POSOTE20: Ennaltaehkäisevä monialainen yhteistyö ja työparityö sote-keskuksessa
Sosiaaliohjaajan ja terveydenhoitajan/psykiatrisen sairaanhoitajan yhteistyöllä pyritään tunnistamaan laaja-alaisesti erilaisia tuentarpeita, tarjoamaan niihin tukea varhaisessa vaiheessa ja vähentämään asiakkaan erillisiä käyntejä sosiaali- ja terveyspalveluissa.
Nykyisen hallituksen sote-uudistuksen tavoitteena on vahvistaa sosiaali- ja terveydenhuollon perustason palveluita ja siirtää painopistettä ennaltaehkäisevään työhön. Tulevaisuuden sote-keskuksessa asiakas saa tarvitsemansa sosiaali- ja terveyspalvelut yhdestä paikasta mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Sote-keskuksiin on tarkoituksena koota laaja-alaisesti eri toimijoita sekä terveyden- että sosiaalihuollon alueilta.
Sekä sosiaali- että terveyspalveluissa asioivilla henkilöillä on usein haasteita, jotka vaativat monialaista lähestymistä. Tarkoituksena on luoda malli terveydenhuollon (terveydenhoitaja/psykiatrinen sairaanhoitaja) ja sosiaalihuollon (sosiaaliohjaaja) ammattilaisten yhteistyöstä, jolla voidaan vastata asiakkaan tarpeisiin kokonaisvaltaisesti ja oikea-aikaisesti.
Tässä sote-keskukseen sijoittuvassa yhteistyömallissa terveydenhoitaja/psykiatrinen sairaanhoitaja ja sosiaaliohjaaja muodostavat työparin. Yhteistyömallin tarkoituksena on tunnistaa avuntarpeessa olevat asukkaat entistä varhaisemmassa vaiheessa.
Yhteistyömalli on osa sote-keskuksen monialaista tiimityömallia. Monialaisuutta lähestytään Pohjois-Savon Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeessa eri työpaketeissa ennaltaehkäisyn, palveluihin ohjautumisen sekä raskaampien palveluiden näkökulmasta. Terveydenhoitajan ja sosiaaliohjaajan yhteistyössä korostuu ennaltaehkäisyn näkökulma. Asiakkaan tarpeen mukaisesti työpari voi konsultoida erityistyöntekijöitä ja hyödyntää tarvittaessa heidän työpanostaan vastaanotoilla, jalkautuvassa työssä tai neuvonpitomaisessa tapaamisessa.
1.3.-31.12.2023 sosiaaliohjaja jalkautui osaksi terveyspalveluita. Toimintamalli on kuvattu Innokylään, ks. Posote20, Sosiaaliohjaus terveysasemalla. POSOTE20: Sosiaaliohjaus terveysasemalla | Innokylä (innokyla.fi)
Terveydenhoitaja/psykiatrinen sairaaanhoitaja ja sosiaaliohjaaja työparityön mallia suunnitellaan yhdessä Siilinjärven ja Lapinlahden kunnan sosiaali- ja terveys- sekä työllisyyspalveluiden työntekijöiden ja esihenkilöiden kanssa. Suunnitteluun sidotaan mukaan myös kokemusasiantuntijuutta ja järjestötoimijoita mahdollisuuksien mukaan.
Palvelu on kohdennettu yli 18-vuotiaille kuntalaisille, jotka voisivat hyötyä elämäntilanteen tai terveydentilan laaja-alaisesta tarkastelusta sekä varhaisesta tuesta.
Sosiaaliohjauksesta tai -neuvonnasta terveyskeskuksessa on olemassa erilaisia toimintamalleja ja pilotteja kansallisesti. Kontaktoimme projektin valmisteluvaiheessa mm. Jyväskylän kaupunkia ja Keski-Suomen Seututerveyskeskusta, joissa on pilotoitu sosiaaliohjausta terveyskeskuksessa jo edellisen sote-uudistuksen valmistelun aikana. Lisäksi on hyödynnetty tietoa esimerkiksi Innokylässä aiemmin kuvatuista tiimityön toimintamalleista (kts. linkki moniammatillinen tiimimalli).