Vire- etäryhmävalmennusmalli Lapin HVA (RRP, P4, I1)

Vire- etäryhmävalmennuksen tavoitteena on valmennettavan toimintakyvyn ja arjen tukeminen sekä vertaistuellinen kohtaaminen. Valmennuskokonaisuudet on rakennettu nuorille ja aikuisille.

Toimintamallin nimi
Vire- etäryhmävalmennusmalli Lapin HVA (RRP, P4, I1)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Vire- etäryhmävalmennuksen tavoitteena on valmennettavan toimintakyvyn ja arjen tukeminen sekä vertaistuellinen kohtaaminen. Valmennuskokonaisuudet on rakennettu nuorille ja aikuisille.

Toteutuspaikka
Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus VASA2- Vahva sote Lapin hyvinvointialueelle -hanke
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Lapin hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Tekijä

Marjo Häyry

Luotu

17.12.2024

Viimeksi muokattu

24.03.2025
Ratkaisun perusidea

Vire- etäryhmävalmennus on matalan kynnyksen palvelua, missä tuetaan valmennettavan toimintakykyä ja arjen hallintaa. Valmennuksella mahdollistetaan myös vertaistuellinen kohtaaminen. Vire- etäryhmävalmennus koostuu AikuistenVireestä ja NuortenVireestä. 

Vire- etäryhmävalmennus sisältää kuusi valmennuskertaa, joista yksi kestää kaksi tuntia kerrallaan. Valmennuskerrat on tiiviisti kahden viikon välein ilta-aikaan. Valmennus tapahtuu tietoturvallisella etätapaamisella. 

Vire- etäryhmävalmennuskertojen teemat ovat seuraavat: 

  1. Mitä on toimintakyky ja miten se näkyy minussa?
  2. Tunnetaidot ja itsetuntemus
  3. Oman toiminnan ohjaus ja keinoja arkeen
  4. Kuormittuminen, vahvuudet ja voimavarat
  5. Sosiaaliset suhteet ja vuorovaikutus
  6. Tulevaisuus ja arjen hallinta
Toimintaympäristö

Lapin hyvinvointialue on laaja maantieteellinen, pitkien välimatkojen alue. Osa alueesta on harvaanasuttua, mikä tarkoittaa myös, että ammattilaisia ja osaamista on harvassa osalla alueista. Kuitenkin jokaisella lappilaisella pitäisi olla yhdenvertaiset mahdollisuudet saada tarvitsemaansa palvelua joko lähi- tai etäpalveluna. 

Neuropsykiatrisen palvelupolun näkökulmasta katsottuna Lapissa, kuten muuallakin maassa, palveluihin hakeutuu ja siellä on jo ihmisistä, jotka kohtaavat arjessaan ja omassa toimintakyvyssään haasteita, jotka eivät välttämättä vielä täytä minkään tarkemman tutkimisen tai arvioinnin tarvetta. Vire- etäryhmävalmennus rakennettiin tähän tarpeeseen; vastaamaan matalalla kynnyksellä toimintakyvyn ja arjen tuen tarpeisiin sekä mahdollistamaan vertaistuellinen kohtaaminen toisten samassa tilanteessa olevien kanssa. Vire- etäryhmävalmennus toteutetaan tietoturvallisena etätapaamisena. 

Vire- etäryhmävalmennuksessa yhdistyvät ammattilaisten osaaminen, apua ja tukea tarvitsevat kansalaiset sekä tietoturvalliset digitaaliset ratkaisut. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Vire- etäryhmävalmennuksen alkuperäisinä kohderyhminä olivat 13–17-vuotiaat nuoret (suomenkieliset ja saamenkieliset) sekä yli 18- vuotiaat aikuiset. 

Vire- etäryhmävalmennuksen varsinaiseen suunnitteluun ei osallistettu asiakkaita, vaan ammattilaiset hyödynsivät kokemuksiaan aikaisemmista valmennuksista sekä asiakkaistaan rakentaessaan valmennuskokonaisuutta. 

Tarkemmat asiakaskokemukset saatiin sitten molempien valmennusten piloteista. 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Vire-etäryhmävalmennusmalli on hyvin muunneltavissa oleva kokonaisuus. Materiaalia voi hyödyntää niin yksilö- kuin ryhmävalmennuksessa ja lähipalveluna tai etänä. 

Aikuisille Vire-etäryhmävalmennusmalli toimii varmasti parhaiten pilotin tavoin etänä; se mahdollistaa arjen hommat kotona, mutta pääset kuitenkin mukaan valmennukseen, missä on ammattilaisia sinun tukenasi. 

Nuorille konseptia voi muokata tarpeen mukaan. Peruskouluikäiset nuoret hyötyvät todennäköisesti enemmän lähivalmennuksesta, joka on sidottu kouluun jollain tavoin. Toisella asteella olevat voivat jo hyötyä etävalmennuksesta ilta-aikaa, kun pystyvät tulemaan mukaan myös oman arjen keskeltä. Nuorten valmennuskokonaisuus vaatii tehokkaampaa nuorille suunnattua markkinointia heidän kanavissaan. Valmennuskokonaisuutta tulee avata tarkemmin ja kertoa hyvinkin tarkasti, mitä valmennuskokonaisuus pitää sisällään ja mitä se vaatii nuorelta.