Neuropsykiatrinen palvelupolku, Lapin HVA (RRP, P4, I1)

Selkiyttää ja vahvistaa neuropsykiatrista palvelupolkua Lapin hyvinvointialueella. Vahvistaa neuropsykiatristen häiriöiden tunnistamista, tutkimista, sekä hoitoon ohjautumista  ja osaamisen vahvistamista.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Neuropsykiatrinen palvelupolku, Lapin HVA (RRP, P4, I1)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Selkiyttää ja vahvistaa neuropsykiatrista palvelupolkua Lapin hyvinvointialueella. Vahvistaa neuropsykiatristen häiriöiden tunnistamista, tutkimista, sekä hoitoon ohjautumista  ja osaamisen vahvistamista.

Toteutuspaikka
Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus VASA2- Vahva sote Lapin hyvinvointialueelle -hanke
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Lapin hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Tekijä

Marjo Häyry

Luotu

13.11.2023

Viimeksi muokattu

05.04.2024
Toimintaympäristö **

Neurokehityksellisiä häiriöitä ovat mm. aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö, autismikirjon häiriö, Touretten oireyhtymä. Puhekielessä näihin viitataan usein puhumalla esim. nepsystä tai neurokirjosta. Neurokirjon ihmisiä on n. 10–15 % väestöstä. Lapin hyvinvointialueella on n. 176 500 asukasta eli se tarkoittaa n. 17 650–26 475 neurokirjon ihmistä. 

Useat neurokehityksellisiin häiriöihin liittyvät diagnoosit ovat lisääntyneet maailmanlaajuisesti ja Suomessa 2000-luvun aikana. Neurokehityksellisiä piirteitä voi ilmetä myös ihmisillä, jotka eivät täytä diagnostisia kriteerejä. Nämä piirteet vaikuttavat heidän päivittäiseen elämään. Neurokehityksellisiä piirteitä omaavat ihmiset ja perheet kokevat usein olevansa palveluissa väliinputoajia.

Lapin alueella on ollut käytössä erilaisia palvelupolkuja, yhteisiä ja alueiden omia. Tällä kehittämisellä pyritään saamaan yksi Lapin hyvinvointialueen kattava neuropsykiatrinen palvelupolku koko elämänkaarelle; lapsille, nuorille ja aikuisille. Yhden palvelupolun kautta voidaan turvata ihmisten palveluiden saavutettavuus ja yhdenvertaisuus. Palvelupolku tulee ohjaamaan myös ammattilaisten työtä yhdenmukaisemmaksi ja selkeämmäksi. 

 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Kehittämisessä kohderyhmänä on lappilaiset ihmiset, joilla on toimintakyvyssä vajeita, huolta arjessa sekä neurokirjoon liittyvää haastetta. Kohderyhmänä on myös Lapin alueen ammattilaiset, joiden työtä valmis palvelupolku tulee ohjaamaan. 

Neuropsykiatristen palveluiden käyttäjille Lapin alueella toteutettiin kysely vuoden 2024 alussa. Kyselyssä kartoitettiin olemassa olevien ja tarvittavien palveluiden tilaa sekä niiden kehittämistarpeista. Kehittämistarpeet huomioidaan kehittämistyössä. Kyselyn kautta koottiin myös kehittämisestä kiinnostuneista  kokemuskehittäjien työryhmä, joka aloittaa toimintansa toukokuulla 2024. 

Järjestöjen mukaan tulo ajoittuu myös kevääseen 2024. 

Kehittämisen vaihe

icon/bulb Created with Sketch. Kehitteillä

Ilmiöt