RAI - arviointivälineistön käyttö Pohjois- Pohjanmaan hyvinvointialueella

Hyvinvointialueen tavoitteena on, että RAI käytössä ikäihmisten palveluissa viimeistään siirtymäajan päättyessä 1.4.2023. RAI- arviointivälinettä käytetään suunnitelmallisesti asiakkaiden palvelutarpeen ja toimintakyvyn arvioinnissa. 

Toimintaympäristö

Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkään sosiaali- ja terveyspalvelusta (28.12.2012/980) 15a § mukaan kunnilla on velvollisuus käyttää iäkkään henkilön palvelutarpeiden ja toimintakyvyn arvioinnissa RAI-arviointivälineistöä. Kuntien on aloitettava RAI-välineistön käyttö viimeistään siirtymäajan päättyessä 1.4.2023.  

Kansallisten tavoitteiden mukaisesti ikäihminen on aina palvelujen keskiössä. Kun käytämme yhtenäisiä RAI-arviointivälineitä palveluissamme, toteutamme yhdenmukaisia ja laadukkaita RAI - arviointeja. Laadukkaalla RAI - vertailutiedolla voimme parantaa palveluamme yksikkö- sekä koko hyvinvointialuetasoisesti. Me Pohjois-Pohjanmaalla haluamme olla edelläkävijöitä RAI-osaamisessa ja toiminnan kehittämisessä RAI-tiedon avulla.  

RAI- arviointivälinettä käytetään suunnitelmallisesti asiakkaiden palvelutarpeen ja toimintakyvyn arvioinnissa. RAI - arviointien pohjalta saatavaa tietoa käytetään asiakkaan palveluohjauksessa, asiakkaan oikeanlaisen ja oikea - aikaisen palvelun, hoidon ja kuntoutuksen suunnittelussa, palvelun myöntämisen yhtenä välineenä, ennakoivan asiakas- ja palvelusuunnitelman laatimisessa, palvelujen toteuttamisessa, seurannassa ja arvioinnissa.  

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen strategia ja järjestämissuunnitelma ohjaa hyvinvointialueen henkilöstöä RAI - arviointivälineen käytössä. Haluamme toimia ikäihmistä varten myös RAI- arviointitiedon käytön kautta. Luotettavalla RAI-vertailutiedolla voimme myös kehittää ja parantaa johtamistamme. 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

RAI arviointiosaamista ja yhdenvertaista toteuttamista kartoitettaessa nähtiin selkeästi RAI toiminnasta puuttuvan yhteiset ohjeet ja toimintakäytännöt. Tulevan hyvinvointialueen tilannetta tarkasteltiin RAI työnyrkin sekä POPRAI- verkoston avulla jotka kokoontuivat säännöllisesti vuoden 2022 aikana. Jotta asiakkaiden palveluntarve arvioidaan yhdenmukaisesti ja yhdenvertaisesti, tulee RAI osaamisen on tasalaatuista ja sekä arviointi- että vertailutietoa voidaan käyttää kotihoidon laadun ja vaikuttavuuden kehittämisessä, nähtiin tarve luoda hyvinvointialueelle RAI toimintamalli.  RAI toimintamalli pitää sisällään eri toimijoiden tehtävänkuvat ja vastuut RAI arviointitoimintaan sekä tiedon hyödyntämiseen liittyen. Hyvinvointialueelle on tarpeen luoda oppimisen polut ja perehdytyksen malli RAI osaamiseen liittyen. 

RAI välineistön yhtenäinen käyttö edellyttää RAI ohjausryhmää ja tämä perustettiin Pohteelle touko- kesäkuussa 2023. Ikäihmisten palveluista verkostoon nimettiin edustajat alueellisista palveluista. Ohjausryhmässä on mukana myös toimi - ja palvelualuejohtajia niin ikäihmisten palveluista kuin myös vammaispalveluista. Ohjausryhmään kuuluu myös edustus tietohallintopalveluista. 

 

 

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Hyvinvointialueella toimii RAI-ohjausryhmä, jonka tehtävänä on varmistaa RAI- arviointivälineen yhtenäinen käyttö ja tiedon hyödyntäminen johtamisessa. RAI-ohjausryhmässä toimii asiantuntijoita sekä palvelualueiden johdon toimihenkilöitä.  

RAI-ohjausryhmän jäseniltä edellytetään ymmärrystä RAI-prosessista sekä keskeisistä RAI-mittareista palvelutuotannon laadun arvioimisessa. Ohjausryhmä käyttää RAI-vertailutietoa valtakunnan ja hyvinvointialueen tasolla puolivuosittain ja ohjaa alueelle asetettavia tavoitteita tulosten pohjalta. Ohjausryhmän luomat tulospohjaiset tavoitteet ohjaavat koko hyvinvointialueen osaamista, toiminnan kehittämistä ja laadun seurantaa. Ohjausryhmä määrittää alueen yksiköissä seurattavia mittareita, jotka on hyväksytty hyvinvointialueen johdossa. 

Yksiköiden sisäisessä RAI-työryhmässä toimivat vastuuyksikköpäällikkö sekä yksikön nimetyt RAI-vastaavat. Työryhmän tehtävänä on RAI-arviointien laadun varmistaminen ja ajantasaisuus, jonka pohjana on RAI-arviointeja tekevän henkilöstön osaamisen varmistaminen. Vastuuyksikön puolivuosittaiset vertailutiedot luovat pohjan työryhmän RAI-tiedon hyödyntämiselle omavalvonnassa ja yksikön toiminnan kehittämisessä. Työryhmä vastaa asiakkaiden palvelu- hoito- ja kuntoutussuunnitelmien toteutumisesta RAI-arviointitiedon pohjalta. Työryhmä viestii ja tiedottaa viestintäsuunnitelman mukaisesti RAI - arviointivälineen käyttöön liittyvistä asioista ja tuo RAI - arviointivälineen luontevaksi osaksi yksikön toimintaa ja yhteistä keskustelua. 

Pohteen sisäinen valvonta käyttää VitecRAIsoft-ohjelmistosta saatavaa raportti-tietoa yksiköiden valvonnan yhteydessä. Valvonnalla on käyttäjäoikeudet oman alueensa yksiköiden raportteihin. Raportit antavat tietoa arviointien ajantasaisuudesta, kattavuudesta sekä nykytilasta. Valvonta käyttää työssään myös RAI-vertailutietokantoja tarkastellessaan yksiköiden laatuindikaattoreita ja asiakasrakennetta.  

Tavoiteltu muutos

Kun käytämme yhtenäisiä RAI-arviointivälineitä palveluissamme, toteutamme yhdenmukaisia ja laadukkaita RAI - arviointeja. RAI- arviointivälinettä käytetään suunnitelmallisesti asiakkaiden palvelutarpeen ja toimintakyvyn arvioinnissa. RAI -arviointien pohjalta saatavaa tietoa käytetään asiakkaan palveluohjauksessa, asiakkaan oikeanlaisen ja oikea - aikaisen palvelun, hoidon ja kuntoutuksen suunnittelussa, palvelun myöntämisen yhtenä välineenä, ennakoivan asiakas- ja palvelusuunnitelman laatimisessa, palvelujen toteuttamisessa, seurannassa ja arvioinnissa.  

RAI-osaaminen varmistetaan laadukkaalla ja tasavertaisella perehdyttämisellä ja koulutuksella. Otamme käyttöön RAI - vertailutiedon tiedolla johtamisen ja toiminnan kehittämisen tueksi. Hyödynnämme RAI-vertailutietoa hyvinvointialueen ikäihmisten hyväksi. Laadukkaalla RAI - vertailutiedolla voimme parantaa palveluamme yksikkö- sekä koko hyvinvointialuetasoisesti. 

Me Pohjois-Pohjanmaalla haluamme olla edelläkävijöitä RAI-osaamisessa ja toiminnan kehittämisessä RAI-tiedon avulla.  

RAI-tietoa hyödynnetään organisaatio- ja yksikkötasoisen palvelun laadun varmistamisessa ja kehittämisessä seuraten RAI-pohjaisia laadun seurantamittareita.

Liitteet
Kuva
RAI tiedon käyttäminen ikäihmisen hyväksi
Muutoksen mittaaminen

Toimintamallin vaikutuksia sekä muutosten saavuttamista mitataan erilaisin kyselyin, osallistjamäärien laskemisen avulla sekä RAI-arviointimäärien peittävyyksillä. Tavoitteiden pohjalta haluamme saada vastauksia kysymyksiin: Onko arviontimäärät kattavia? Onko RAI-tieto laadukasta ja luotettavaa? Hyödynnetäänkö RAI-arviointitietoa hoidon ja palvelun suunnittelussa, toteutuksessa, seurannassa ja arvioinnissa? Käytetäänkö RAI-tietoa hyväksi tiedolla johtamisessa? Arvioidaanko asiakkaiden palveluntarve yhtenäisin menetelmin? 

Laadukkaan ja luotettavan RAI-tiedon seuraamista mittaamme sekä koulutuksiin osallistujamäärien että osaamiskyselyiden avulla. RAI-osaamisen vahvistamiseksi järjestetään kohdennettua RAI-koulutusta eri toimijoille. RAI-osaamista viedään eteenpäin myös yksikköihin kohdennettujen työpajojen avulla sekä alueellisten vastuuyksikköpäälliköiden ja RAI-vastaavien verkostoiden avulla. 

Arviointimäärien ja arviointien luotettavuuksien mittaamiseksi käytämme sekä ohjelmistosta saatavaa raporttitietoa määristä kuin myös THL:n palauteraporteilta saatavaa vertailutietoa. RAI-arviointitoiminta yksiköissä on säännöllistä ja yksiköihin on perustettu työryhmät edistämään arviointitoimintaa. Työryhmän tehtävänä on varmistaa, että arvioinnit ovat ajantasaisesti ja luotettavasti tehtyjä. Näin saadaan luotettavasti tuotua esille yksikön hoidon laatu ja kehittämisen kohteet, joihin laaditan kehittämisen toimenpiteitä tarpeen mukaisesti. 

Tiedolla johtamisessa RAI-tietoutta käytetään hyväksi mm. vertailutiedon avulla palveluiden laadun seurannassa. 

Toteutussuunnitelma

RAI toimintamallia on juurrutettu kolmen alueellisen RAI asiantuntijan toimesta ikäihmisten palveluissa alueellisesti Oulun, Oulu eteläisen & Rannikon sekä Oulunkaaren, Koillismaan ja Lakeuden palvelualueilla. Juurruttamistyötä on tehty RAI työpajojen sekä alueellisen verkoston avulla. Alueellinen RAI verkostotyö käynnistyi elokuussa 2023. Verkostoihin on kutsuttu alueen vastuuyksikköpäälliköt sekä RAI- vastaavat. Verkostoille on toteutunut erilaisia kyselyitä RAI toimintaan ja osaamiseen liittyen. 

RAI toimintamallin ja tehtävänkuvien juurruttaminen toteutuu kansallisen toimintamallin mukaisesti. Työpajat käynnistyivät organisoitumisen ja orientoitumisen teemalla. Toisessa vaiheessa tarkasteltiin osaamista ja arviointitoimintaa yksiköissä.  Työpajoihin on kutsuttu osallistujat vastuualue- ja yksikköpäälliköistä sekä yksikön RAI -vastaavista. Työpajoissa on  tarkasteltu muun muassa arviointien peittävyyttä ja luotettavuutta. 

RAI osaamista on vahvistettu RAI asiantuntijoiden toteuttamien RAI arviointikoulutusten sekä alueellisten verkostojen avulla ikäihmisten palveluissa. RAI arviointikoulutukset ovat ensisijaisesti kohdennettu niille ammattilaisille, jotka aloittavat RAI arviointien toteuttamisen uusina ammattilaisina, eikä heillä ole pohjalla muuta RAI koulutusta. 

RAI kertaustunteja on järjestetty eri palveluille ikäihmisten toimialueella muun muassa palveluohjaukseen, kotikuntoutukseen & arviointi- ja kuntoutusyksikköihin, omaishoitoon sekä kuntouttavaan päivätoimintaan. Kaikille yleisiä kertaustunteja on järjestetty RAI palauteraporttitietoon sekä laatumoduulin käyttöön liittyen. Ympärivuorokautisen asumisen kahteen yksikköön on järjestetty motivaation lisäämiseksi kaksi sparraustuntia.  Hankkeessa on hankittu ulkopuoliselta toteuttajalta myös koulutuskokonaisuudet RAI tiedolla johtamiseen sekä RAI- vastaavien syventävään koulutukseen 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

RAI toimintamalli on rakennettu yhteistyössä niin RAI ohjausryhmässä kuin myös hyvinvointialueen eri ammattilaisten ja työryhmien kanssa. Työhön on osallistettu henkilöstöä alueellisista palveluista. RAI toimintamalliin on kuvattu eri vastuuhenkilöiden tehtävänkuva RAI arviointivälineistön käytön näkökulmasta. Pohteen RAI toimintamalli pohjautuu kansalliseen THL: RAI arviointivälineistön käyttöönotto malliin.  Toimintamallin kehittämisessä on hyödynnetty niin erilaisia kyselyitä RAI toimintaan liittyen kuin myös sähköisiä työkaluja, joilla yhteistä näkemystä on rakennettu. 

Asiakkaat on osallistettu kehittämistyöhön RAI arviointien avulla. Asiakkaiden säännöllisien ja luotettavien RAI arviointien myötä on kyetty kehittämään yksikön RAI toimintaa. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Kehitetyn RAI toimintamallin avulla Pohteella, omassa palvelutuotannossa, RAI arviointivälineistön käyttö on yhtenäistä, yhtenäisin välinein. Pohteella käytetään kotihoidossa, yhteisöllisessä asumisessa sekä perhehoidossa iRAI- HC arviointivälinettä. Palveluohjauksessa, omaishoidossa sekä kuntouttavassa päivätoiminnassa Pohteen palveluohjauksen iRAI osittaisarviointia ja arviointi- ja kuntoutusjaksoilla hyödynnetään Pohteen kotikuntoutuksen iRAI osittaisarviointia. Pohteen omat osittaisarviointivälineet ovat rakennettu iRAI- HC arviointivälineen pohjalta. Ympärivuorokautisessa palveluasumisessa käytetään iRAI - LTCF arviointivälinettä.  Ikäihmisten palvelutarve tunnistetaan yhdenmukaisella, luotettavalla arviointitoiminnalla ja voimavarojen tunnistaminen tulee yhä vahvemmaksi. RAI arviointitiedon avulla kohdennetaan ikäihmiselle oikeat palvelut oikeaan aikaan ja kiinnitetään huomiota toimintakyvyn heikkenemistä vaarantaviin tekijöihin ennaltaehkäisevästi. Toimintamallin avulla RAI välineistön käyttö tulee merkityksellisemmäksi ja henkilöstö motivoituu RAI tiedon hyödyntämiseen entistä paremmin.  

RAI arviointitoiminta yksiköissä on säännöllistä ja yksiköihin on perustettu RAI työryhmät edistämään arviointitoimintaa.  RAI vertailutietoa käytetään johtamisessa yksikkötasolta aina toimialuetasolle saakka.  Säännöllisellä, luotettavaan arviointitoimintaan pohjautuvalla, toiminnalla tuodaan esiin yksikön hoidon laatu ja kehittämisen kohteet, joihin laaditaan kehittämisen toimenpiteitä tarpeen mukaisesti.  

RAI-tietoa hyödynnetään organisaatio- ja yksikkötasoisen palvelun laadun varmistamisessa ja kehittämisessä seuraten RAI-pohjaisia laadun seurantamittareita. Pohteen ikäihmisten säännöllisiin palveluihin (ympärivuorokautinen palveluasuminen ja kotiin annettavat palvelut) on asetettu laatutavoitteet syksyllä 2023 palauteraportteihin peilaten. Kotihoidon ja yhteisöllisen asumisen laatutavoitteiksi valittiin 14 seurantamittaria. Ympärivuorokautisen palveluasumisen laatutavoitteiksi valittiin 17 seurantamittaria. Mittaritulokset saadaan THL:n koostamasta puolivuosittaisesta vertailutiedosta, palauteraporttien kautta.