Psykologinen arviointi lasten, nuorten ja perheiden palveluissa
Kuvaus psykologisen arvion eri tasoista lasten, nuorten ja perheiden palvelulinjalla. Mallinnus sisältää yksiköiden välisen työnjaon sekä psykologin tutkimusten indikaatiot, edellytykset ja sisällöt.
Psykologin tutkimusten ja palveluiden kysyntä on kasvanut voimakkaasti edellisten kymmenen vuoden aikana. Odotusaika psykologin tutkimuksiin on kasvanut ja tutkimuksia on jouduttu ostamaan ostopalveluna. Kustannustehokkuuden saavuttamiseksi on tarpeen tarkastella tehtyjen arviointien ja tutkimusten kohdentamista ja niihin liittyvää työnjakoa hyvinvointialueen aloitettua toimintansa.
Pirkanmaan alueella lasten ja nuorten psykologisiin arvioihin ja tutkimuksiin ei ole yhdenmukaista rakennetta, mikä aiheuttaa haasteita ja epätietoisuutta henkilöstölle ja asiakaskunnalle. Psykologisten arivointien ja tutkimusten toteutuminen Pirkanmaalla on ollut eriarvoista asuinkunnasta riippuen. Psykologisiin arviointeihin ja tutkimuksiin on pitkä odotusaika, eivätkä palvelut ole kaikilta osin kohdentuneet eniten niiden tarpeessa oleville.
Kehittämistyön tueksi koottiin työryhmä lasten, nuorten ja perheiden palvelulinjan psykologista arviota tekevistä yksiköistä
Merja Värri, palvelupäällikkö, kehitystä tukevat palvelut
Sirpa Tikka, palvelupäällikkö, opiskeluhuolto
Marjo Huovinen, johtava psykologi, opiskeluhuolto
Ulla Mutikainen, palvelupäällikkö, kasvatus- ja perheneuvonta
Ritva Launonen, johtava psykologi, kasvatus- ja perheneuvonta
Annina Saunajoki, johtava psykologi, kasvatus- ja perheneuvonta
Virve Rutanen, vastaava psykologi, lasten mielenterveys- ja päihdepalvelut
Sari Riepponen, johtava psykologi, nuorten mielenterveys- ja päihdepalvelut
Katja Nivala, lasten neuropsykologi
Veera Jokitalo, neuvolapsykologi
Vappu Viitanen, psykologi, lasten mielenterveys- ja päihdepalvelut
Johanna Vakkuri, nuorten mielenterveys- ja päihdepalvelut
Työnjako psykologisen arvionnin suhteen selkeytyy, minkä myötä päällekkäistä työtä ei tehdä ja asiakkaan lähettäminen ja palauttaminen yksiköstä toiseen vähenee. Psykologiseen arvioon ja tutkimukseen pääseminen on yhdenvertaista ja yhdenmukaista koko Pirkanmaan hyvinvointialueen alueella. Odotusajat psykologin tutkimuksiin lyhenevät ja ostopalveluiden tarve vähenee.
Odotusaika psykologiseen arviointiin ja tutkimukseen
Kohderyhmänä ovat psykologista arviota tarvitsevat lapset ja nuoret.