Pohjoissaamenkielinen Vire-itsehoitopaketti, Lapin HVA (RRP, P4, I1)

Digitaalisen itsehoitopaketin tavoitteena on nuoren toimintakyvyn ja arjen tukeminen. Itsehoitopaketti on suunnattu nuorille ja nuorille aikuisille.

Toimintaympäristö

Vire-itsehoitopaketilla vahvistetaan pohjoissaamenkielisten ja saamelaisen kulttuurin mukaisten digitaalisten matalan kynnyksen palveluiden saatavuutta pitkien välimatkojen Lapissa. Toimintamalli liittyy olennaisena osana neuropsykiatrisen palvelupolun kehittämistyöhön Lapin alueella. Itsehoitopakettia voidaan hyödyntää valtakunnallisesti, sekä Ruotsissa ja Norjassa.

Liitteet
Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Vire-itsehoitopaketti perustuu Vire-etäryhmävalmennukseen, jota on ollut suunnittelemassa suomen- ja saamenkielisiä neurokirjon ja valmennuksen ammattilaisia. Pohjoissaamenkielisen ja saamelaisen kulttuurin huomioiva Vire-itsehoitopaketin suunnitteluun ja toteutukseen osallistuivat saamenkieliset ammattilaiset. Lisäksi tiivistä yhteistyötä tehtiin "Saamenkielisten digipalveluiden kehittäminen" -hankkeen kanssa, joka osallistui sekä videoiden toteutukseen että vastasi itsehoitopaketin teknisestä toteutuksesta.

Tavoiteltu muutos

Vire-itsehoitopaketin tavoitellaan herättelevän oma-apuvideoiden katsojaa pohtimaan omaan toimintakykyyn ja arjen hallintaan liittyviä haasteita, ja motivoimaan aktiiviseen toimijuuteen ja arjen muutoksiin, jotka olisivat suotuisia hänen toimintakyvylleen.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Vire-itsehoitopaketin ensisijaista kohderyhmää ovat yli 15-vuotiaat saamelaiset nuoret ja nuoret aikuiset valtakunnallisesti, mutta myös muut nuoret ja nuoret aikuiset voivat hyötyä Vire-itsehoitopaketista, sillä videot on tekstitetty suomen kielelle. Myös 13-15-vuotiaat voivat hyötyä itsehoitopaketista, mutta sen ikäisiä suositellaan käymään sisältöjä läpi yhdessä esimerkiksi opiskeluhuollon ammattilaisen, kuten kuraattorin tai terveydenhoitajan kanssa.

Pohjoissaamenkielisen itsehoitopaketin kohderyhmää ovat myös Ruotsin ja Norjan pohjoissaamenkieliset saamelaisnuoret ja nuoret aikuiset, joilla on toimintakyvyn ja arjen haasteita. Saamelaiset ovat Euroopan unionin alueen ainoa tunnustettu alkuperäiskansa. Kaikkiaan saamelaisia on noin 75 000-100 000 laskutavasta riippuen. Saamelaiset ovat asuttaneet Norjan, Ruotsin ja Suomen pohjoisosaa sekä Kuolan niemimaan sisäosia jo ennen nykyisten valtionrajojen muodostumista. Suomessa asuu noin 10 000 saamelaista. Saamelaisten kotiseutualueeseen kuuluvat Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kunnat sekä Sodankylän kunnan pohjoisosa eli Lapin paliskunnan alue. Saamelaisista yli 60 prosenttia asuu saamelaisten kotiseutualueen ulkopuolella (Saamelaiskäräjät 2025.)

Ratkaisun perusidea

VIRE-itsehoitopaketti on VIRE-etävalmennukseen perustuva omahoito-videoiden kokonaisuus, joka tarjoaa nuorille apua ja tukea oman toimintakyvyn parantamiseen ja keinoja arjen hallintaan. Itsehoitopaketti on pohjoissaamenkielinen ja tekstitetty suomeksi, mikä antaa myös muille kuin saamenkielisille mahdollisuuden hyödyntää itsehoitopakettia.

Itsehoitopakettiin kuuluu johdanto-videon lisäksi seitsemän teemavideota: 1) Mitä on toimintakyky ja miten se näkyy minussa?, 2) Tunnetaidot ja itsetuntemus, 3) Oman toiminnan ohjaus, 4) Oman toiminnan ohjaus ja keinot arkeen, 5) Kuormittuminen, vahvuudet ja voimavarat, 6) sosiaaliset suhteet ja vuorovaikutus sekä 7) Tulevaisuus ja arjen hallinta. Videoiden sisällöt ovat sote-alan ammattilaisten laatimia kokonaisuuksia, joiden avulla nuori saa tukea omaan tilanteeseen. VIRE-itsehoitopakettia voi hyödyntää kokonaisuudessaan tai valita itselleen parhaiten sopivat kohdat.

Itsehoitopaketti on suunnattu yli 15-vuotiaille nuorille ja nuorille aikuisille, ja se on tarkoitettu käytäväksi läpi itsenäisesti. Myös 13-15-vuotiaat voivat hyötyä itsehoitopaketista, mutta sen ikäisiä suositellaan käymään sisältöjä läpi yhdessä esimerkiksi opiskeluhuollon ammattilaisen, kuten kuraattorin tai terveydenhoitajan kanssa.

Liitteet
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Toimintamallia juurrutetaan Lapin hyvinvointialueella osana VASA2-hankkeen neuropsykiatrisen palvelupolun juurruttamistyötä. Se, että kohderyhmä löytää itsehoitopaketin äärelle, vaatii markkinointia mm. kohderyhmälle, Lapin hyvinvointialueen ammattilaisille, mutta myös rajat ylittäen Ruotsiin ja Norjaan.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Vire-itsehoitopaketti on tarkoitettu käytettäväksi joko itsenäisesti tai opiskeluhuollon ammattilaisen tukemana. Itsehoitopakettia voidaan kuitenkin hyödyntää myös muissa nuorille ja nuorille aikuisille suunnatuissa sote-palveluissa ja yhteisöllisessä opiskeluhuoltotyössä esimerkiksi osana erilaisia hyvinvointia tukevia oppitunteja.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Vire-itsehoitopaketti on ensimmäinen pohjoissaamenkielinen ja saamelaisen kulttuurin huomioiva digitaalinen kokonaisuus, jolla tuetaan nuorten ja nuorten aikuisten toimintakykyä ja arjenhallintaa.