Puolisoneuvola
Puolisoneuvolan tavoitteena on huomioida ensimmäistä lasta odottavan perheen isä ja toinen vanhempi paremmin neuvolatoiminnan yhteydessä. Tarkoituksena on tukea perheen toista vanhempaa vanhemmaksi kasvussa sekä kannustaa huolehtimaan omasta terveydestä ja hyvinvoinnista.
Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelman (Lape) toimeenpanon tavoitteena on lasten, nuorten ja perheiden varhainen tuki, hyvinvoinnin ja oppimisen edellytysten vahvistaminen ja eriarvoistumiskehityksen pysäyttäminen. Lapea toteutetaan osana Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hankkeita, joissa kehittämisen painopiste on peruspalveluissa sekä ennaltaehkäisyssä.
Kansallisen lapsistrategian toimeenpanosuunnitelmassa linjataan, että lasten ja perheiden sosiaali- ja terveyspalveluissa tulisi kehitettää palvelujen lapsi- ja perhelähtöisyyttä, saavutettavuutta sekä matalan kynnyksen toimintamuotoja sekä tunnistaa mahdollisuuksia kehittää ennakoivia ja ehkäiseviä toimintamuotoja ja varhaista tukea sekä vahvistetaan palveluja tietoon, tarpeeseen ja yksilöllisiin palvelupolkuihin perustuvalla tavalla.
Valtioneuvoston asetus neuvolatoiminnasta, koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta sekä lasten ja nuorten ehkäisevästä suun terveydenhuollosta säädetään määräaikaisista terveystarkastuksista ja terveysneuvonnasta. Terveysneuvonnan on tuettava vanhemmaksi kasvamista ja parisuhdetta sekä myös yksilön ja hänen perheensä terveyttä sekä psykososiaalista hyvinvointia. Neuvolassa kaikilla perheen jäsenillä tulisi olla mahdollisuus esittää heitä askarruttavia asioita sekä vanhempien huolia tulisi tunnistaa sekä tarjota riittävää tukea, ettei huolien kasaantuminen muodostuisi haitalliseksi lapsen tai perheen hyvinvoinnille.
Yhteiskunnassa tapahtunut muutos isyydessä, isien asemassa kohti osallistuvampaa isyyttä edellyttää myös heidän parempaa huomiointia ja tukemista. Isät kokevat isänä toimimiseen ja parisuhteeseen liittyvää stressiä. Neljäsosa isistä kokee vanhemmuuteen ja lapsen kehitykseen liittyvät taidot puutteellisiksi sekä neljäsosalla on myös ongelmia kiintymyssuhteessa. Myös väkivaltaa tai sen uhkaa kokevat isätkin parisuhteessa. Isät kokevat tarvetta keskustella isyyteen, vanhemmuuteen, kasvatusasioihin sekä parisuhteeseen liittyvistä asioista ja kaipaavat konkreettisia neuvoja arjen haasteisiin. Etenkin ensimäistä lasta odottavat perheet saattavat tarvita tukea ja rohkaisua vanhemmuuteen. Isien ja perheen toisen vanhemmat tukemiseen tulee neuvolatoiminnassa kiinnittää huomiota kaikissa asiakaskontakteissa.
Puolisoneuvolamallia on suunniteltu yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Mukana suunnittelussa ovat olleet mielenterveys- ja päihdepalvelut, aikuissosiaalityö ja neuvolapalveluiden eri ammattilaiset sekä kokemusasiantuntija. Suunnittelussa on hyödynnetty myös asiakkaiden ääntä asiakaskyselyn muodossa.
Puolisoneuvolamallin kehittämistä arvioidaan keräämällä palautetta henkilöstöltä prosessin eri vaiheissa. Käyntimääriä seurataan.
Puolisoneuvolan kohderyhmänä ovat kaikki ensimmäistä lasta odottavien perheiden toiset vanhemmat (isä/puoliso) Etelä-Karjalan alueella.
Asiakasymmärrystä on kerrytetty nykytilan määrittämisellä, perehtymällä aiheesta tehtyihin tutkimuksiin ja koonteihin sekä saatavilla oleviin tilastoihin. Lisäksi on tutustuttu muiden toimijoiden malleihin ja hyödynnetty niitä asiakasymmärryksen kerryttämisessä. Kokemusasiantuntijaa on hyödynnetty toimintamallin suunnittelussa. Kohderyhmän asiakkaille on toteuttu kysely "Mikä puolisoneuvola?", jossa he saivat tuoda oman näkökulman esiin. Asiakaspalautetta ja henkilöstöltä saatua palautetta on hyödynnetty ymmärryksen lisäämisessä.