pilke® -ryhmät toimivat matalan kynnyksen periaatteella, niihin saa tulla sellaisena kuin on ilman vaatimusta päihteettömyydestä tai raitistumisesta. Syödään yhdessä aamupalaa, vaihdetaan kuulumisia ja tehdään muita ryhmän toivomia asioita.

Toimintamallin nimi
Pilke® -ryhmät Soitessa: Tule juuri sellaisena kuin olet! Vertaistukea, osallisuutta ja yhteenkuuluvuutta yli 60 -vuotiaille päihteitä käyttäville tai käyttäneille henkilöille
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Pilke® -ryhmät toimivat matalan kynnyksen periaatteella, niihin saa tulla sellaisena kuin on ilman vaatimusta päihteettömyydestä tai raitistumisesta. Syödään yhdessä aamupalaa, vaihdetaan kuulumisia ja tehdään muita ryhmän toivomia asioita.

Toteutuspaikka
Aloitettu vuonna 2021 Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen kautta, Soite 2.0, Omais- ja perhehoidon kehittämisen osahankkeessa ja jatkunut vuosina 2022-2023 TulKoti-hankkeen omais- ja perhehoidon kehittämisen myötä
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Keski-Pohjanmaa
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus
Liitteet ja linkit
Kuva
Pilke esite Kokkola ja Veteli

Luotu

13.10.2021

Viimeksi muokattu

19.12.2023
Ratkaisun perusidea

Pilke® -ryhmät toimivat matalan kynnyksen periaatteella eli niihin saa tulla sellaisena kuin on ilman vaatimusta päihteettömyydestä tai raitistumisesta.   

Pilke® -ryhmät tarjoavat vertaistukea, osallisuutta ja yhteenkuuluvuutta yli 60-vuotiaille päihteitä käyttäville tai käyttäneille henkilöille 

Toimintaympäristö

Sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelut siirtyivät hyvinvointialueille 1.1.2023. Hyvinvointialue on kunnista ja valtiosta erillinen julkisoikeudellinen yhteisö, jolla on alueellaan itsehallinto. Hyvinvointialue vastaa sosiaali- ja terveydenhuollosta sekä pelastustoimesta.

Sote- ja pelastustoimen järjestämisvastuu siirtyi koko Suomessa kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueille vuoden 2023 alussa. Sote- ja pelastustoimen uudistuksen tarkoituksena on varmistaa yhdenvertaiset palvelut kaikilla alueilla, kaventaa hyvinvointi- ja terveyseroja sekä hillitä kustannusten kasvua. Asiakkaille uudistus näkyy aikanaan palvelujen parantumisena, mutta lähtötilanteessa isoja muutoksia tuskin on havaittavissa. 
 

Hyvin voimme!
On lupaus arvosta, jonka haluamme välittää.

Asiakkaalle ja alueen asukkaalle lupaus tarkoittaa hyvinvointia, hyvää ja onnellista arkea sekä asukkaan omaa toimeliaisuutta ja aktiivisuutta.

Koko maakuntaan lupaus heijastuu alueen hyvinvointina, kasvuna ja kehittymisenä sekä yhteistyönä.

Työntekijälle lupaus näyttäytyy vahvana ammattiylpeytenä ja yhteen hiileen puhaltamisena – se on työhyvinvointia ja hyvää arkea työssä.

Koko Soiten tasolla lupauksemme on tervettä työkulttuuria, hyvinvoivia ihmisiä, kehittymisen ja kokeilun kulttuuria sekä yhteistyötä muiden kanssa.

www.soite.fi

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä: Ikääntyneet yli 60-vuotiaat päihteitä käyttävät tai niitä käyttäneet sekä päihteiden käytöstään huolissaan olevat henkilöt. Omaishoitajan osallistuessaan ryhmään, omaishoidettavasta pidetään huoli ikääntyneiden kuntouttavassa päivätoiminnassa.

Asiakasymmärrys: Eri toimijoiden kautta saatu sanallista palautetta siitä, että alueelta puuttuu päihteitä käyttäville ikääntyneille suunnattua ryhmätoimintaa.
Tukitoiminnan tarkoituksena on osallistaa kuntalaisia ja vastata kuntalaisten esittämiin toiveisiin.

Pilke -ryhmä osallistaa asiakkaita kaikissa tapaamisissa ja mahdollistaa toiminnallaan asiakkaan toiveet ryhmätoimintaa suunnitellessa. Ryhmäläiset määrittelevät yhdessä päivän sisällön.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Toiminnan laajuus:
Toimintaa voi toteuttaa eri laajuudessa esim. 
- Aloittamalla toiminnan yhdellä pilottiryhmällä tai useammalla ryhmällä
- Laajuutta määrittelevät niin asiakasmäärät kuin  työntekijäresurssit

Käytettävät tilat ja materiaalit sekä rahoitus:
Mikäli alkava toiminta voidaan liittää olemassa olevaan toimintaan, kuten ikääntyneiden kuntouttavaan päivätoimintaan, voidaan tilojen ja materiaalien osalta hyödyntää jo olemassa olevaa. Yhteistoiminta vaatii hyvää suunnittelua ja yhteistyötä päivätoiminnan kanssa, jotta ryhmissä käytettävistä tiloista ja materiaaleista voidaan sopia etukäteen.

Yhteistyöstä huolimatta, on varauduttava siihen, että myös omia materiaaleja sekä rahoitusta tullaan tarvitsemaan. Materiaalihankintojen rahoitusta on syytä pohtia jo pilotointivaiheessa kuten myös Pilke-ryhmän retkipäivien rahoitusta.

 

Tarvittava osaaminen:  

Pilke-toiminnassa tärkeää on sosiaali- ja terveysalan osaaminen  
Pilke-ohjaajat sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia.

Pilke-ohjaajan koulutus
Ohjaajilla on käytynä Pilke-ohjaaja –koulutus, joka antaa valmiudet seuraaviin aihealueisiin;
- Pilke-toiminta perustuu ikäeettisen päihdetyön periaatteisiin.
- Pilke-ohjaaja –koulutus antaa valmiudet ohjata Pilke-ryhmiä:
- Pilke-koulutuksessa käsitellään ikääntymiseen ja päihteidenkäyttöön liittyviä erityiskysymyksiä sekä Pilke-työn toimintaideologiaa ja käytäntöjä sekä ryhmädynamiikkaa.
- Pilke-ohjaajan on tärkeää ymmärtää ja sitoutua Pilke-ideologiaan, joka poikkeaa “perinteisestä” päihdetyöstä 

 

Työlle tarvittavat resurssit:

Henkilöstöresurssit:
Kaksi koulutettua Pilke-ohjaajaa / ryhmä (Päihdetyön ammattilainen ikääntyvien palveluiden ammattilaisen työparina) 

Materiaalit:
Yhteistyö ikääntyneiden kuntouttavan päivätoiminnan kanssa. Toimintaa järjestetään samoissa tiloissa, ja voimme lainata heiltä esim. Pelejä ja muita välineitä erilaisiin viriketuokioihin ja aktiviteetteihin. Pelailtu mm. Voimistelusalissa Curlingia, frisbeegolfia, heitetty tikkaa.  

Internetistä löytyy myös runsaasti vapaasti käytettäviä ryhmänohjauksen materiaaleja, joita voidaan hyödyntää tapaamiskerroilla (esim. Vahvike, muistipuisto, ryhmärenki, muistiyhdistysten verkkosivut, mieli ry.  jne.) 

Ajankäyttö:
Yhteinen suunnitteluaika Pilke-ohjaajaparin kesken olisi tärkeää, jolloin sovitaan esim. työnjaosta.  

Ryhmän erityispiirteen vuoksi vertaistuellinen keskustelu ja reflektointi ohjaajien kesken suuressa roolissa. 

Pilke-ryhmän ohjaamisen lisäksi aikaa tarvitaan asiakkaiden yhteydenpitoon, asiakaskäyntien tilastointiin LifeCaressa, ryhmäkertojen suunnitteluun yms.  

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Kokkolan pilottiryhmän toiminta on käynnistymisen jälkeen juurtunut hyvin. Ryhmäläiset kokevat toiminnan kuuluvan jo osana heidän arkeaan. Palautteet ryhmäläisiltä ovat olleet positiivisia. Saatu palaute on kertonut siitä, kuinka tärkeäksi kyseinen toiminta koetaan. Ryhmäläiset ovat löytäneet toisistaan tukea ja uusia ystäviä.

Toimintamalli on todettu toimivaksi ja kokemusten perusteella voidaan lähteä laajentamaan toimintaa myös muualle Soiten alueella. Toimintojen laajentamisen yhteydessä käydään keskustelua siitä;
- miten työntekijäresurssit ja työparityöskentely olisi käytössä alueella
- missä laajuudessa uusia ryhmiä voidaan lähetä luomaan maakuntiin ja missä järjestyksessä
- missä on tarvetta Pilke-ryhmille ja kuinka paljon tulijoita olisi
- tarvitaanko uusia ohjaajia kouluttaa alueella jotta toimintaa voidaan käynnistää

Vinkit toimintamallin soveltajille

Vaatii ohjaajilta ikäeettistä päihdetyönosaamista sekä ymmärrystä ja sitoutumista Pilke-ideologiaan.  

Pilke-ryhmä on luotu kuntouttavan päivätoiminnan toimintaa sekä Sininauhaliiton Pilke-toimintaa yhdistäen. Pilke-toiminnassa ohjaajien pitää kuitenkin osata astua ulos ammattilaisen roolista ja olemaan myös Pilke-ryhmän jäseniä ja tietoisesti jättäytyä sivuun ohjaajalähtöisestä ryhmän ohjaamisesta.  

SoTe-integroituna toimintana yhteistyö ja vuoropuhelu toimintaa organisoivien yksiköiden kesken tärkeässä asemassa, aina toiminnan ideoinnista ja käynnistämisestä toiminnan seurantaan.
Tämä on tärkeää, jotta konkretia ja toiminnan suunnittelu ja toteutus saadaan kohtaamaan, jotta toiminta toteutetaan asiakkaille mahdollisimman kohdennetusti.  

Huomioikaa, etä vaikka toimintaa järjestetään SoTe-integroituna, on matalan kynnyksen lähtökohta ja Pilke-ideologia pidettävä kirkkaana mielessä! Ihminen keskiössä  

Toiminta on sovellettavissa eri kohde- ja erityisryhmille, esim. mielenterveyskuntoutujille.

Kansikuva
Pilke_talokuva

Kehittämisen vaihe

Valmis

Kohderyhmä