Psyykkari on psykiatrinen sairaanhoitaja, joka toimii kouluympäristössä. Psyykkaritoiminta ei ole lakisääteistä, mutta se on osaltaan vastaus nuorten toiveeseen siitä, että kouluihin saataisiin lisää mielenterveyden ammattilaisia mm. psyykkareita.

Toimintamallin nimi
Psyykkaritoiminta
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Psyykkari on psykiatrinen sairaanhoitaja, joka toimii kouluympäristössä. Psyykkaritoiminta ei ole lakisääteistä, mutta se on osaltaan vastaus nuorten toiveeseen siitä, että kouluihin saataisiin lisää mielenterveyden ammattilaisia mm. psyykkareita.

Toteutuspaikka
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Etelä-Pohjanmaa
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus

Tekijä

Toni Ranta

Luotu

25.10.2022

Viimeksi muokattu

10.01.2024
Ratkaisun perusidea

Psyykkari on psykiatrinen sairaanhoitaja, joka toimii kouluympäristössä. Tavoitteena on tarjota lapsille ja nuorille matalan kynnyksen palvelua ja tapaamisille voi tulla ilman ajanvarausta ja tarvittaessa ajanvarauksella. Lapset ja nuoret ohjautuvat psyykkarin luokse suoraan tai jonkun muun ammattilaisen ohjauksella. Psyykkarikäyntien aihealueina voivat olla mm. nuoruusiän haasteet (liittyminen vertaisryhmiin, perheasiat, identiteetti), mielialapulmat, uniongelmat, elämänkriiseissä tukeminen, kuunteleva turva-aikuinen, huoli nuoren jaksamiseta. Psyykkari tekee työparityöskentelyä oppilashuollon toimijoiden kanssa, yhteistyötä nuorten vanhempien kanssa, kehittää ryhmämuotoisia interventioita, osallistuu monialaiseen ja yhteisölliseen oppilashuoltotyöhön. Psyykkari osallistuu kriisityöhön kouluilla ja tekee yhteistyötä muiden lasten ja nuorten kanssa työskentelevien verkostojen kanssa.

Toimintaympäristö

Viime vuosina lasten ja nuorten elämään ovat tuoneet paljon lisäkuormitusta vuoden 2020 alkupuolella alkanut koronapandemia ja vuoden 2022 keväällä alkanut Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan. Eristäytyminen ja suojautuminen ovat tulleet yhä voimakkaammin osaksi arkea ja lapset sekä nuoret ovat joutuneet sopeutumaan uudenlaiseen arkeen. Globaalisten asioiden ohella mm. suomalaisessa yhteiskunnassa on tapahtunut muutoksia ja vuonna 2023 alusta aloittivat hyvinvointialueet. Maan talous on tällä hetkellä vaikeassa tilanteessa ja uuden hallituksen matkaan lähtö on ollut kuoppainen. Lasten ja nuorten mielenterveyden häiriöt ovat lisääntyneet ja palveluista on valtakunnallisesti pulaa. Lisäksi sotealan henkilöstöpula ja asutusten sekä palvelujen keskittyminen suurempiin keskittymiin tuovat lisähaasteita. Mahdollisuuksiakin on kehittää palveluja mm. digitaalisten palvelujen kautta, mitkä ovat menneet kovaa vauhtia eteenpäin. Tulevaisuuden innovaatioon tuleekin investoida, jotta hyvinvointiyhteiskunta olisi elinvoimainen myös jatkossa.

Psyykkari on psykiatrinen sairaanhoitaja, joka toimii kouluympäristössä. Heitä toimii Etelä-Pohjanmaan alueella tällä hetkellä ala- ja yläkouluilla sekä toisella asteella 17 ja kokemukset toiminnasta ovat olleet positiivisia. Psyykkaritoiminta ei ole lakisääteistä kuten opiskeluhuolto ja opisekeluhuollon palvelut, mihin sisältyy psykologi- ja kuraattoripalvelut sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palvelut.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Etelä-Pohjanmaan Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen yhtenä tavoitteena on kehittää alaikäisille lapsille palveluja ja tukimuotoja sinne, missä lapset arkeaan viettävät. Valtakunnallisten kyselyjen ja tuloksien perusteella, nuoret ovat toivoneet lisää ammattilaisia ja palveluita sinne, missä hekin ovat. Psyykkaritoiminnalla voidaan osaltaan vastata yhteistyössä jo olemassaolevien palveluiden kanssa tähän toiveeseen ja tavoitteena on, että lapset ja nuoret saisivat palvelua oikea-aikaisesti sekä matalalla kynnyksellä. Asiakkailta on kerätty mm. asiakastyytyväisyyskyselyjä ja pidetty nuorille digiraati keväällä 2023. Digiraadin loppulausuma on luettavissa osoitteessa https://digiraati.fi/statement/preview/32 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Vuoden 2022 aikana psyykkarit olivat alueella jakaantuneena eri organisaatioihin. Vuoden 2023 alusta psyykkarit ovat kuuluneet Lasten ja nuorten mielenterveys- ja riippuvuuspalveluihin. TSK-hanke on ollut tukemassa psyykkareiden verkostoa vuoden 2022 aikana ja jatkanut yhteistyötä vuoden 2023 aikana uuden organisaation kanssa. Alueiden tarpeita ja resurssien kohdentamista oikein tulee tarkastella sekä viedä asioita eteenpäin siitä, että määräaikaisia työsuhteita saataisiin vakituisiksi. Perustason mielenterveys- riippuvuuspalveluissa tulee tehdä päätöksiä, mihin kehitystyötä halutaan viedä pitkäjänteiseksi. Hanke loppuu vuoden 2023 lopussa ja hankerahalla työskentelevien psyykkareiden jatko tulisi turvata myös jatkossa. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Hyvinvointialueen psyykkareiden määrää on saatu kasvatettua ja heitä on vähintään yksi jokaisella alueella. Perustason mieleterveys- ja riippuvuuspalveluita on saatu vahvistettua ja lapset ja nuoret ovat saaneet paremmin palvelua oikea-aikaisesti ja omassa arkiympäristössään. Kynnys palvelun saamiseen on matala ja sitä voi saada nopeammin kuin aiemmin. Lopullista psyykkarin työnkuvaa on ollut hankala rakentaa, kun työsuhteet ovat osittain määräaikaisia ja on menty eri alueilla pilotointeja ja haettu malleja, miten perustason mielenterveys- ja riippuvuuspalveluita voitaisiin kehittää. Psyykkareita on ollut myös eri alueilla eri määrä ja eri-ikäisille, joten yhtenäistä työnkuvausta ei ole pystynyt vielä tehdä.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Yhteistyö mm. alueen opiskeluhuollon kanssa on välttämätöntä ja työnjakoa tulee tehdä päällekkäisen työn välttämiseksi. Joitain psykososiaalisen tuen muotoja on hyvä olla ja hallita sekä kehittää työtään. Kuinka työnohjaus on järjestetty työntekijöille ja erilaiset konsultointikanavat esim. lääkärille. Yhteinen organisaatio taustalla helpottaa yhteiskehittämistä ja työsuhteiden saaminen vakituisiksi tuo pitkäjänteisyyttä toimintaan. Alueella tulee ratkaista, miten perustason palvelut järjestetään. 

Kansikuva
Psyykkaritoiminta

Kehittämisen vaihe

Valmis